Η ελληνοκυπριακή «απόχρωση» του ηχηρού σκανδάλου στη FIFA

Η ελληνοκυπριακή «απόχρωση» του ηχηρού σκανδάλου στη FIFA

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν της διεθνούς «εκπροσώπησης» στο νέο σκάνδαλο που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μετά τις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις, υπάρχει και ελληνική παρουσία στις υποθέσεις υπό διερεύνηση από τις αμερικανικές και ελβετικές αρχές.

Μεταξύ των επτά συλληφθέντων είναι ο Ελληνοκύπριος Κώστας Τάκκας, ο οποίος αποτελεί το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της FIFA, Τζέφρι Γουέμπ, καθώς οι δυο τους ηγούνται της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν, του νησιωτικού συμπλέγματος της Καραϊβικής, γνωστού παγκοσμίως και ως φορολογικού παραδείσου σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο κ. Τάκκας, τον οποίο τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων χαρακτηρίζουν Βρετανό αφού εκεί έχει ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, είχε επί 15ετία τη θέση του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν, που ως εξωχώριο οικονομικό σύστημα ήταν ιδανικός φορολογικός παράδεισος για να τον έχουν προορισμό όσοι τυχόν επέλεγαν να αποκομίζουν ίδιον όφελος από τις συναλλαγές στα ανώτερα επίπεδα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Πέρα όμως από τον κ. Κώστα Τάκκα, ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει και με τη συμμετοχή του Ελληνοκύπριου Μάριου Λευκαρίτη στην εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Λευκαρίτης, καθ’ όλα άμεμπτος με βάση όσα είναι γνωστά και όσους τον γνωρίζουν, είναι ένας εκ των 24 μελών της διοικούσας επιτροπής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οπως επιβεβαίωσαν χθες βρετανικά δημοσιεύματα, ο κ. Λευκαρίτης θα βρίσκεται μεταξύ των 10 μελών της επιτροπής που θα καταθέσουν τις προσεχείς ημέρες στην ελβετική αστυνομία.

Πρόκειται για τα σημερινά μέλη της επιτροπής, που ήταν και στη σύνθεσή της τον Δεκέμβριο του 2010, και θα ελεγχθούν από τις ελβετικές αρχές για την ανάθεση της διοργάνωσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ, αντιστοίχως.

Καθώς δεν αναμένεται να ενέχεται ο κ. Λευκαρίτης στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, είναι πολύ πιθανό να είναι από τους… λίγους που θα μείνουν άσπιλοι στα ανώτερα κλιμάκια της FIFA, άρα θα είναι και πιο ενισχυμένη η θέση του στο μέλλον.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η «αλυσίδα» των σκανδάλων στην παγκόσμια ομοσπονδία επί θητείας του Σεπ Μπλάτερ όλο και μακραίνει, μετά την υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο, με τον πρόεδρο της ασιατικής συνομοσπονδίας, Σαμ μπιν Χαμάμ το 2010, ο οποίος πλήρωσε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Με αυτά εξαγόρασε ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ για το 2022, απέπεμψε δύο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής λίγο πριν από την ψηφοφορία για το 2018 και το 2022, που επίσης θεωρήθηκε σκανδαλώδης, αλλά και ενεπλάκη στην υπόθεση δωροδοκιών της εταιρείας μάρκετινγκ ISL από τη δεκαετία του 1990, που ήταν εν γνώσει του κ. Μπλάτερ, τότε γενικού γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, και αφορούσε τον προκάτοχό του στην προεδρία της FIFA, τον Βραζιλιάνο Ζοάο Χαβελάνζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή