Στο «μικροσκόπιο» των ελβετικών αρχών Ρωσία και Κατάρ

Στο «μικροσκόπιο» των ελβετικών αρχών Ρωσία και Κατάρ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές διευκρίνισαν χθες το μεσημέρι ότι διεξάγουν δική τους έρευνα, πέρα από εκείνη των Αμερικανών που οδήγησε στις επτά συλλήψεις ανωτάτων στελεχών της FIFA. Η ελβετική διερεύνηση αγγίζει κατ’ ευθείαν την καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αφού έχει ως αντικείμενο την ανάθεση των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα.

Εδώ η έρευνα επικεντρώνεται σε δέκα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο του 2010, με τη FIFA, ως οργανισμός, να θεωρείται το θύμα στην προκειμένη περίπτωση από τη δράση ορισμένων ανθρώπων, προφανώς παραγόντων της.

Οι Ελβετοί ανακοίνωσαν ότι η έρευνα στρέφεται κατά ατόμων που απέφυγε να κατονομάσει, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και του ξεπλύματος χρήματος, προς το παρόν. Παρότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές έρευνες, οι ελβετικές αρχές διευκρίνισαν ότι η διαδικασία διερεύνησης γίνεται σε απόλυτη συνεργασία Ελβετών και Αμερικανών, κάτι που αργότερα επιβεβαίωσαν και οι Αμερικανοί.

Το μεσημέρι, μετά τη σύλληψη των επτά αξιωματούχων της ομοσπονδίας κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, οι ελβετικές αρχές εισέβαλαν στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη και προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες εγγράφων και υπολογιστών, κατάσχοντας αρχεία και άλλα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον, μετά τις συλλήψεις, οι ελβετικές αρχές προέβησαν και σε μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών σε διάφορες ελβετικές τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Αντικείμενο της έρευνας δεν είναι άλλο από την ανάθεση-πακέτο των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντιστοίχως, που έγινε για πρώτη φορά για δύο μαζί διοργανώσεις τον Δεκέμβριο του 2010. Πριν ακόμη γίνει η ψηφοφορία τότε, είχαν διαρρεύσει σενάρια για ύποπτες συναλλαγές που οδήγησαν και στην αποπομπή του Σαμ μπιν Χαμάμ από την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας λόγω κατηγοριών (που αποδείχθηκαν αργότερα και στο δικαστήριο) περί δωροδοκίας υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ.

Η επιλογή μιας χώρας χωρίς παράδοση στο ποδόσφαιρο, η οποία έχει και αφόρητη ζέστη την εποχή που παραδοσιακά διεξάγεται το Μουντιάλ (Ιούνιο και Ιούλιο), αύξησε την κατακραυγή σε βάρος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και υποχρέωσε την παγκόσμια ομοσπονδία να αναθέσει τη σύνταξη «ανεξάρτητης» αναφοράς για τις συνθήκες που οδήγησαν στην επιλογή της Ρωσίας και του Κατάρ.

Οταν ολοκληρώθηκε η έρευνα το περασμένο φθινόπωρο, η παγκόσμια ομοσπονδία είχε ανακοινώσει πως δεν εντόπισε κάτι ύποπτο στην ανάθεση των διοργανώσεων εκείνων. Ωστόσο προκάλεσε πολλές αρνητικές εντυπώσεις δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει ολόκληρο το πόρισμα του ανεξάρτητου δικαστικού λειτουργού που τη διεξήγαγε.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Μάικλ Γκαρσία, που ηγούνταν της έρευνας και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απαξίωση της αναφοράς του, είναι Αμερικανός και δη πρώην εισαγγελέας.

Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, δήλωσε προ μηνών ότι και ο ίδιος δεν ήταν υπέρ της ανάθεσης της διοργάνωσης του 2022 στο Κατάρ, αλλά ούτε σκόπευε να κάνει άλλη έρευνα σχετικά ούτε να υποκύψει στο αίτημα για επανάληψη της διαδικασίας ανάθεσης της διοργάνωσης. Ετσι, αν τυχόν οι ελβετικές έρευνες φτάσουν τόσο ψηλά ώστε να ελέγξουν την ηγεσία του, θεωρείται πολύ δύσκολο να παραμείνει στη θέση του ακόμη και αν, όπως αναμένεται, επικρατήσει του αντιπάλου του, πρίγκιπα Αλί της Ιορδανίας, αύριο στην προεδρική εκλογή.

Οταν προ ολίγων ετών ο μεγάλος Ντιέγκο Μαραντόνα είχε παρομοιάσει την ηγεσία της FIFA με τη μαφία, πολλοί είχαν σπεύσει να τον λοιδορήσουν. Κάποιοι μπορεί από χθες να το έχουν μετανιώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή