Η βραδιά της μεγάλης στέψης

Η βραδιά της μεγάλης στέψης

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Νότιοι μάχονται σήμερα στον ευρωπαϊκό Βορρά για το στέμμα της Ευρώπης, καθώς Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα τίθενται απόψε αντιμέτωπες στο Βερολίνο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, την κορύφωση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σεζόν, που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Αν κάποτε ζήλευαν τις εγχώριες αντιπάλους, Μίλαν και Ρεάλ αντιστοίχως, που συγκέντρωναν τις κούπες με… τα μεγάλα αυτιά τη μία μετά την άλλη, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τόσο η Γιουβέντους όσο και η Μπαρτσελόνα έχουν γευθεί επανειλημμένως το νέκταρ της ευρωπαϊκής κορυφής.

Και μπορεί οι αφετηρίες των δύο αποψινών μονομάχων στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου (21.45) να είναι εντελώς διαφορετικές τα τελευταία χρόνια, αφού η Μπαρτσελόνα έρχεται από την καλύτερη δεκαετία στην ιστορία της ενώ η Γιουβέντους έχει μόλις ξεπεράσει το όνειδος του σκανδάλου και του υποβιβασμού της, όμως η μάχη σήμερα θα είναι εντελώς ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα.

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο φιναλίστ είναι ότι πάνε για το τρεμπλ, αφού έχουν ήδη εξασφαλίσει τους εγχώριους τίτλους για φέτος. Διαφορά τους είναι ότι, ενώ η Μπαρτσελόνα έχει αποκλειστικό προσανατολισμό την επίθεση, η Γιουβέντους είναι πολύ προσαρμοστική στον αντίπαλο, εκμεταλλευόμενη τις συμπαγείς γραμμές της που επιτρέπουν στον τεχνικό της να αλλάζει άνετα τακτική ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ημιχρόνου.

Πάντως, πονοκέφαλο για τον προπονητή της Γιούβε, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, αποτελεί για απόψε ο τραυματισμός του κεντρικού αμυντικού Τζόρτζο Κιελίνι στη γάμπα, καθώς χωρίς αυτόν θα αποδυναμωθεί σημαντικά η καλύτερη γραμμή των πρωταθλητών Ιταλίας. Δεν αποκλείεται αυτό να είναι και το σημείο–κλειδί του τελικού.

Η όποια αδυναμία της ιταλικής άμυνας θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί, αν όχι κρέμα καταλάνα, για την εκπληκτική επιθετική τριπλέτα της Μπάρτσα, του λεπτότερου και απίστευτα εντυπωσιακού φέτος Λιονέλ Μέσι, του σαφώς βελτιωμένου Νεϊμάρ και του θανατηφόρου Λουίς Σουάρες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τρεις τους έχουν «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα συνολικά 120 φορές φέτος! Πόσο μακριά φαντάζουν σήμερα οι μέρες της αμφισβήτησης του προπονητή Λουίς Ενρίκε το περασμένο φθινόπωρο…

Από την άλλη πλευρά, ολόκληρη η Γιουβέντους δεν έχει υπερβεί στη σεζόν τα 103 γκολ, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε με τη σωστή της τακτική να ξεπεράσει το μεγάλο εμπόδιο που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό, αφού τρία γκολ σε δύο ματς ήταν αρκετά για τη «μεγάλη κυρία» από το Τορίνο.

Ο παίκτης – σημαία της ιταλικής ομάδας, ο 37χρονος τερματοφύλακας Τζανλουίτζι Μπουφόν, δεν θέλει ούτε να ακούει ότι η Μπαρτσελόνα είναι φαβορί για τον τελικό. «Δεν θα πάμε εκεί απλώς για να υπάρχει και κάποιος άλλος φιναλίστ. Το ματς αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμάς», τόνισε. «Αντιμετωπίζουμε όμως την πρόκληση του ότι παίζουμε απέναντι στην καλύτερη ομάδα του κόσμου», παραδέχθηκε.

Πλήρης απόψε, η Μπαρτσελόνα θα έχει για μία τελευταία φορά τον Τσάβι στη σύνθεσή της πριν την αποχώρησή του, έχοντας συμπληρώσει 17 έτη στη μεσαία γραμμή της. Αν ο Τσάβι παίξει θα γίνει ο ρέκορντμαν των συμμετοχών στο Τσάμπιονς Λιγκ με 151 αγώνες.

Ακολουθώντας διαφορετικά ποδοσφαιρικά μονοπάτια

Το Βερολίνο φιλοξενεί απόψε για πρώτη φορά στην ιστορία τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ είναι και η πρώτη φορά που ο τελικός διεξάγεται μήνα Ιούνιο από το 1971, όταν ο Αγιαξ είχε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου.

Ωστόσο, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους κάθε άλλο παρά πρωτάρες είναι σε τελικό του θεσμού, με την Μπάρτσα να αποβλέπει στο πέμπτο της ευρωπαϊκό στέμμα, ενώ η Γιούβε στο τρίτο. Εχουν άλλωστε αμφότερες κυριαρχήσει κατά καιρούς στο ποδόσφαιρο της Ευρώπης, η κάθε μία με τον τρόπο της.

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί την ομάδα – σύμβολο της Καταλωνίας, που με την πολιτικοποίηση και  τις  τοπικιστικές εξάρσεις έχτισε τον μύθο του «Mes Que Un Club»,  δηλαδή περισσότερα από ένας απλός σύλλογος.  Ως αντίβαρο  της Ρεάλ Μαδρίτης,  έπρεπε  πάντα να πρωταγωνιστεί,  αλλά χωρίς  να  συμβιβάζει  τις αρχές της που την έκαναν ξεχωριστή στα μάτια φίλων και αντιπάλων.

Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πλήρη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου βάζοντας μπόλικο νερό στο κρασί των αξιών της. Ετσι έχει πλέον χορηγούς στη φανέλα της, που τη βοηθούν να διατηρεί ετήσιο μπάτζετ άνω των 500 εκατ. ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ αρκετά διοικητικά στελέχη της φαίνεται να έχουν βάλει το χέρι στο… μέλι, όπως αποκάλυψε η πολύπλοκη υπόθεση της μεταγραφής Νεϊμάρ.

Απέναντί της απόψε βρίσκει μια ομάδα που με την παρουσία της στον τελικό του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού για συλλόγους αποτινάσσει οριστικά από πάνω της την ντροπή του σκανδάλου των «στημένων» αγώνων (Καλτσόπολι) του 2006, που όχι μόνο της στέρησε δύο τίτλους πρωταθλήματος, αλλά και την έστειλε στη δεύτερη κατηγορία, αμαυρώνοντας την ιστορία ενός αιώνα.

Πλέον, όμως, η Γιουβέντους έχει επιστρέψει για τα καλά στην κορυφή της Ιταλίας, εκμεταλλευόμενη και την παρακμή των ομάδων του Μιλάνου, και πέρα από τις προσδοκίες ακόμη και των φανατικών της φίλων, έφερε μια ομάδα με σχετικά μετρημένο μπάτζετ, που δεν έφτασε καν τα 280 εκατ. ευρώ φέτος, να διεκδικεί απόψε το τρόπαιο που έχει να κερδίσει από το 1996.

Η λάμψη του αποψινού τελικού, η ποιότητα των αντιπάλων και η δεδομένη δίψα του κοινού για τέτοιου επιπέδου αγώνες αναμένεται να μας χαρίσουν στιγμές που θα απέχουν έστω και για λίγο από τη θλιβερή πραγματικότητα του σκανδάλου της FIFA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή