Σπάει το ποδοσφαιρικό «απόστημα»

Σπάει το ποδοσφαιρικό «απόστημα»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο σοκ, ισχυροί κλυδωνισμοί και έντονες αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από την επιχείρηση της ελβετικής αστυνομίας, σε συνεργασία με το FBI, που έγινε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο ξενοδοχείο της Ζυρίχης όπου είχαν καταλύσει μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διήμερης συνεδρίασης εν όψει των χθεσινών εκλογών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν 14 φυσικά πρόσωπα είναι εκβίαση, δωροδοκία, «ξέπλυμα» χρήματος και απάτη. Τα εννέα πρόσωπα σχετίζονται με τη FIFA και με εθνικές ομοσπονδίες της αμερικανικής ηπείρου, ενώ τα πέντε είναι στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ. Από τα εννέα πρόσωπα που συνδέονται με τη FIFA συνελήφθησαν επτά, εκ των οποίων δύο νυν αντιπρόεδροί της.

Η επιχείρηση της ελβετικής αστυνομίας σε συνεργασία με το FBI διήρκεσε λίγες ώρες. Αστυνομικοί με πολιτικά εμφανίστηκαν στο ξενοδοχείο και αφού έδειξαν τα εντάλματα στον διευθυντή του ξενοδοχείου πήραν τα κλειδιά, μπήκαν στα δωμάτια και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ομως η έρευνα της γενικής εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σχετικά με τις δραστηριότητες μελών της FIFA στο πλαίσιο των θέσεων που κατείχαν στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL) και της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (CONCACAF) έχει αρχίσει από το 1991.

Η διαφθορά με αριθμούς

Οι κυριότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις εισαγγελικές αρχές συνδέονται με προμήθειες δωροδοκίες και εξαγορά ψήφων. Χαρακτηριστικότερες είναι η αγορά των δικαιωμάτων του Κόπα Αμέρικα από το 1993 έως το 1997 από την εταιρεία Traffic, οι προμήθειες σε αξιωματούχους για τα δικαιώματα του Κόπα Λιιμπερταδόρες το 2000 και του κυπέλλου Βραζιλίας από το 2013 έως το 2022, η υπόθεση δωροδοκίας προκειμένου να ψηφισθεί η υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2010 και η υπόθεση δωροδοκίας στις εκλογές της FIFA το 2011, όταν τρεις ημέρες πριν από την τέλεσή τους κι ενώ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Μπλάτερ, αποκαλύφθηκε ότι το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας επιχείρησε να εξαγοράσει ψήφους. Ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ απέσυρε την υποψηφιότητά του και τιμωρήθηκε από την επιτροπή ηθικής της FIFA με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Αλλά και οι εκλογές του 1998, στις οποίες ο Μπλάτερ επικράτησε του Γιόχανσον με 118 – 80 ψήφους, στιγματίστηκαν από καταγγελίες περί δωροδοκίας των Αφρικανών εκλεκτόρων.

Στις 25/11/13 ο κατηγορούμενος Τσακ Μπλέιζερ, πρώην γενικός γραμματέας της CONCACAF και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, αποδέχτηκε τις κατηγορίες για συμμετοχή σε απάτη και εκβιασμό, «ξέπλυμα» χρήματος και φοροδιαφυγή. Ο Μπλέιζερ κατέβαλε το ποσό των 1,9 εκατ. δολαρίων, ενώ συμφώνησε να πληρώσει και επιπλέον χρήματα μετά την καταδίκη του. Λέγεται πως ο Μπλέιζερ συνεργάστηκε με τις Αρχές, δίνοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες που βοήθησαν στις έρευνες.

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 15/07/13, ο κατηγορούμενος Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, πρόεδρος της CONCACAF και σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ομολόγησε την ενοχή του και αποδέχθηκε τις κατηγορίες για συμμετοχή σε απάτη.

Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο Τζέφρι Γουέμπ, αντιπρόεδρος της FIFA, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, ο Eοχένιο Φιγερέδο, αντιπρόεδρος της FIFA, ο Εντουάρντο Λι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, ο Χούλιο Ρότσα, στέλεχος ανάπτυξης της FIFA, ο Ράφαελ Εσκίβελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, ο Ζοζέ Μαρία Μαρίν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου, και ο βρετανικής εθνικότητας Κώστας Τάκκας, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν.

Κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο Νικολάς Λεόζ, πρώην πρόεδρος της CONMEBOL και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της, και ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και πρώην πρόεδρος της CONCACAF.

Η Ρωσία και το Κατάρ

Η FIFA, που συχνά συνδέεται με σκάνδαλα και αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ παρότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, κερδίζει και διαχειρίζεται δυσθεώρητα ποσά, βγαίνει τραυματισμένη και αμφισβητείται πανταχόθεν. Το πρωτοφανές πλήγμα που υπέστη την περασμένη Τετάρτη δεν θα είναι και το τελευταίο, όπως διαμηνύουν με νόημα οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ. Παράλληλα, η εισαγγελική αρχή της Ελβετίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με το αν υπήρξε δωροδοκία με σκοπό να χειραγωγηθεί η απόφαση ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα. Πρόκειται για υποθέσεις με έντονη οσμή σκανδάλου και πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε τα νέα επεισόδια αυτού του ποδοσφαιρικού θρίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή