Αρωμα γυναίκας στο γήπεδο των αντρών

Αρωμα γυναίκας στο γήπεδο των αντρών

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα». Αυτή η τόσο δημοφιλής φράση που, όσο κι αν αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια, δεν πρέπει ποτέ να ειπωθεί μπροστά στη γυναίκα που έχει καταρρίψει τον πιο διάσημο μύθο του αθλήματος. Γεννημένη σε μία χώρα όπου το ποδόσφαιρο ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη, η Μία Χαμ κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες των ΗΠΑ. Ακόμη και τώρα στα 43 της, έχοντας αποσυρθεί από τα γήπεδα, πριν από 11 χρόνια, ασχολείται ενεργά με τον χώρο του ποδοσφαίρου, απολαμβάνοντας την καθολική αποδοχή: γυναικών και αντρών.

Μεγάλωσε στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα και στη βρεφική της ηλικία αντιμετώπισε ένα σοβαρό ανατομικό πρόβλημα, αφού γεννήθηκε με συγγενή ραιβοϊπποποδία. Τα δύο της πόδια παρεξέκλιναν προς τα μέσα και κάτω και αν δεν ακολουθούσε την κατάλληλη θεραπεία, δεν θα μπορούσε ποτέ να περπατήσει κανονικά.

Ο πατέρας της ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μετακομίζει κι εκείνη συνεχώς. Ενας από τους πολλούς καινούργιους τόπους που γνώρισε ήταν η Ιταλία, όπου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το ποδόσφαιρο. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο μεγαλύτερος αδερφός της, Γκάρετ, ο οποίος την παρότρυνε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αφού έβλεπε πως ήταν αρκετά ταχύτερη και πιο δυνατή από πολλά παιδιά της ηλικίας της. Οταν επέστρεψε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Τέξας, ξεκίνησε να παίζει σόκερ στο σχολείο και σιγά σιγά έγινε η παίκτρια που όλα τα αγόρια ήθελαν στην ομάδα τους.

Το πόσο καλά έπαιζε ήταν δύσκολο να το αντιληφθούν οι περισσότεροι και ειδικότερα ο πατέρας της. Οι όποιες αντιρρήσεις του, όμως, κάμφθηκαν το 1987, όταν είδε την κόρη του να γίνεται η νεαρότερη παίκτρια που κλήθηκε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Ηταν μόλις 15 χρόνων. Μετά το σχολείο, η Χαμ επελέγη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπου και πανηγύρισε με τους Ταρ Χιλς τέσσερις τίτλους, το 1989, το 1990, το 1992 και το 1993. Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη της διάκριση ήρθε την ενδιάμεση χρονιά, το 1991, όταν στα 19 της κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στην Κίνα.

Η Χαμ εκτός από ικανή ήταν και αρκετά τυχερή, αφού η καριέρα της συνέπεσε χρονικά με τη μεγάλη προσπάθεια που γινόταν στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη του σόκερ. Το πρόγραμμα ανάπτυξης στους άντρες μπορεί να μην είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά στις γυναίκες αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικό. Οι ΗΠΑ με παίκτριες όπως η Μισέλ Εϊκερς, η Κάριν Τζένινγκς και η Εϊπριλ Χάινριχς πρωταγωνίστησαν για μία μακρά περίοδο, δημιουργώντας παράλληλα νέα «αστέρια», όπως η Μία Χαμ, η Κρίστιν Λίλι, η Κρίστι Ραμπόν και μετέπειτα η Αμπι Γουάμπαχ, η οποία, τώρα, θεωρείται η κορυφαία παίκτρια του κόσμου μαζί με τη Βραζιλιάνα Μάρτα. Μία ματιά στα γήπεδα του Καναδά, όπου εξελίσσεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος το υψηλό επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Το 1991 μπήκαν οι βάσεις για να ακολουθήσει μία χρυσή περίοδος για τις ΗΠΑ. Χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 1996 στην Ατλάντα και το 2004 στην Αθήνα, άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο εντός έδρας το 1999 και πάντα μέσα στην πρώτη τετράδα όλων των μεγάλων τουρνουά. Μαζί με τις ομαδικές διακρίσεις ήρθαν και οι ατομικές. Κέρδισε τον τίτλο της παίκτριας της χρονιάς από τη FIFA την πρώτη χρονιά της θέσπισής του, το 2001, επιτυχία που επανέλαβε και το 2002. Θεωρείται σίγουρο πως αν το βραβείο είχε καθιερωθεί νωρίτερα, η Χαμ θα είχε περισσότερες από δύο κατακτήσεις.

Σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς

Η ραγδαία αύξηση της φήμης της Μία Χαμ δεν πέρασε απαρατήρητη από τους… μετρ του θεάματος στις ΗΠΑ. Η Χαμ μπορεί να κυριαρχούσε σε ένα «αρσενικό» σπορ, όπως το ποδόσφαιρο, όμως το παρουσιαστικό της εξέπεμπε μπόλικη θηλυκότητα. Πήρε μέρος σε δεκάδες διαφημίσεις, πρωταγωνίστησε σε σποτ ακόμη και μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν, με τους Αμερικανούς να εκμεταλλεύονται κάθε ίχνος της δημοτικότητάς της. Ηταν η πρέσβειρά τους στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, ήταν και ο θεμέλιος λίθος της επαγγελματοποίησης του αθλήματος στη χώρα, αφού μέχρι το 2000 δεν υπήρχε κάποια γυναικεία λίγκα στις ΗΠΑ. Το 2000 ιδρύθηκε η «Γυναικεία Ενωση Ποδοσφαιρικών Συλλόγων» (WUSA), με τη Χαμ να αγωνίζεται στην ομάδα των Ουάσιγκτον Φρίντομ και να κατακτά ένα πρωτάθλημα το 2003. Το 2007 ακολούθησε το πρωτάθλημα WPS (Γυναικείο Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο) και από το 2012 μέχρι σήμερα υπάρχει το NWSL (Εθνική Γυναικεία Ποδοσφαιρική Λίγκα). Με λίγα λόγια, οι Αμερικανοί το προσπάθησαν και το πέτυχαν. Δημιούργησαν επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, εκμεταλλευόμενοι και την εμπορική δύναμη που τους έδιναν αθλητές όπως η Χαμ. Η τελευταία της παράσταση δόθηκε επί ελληνικού εδάφους, το 2004. Στα 32 της, αφού κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και έπειτα από 275 εμφανίσεις με την Εθνική και 158 γκολ, άφησε το ποδόσφαιρο στην άκρη για να ασχοληθεί με τη δημιουργία οικογένειας.

Παντρεύτηκε τον παίκτη του μπέιζμπολ Νόμαρ Γκαρσιαπάρα, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά. Δίδυμα κοριτσάκια το 2007 και ένα αγοράκι το 2012. Προηγουμένως, το 1995, η Χαμ είχε παντρευτεί τον παιδικό της έρωτα, Κρίστιαν Κόρι, με τον οποίο χώρισαν το 2001.

Ζωή γεμάτη ποδόσφαιρο και φιλανθρωπική δράση

Παράλληλα με το ποδόσφαιρο η Χαμ ανέπτυξε και μία τεράστια φιλανθρωπική δράση. Αφορμή στάθηκε το τραγικό γεγονός της απώλειας του αδερφού της, Γκάρετ, ο οποίος το 1997 έχασε τη ζωή του από μία σπάνια ασθένεια στο αίμα, την απλαστική αναιμία. Η Χαμ το 1999 ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση του ιδρύματος που φέρει το όνομά της και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επίσης, τροφοδοτεί με κεφάλαια το παιδικό νοσοκομείο του Λος Αντζελες και βοηθάει οικογένειες που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση μυελού των οστών. Στέλνει γράμματα σε παιδιά και συχνά τα επισκέπτεται για να τα βοηθήσει ψυχολογικά. Επίσης, εστιάζει στη δημιουργία ευκαιριών για την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω του αθλητισμού και διοργανώνει κάθε χρόνο παιχνίδι προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου στο Λος Αντζελες για να στηρίξει το ίδρυμα.

Οι δραστηριότητές της δεν σταματούν εκεί. Τον Οκτώβριο του 2014 εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής Ρόμα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να… ευχαριστήσει την ομάδα που στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο όταν ο πατέρας της είχε μετατεθεί στην αμερικανική πρεσβεία της ιταλικής πρωτεύουσας. Eπίσης, είναι συνιδιοκτήτρια της ομάδας του MLS, των Λος Αντζελες Ντότζερς, μαζί με τον Μάτζικ Τζόνσον! Παράλληλα, κατέχει ρόλο συμβούλου στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Η εικόνα της «πουλάει» ακόμα και εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα με τη δράση της, που επεκτείνεται στον χώρο του κινηματογράφου και στη συγγραφή βιβλίων. Επίσης, θυμίζει σε όλους γιατί οι Αμερικανοί άρχισαν να ασχολούνται με το δικό τους σόκερ. Κι αν στον υπόλοιπο κόσμο το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα, στις ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν (και) το αντίθετο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή