Απειλή σχίσματος από τον Πλατινί

Απειλή σχίσματος από τον Πλατινί

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πλέον αντιφατικό άνθρωπο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο εξελίσσεται ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, αφού παρά το τεράστιο σκάνδαλο με πλούσιο παρασκήνιο που ξέσπασε σε βάρος του στενού του κύκλου στη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του, με την UEFA να αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής της!

Μία ημέρα μετά τη σύλληψη δύο εκ των αντιπροέδρων της FIFA και άλλων πέντε ανώτερων στελεχών της, αλλά και την κατάσχεση πληθώρας στοιχείων και το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν ερευνών των αμερικανικών και των ελβετικών αρχών, ο κ. Μπλάτερ άνοιξε χθες το συνέδριο της FIFA στην Ελβετία -μετά από ένα 24ωρο όπου είχε «εξαφανιστεί»- λέγοντας ότι όχι μόνο δεν παραιτείται αλλά και ότι θα διεξαχθεί κανονικά σήμερα η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, στην οποία είναι υποψήφιος για πέμπτη φορά, όντας φαβορί επί του αντιπάλου του, Πρίγκιπα Αλί της Ιορδανίας.

Ακόμη κι αν νικήσει και παραμείνει για ακόμη τέσσερα χρόνια στην προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, τίποτα δεν θα είναι ίδιο για τον 79χρονο Ελβετό. Εχει να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή (και από τα ΜΜΕ) για την άμεση ή έμμεση ευθύνη του στο διεφθαρμένο σκηνικό που αποκαλύπτεται στη FIFA, την απειλή απόσυρσης από τους Ευρωπαίους, με εμφανές πλέον αντίπαλο δέος τον Μισέλ Πλατινί, αλλά και την έρευνα των ελβετικών αρχών που σε λίγες μέρες πρόκειται να ανακρίνουν τον επί 17 έτη πρόεδρο της FIFA.

Ο κ. Μπλάτερ δήλωσε χθες πως το σκάνδαλο έφερε ντροπή και ταπείνωση στο ποδόσφαιρο και θα έρθουν κι άλλα άσχημα νέα για τη FIFA, αλλά ο ίδιος θα μείνει στη θέση του να παλέψει, ενώ η FIFA ανέστειλε προσωρινά τις ιδιότητες των παραγόντων που κατηγορούνται.

Οργισμένες ήταν οι δηλώσεις του πρόεδρου της UEFA, του κ. Πλατινί, χθες: «Πρώτος εγώ αηδίασα με όσα συμβαίνουν. Ο κ. Μπλάτερ μού ζήτησε τον λόγο για τη σκληρή ανακοίνωση που βγάλαμε. Του ζήτησα να μιλήσουμε ως άντρας προς άντρα, πρόσωπο με πρόσωπο. Αρνήθηκε, ήθελε να μιλήσουμε μπροστά σε όλους. Του ζήτησα να αποχωρήσει και πιστεύω πως αν η FIFA δεν είναι σε θέση να κάνει μόνη της αλλαγές, θα τις κάνει το FBI για αυτήν», είπε. Ερωτηθείς μάλιστα αν UEFA και FIFA συνεχίσουν μαζί, ο Γάλλος υπονόησε αποχώρηση των Ευρωπαίων, λέγοντας: «Θα έχουμε νέα συνάντηση με τις ομοσπονδίες μας, όπου εκεί είναι όλα ανοιχτά!».

Παράλληλα ο Βρετανός αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Γκιλ, απείλησε με παραίτηση αν ο κ. Μπλάτερ δεν αποχωρήσει. Επιπλέον η εταιρεία πιστωτικών καρτών Visa προειδοποίησε ότι θα διακόψει τη συνεργασία της με τη FIFA. Σκληρή στάση έδειξε ότι θα κρατήσει και η Coca Cola.

Αυστηρές δηλώσεις κατά της FIFA έκαναν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας. Μέχρι και ο Ράφα Ναδάλ, ο Ισπανός τενίστας που τώρα έχει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στο Ρολάν Γκαρός, ζήτησε την παραίτηση του κ. Μπλάτερ, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ της αποχώρησής του.

Στήριξη Πούτιν…

Ωστόσο στο πλευρό του κ. Μπλάτερ βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανταποδίδοντας τη στήριξη που παρείχε στη Μόσχα ο Ελβετός όταν κάποιοι Δυτικοί ζητούσαν την αφαίρεση του Μουντιάλ του 2018 από τη Ρωσία. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανακατεύονται με τις υποθέσεις της FIFA σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη Ρωσία. Ισχυρίστηκε δε, ότι είναι «περίεργο» που η έρευνα διεξάγεται από Αμερικανούς σχετικά με εγκλήματα που δεν έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ. Ωστόσο έχουν ήδη απαντήσει σε αυτό από προχθές οι αμερικανικές αρχές, λέγοντας ότι όχι μόνο αφορούν Αμερικανούς πολίτες και φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ, αλλά και η συνομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η αρχή και ο Τάκκας

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε χάρη στον Τσακ Μπλέιζερ, τον Αμερικανό που ήταν επί 17 έτη μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, που τον χαρακτηρίζουν κάτι ανάμεσα στον Αλ Καπόνε (αφού συνελήφθη λόγω φοροδιαφυγής) και το «Βαθύ Λαρύγγι», καθώς αυτός εξέθεσε αλλά και ηχογράφησε με ειδικό στυλό – μαγνητόφωνο τις πομπές της FIFA.

Σχετικά με τον Ελληνοκύπριο συλληφθέντα Κώστα Τάκκα (που έχει στο… ενεργητικό του και ερωτικό σκάνδαλο στη Βρετανία), φέρεται από το αμερικανικό κατηγορητήριο να ζήτησε μίζα 2,7 εκατ. δολαρίων από το συμβόλαιο των 21 εκατ. δολαρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022 στην Καραϊβική.

Οι ύποπτες υποθέσεις που οι αμερικανικές αρχές θεωρούν αμαρτωλές αφορούν τις διοργανώσεις του Κόπα Αμέρικα, του Γκολντ Καπ, του Κόπα Λιμπερταδόρες, των προκριματικών των τεσσάρων προηγουμένων Μουντιάλ, του Κυπέλλου Βραζιλίας, αλλά και τις ψηφοφορίες για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2010 και την εκλογή προέδρου της FIFA το 2011, καθώς και τη συμφωνία της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας με μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή