Nέα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Nέα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη με εξαίρεση του πρώην προπονητή του Ατρόμητου, Σα Πίντο, που θα απολογηθεί τον Σεπτέμβριο. Το μήνυμα που εξέπεμψε η Δικαιοσύνη μέσω του ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες και επέβαλε περιοριστικούς όρους αλλά και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αρ. Κορέα, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα και άσκησε ποινικές διώξεις, είναι ότι το ποδοσφαιρικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης παρακμής.

Συνολικά 34 πρόσωπα κατηγορούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης ενώ ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται δέκα εκ των οποίων οι εννέα είναι ή ήταν μέλη της ΕΠΟ. Μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ (Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύντζος), όπως και ο πρώην πρόεδρός της Γ. Σαρρής, πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι ΠΑΕ (Μαρινάκης, Αρβανιτίδης, Κομπότης, Σπανός) διαιτητές της Σούπερ Λίγκας (Κάμπαξης, Ιωαννίδης, Αμπαρκιολής, Δημητρόπουλος, Γιάχος, Σπάθας), πρώην μέλη της ΚΕΔ (Μπριάκος, Δούρος), υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ (Παπανικολάου, Υφαντής, Κουρίδης), μέλη πειθαρχικών επιτροπών, προπονητές (Σα Πίντο), στελέχη ΠΑΕ (Λαναρής, Αγγελόπουλος) και οι επτά Ελληνες ποδοσφαιριστές της Βέροιας που αγωνίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 6/1/2013 που θεωρείται χειραγωγημένος όπως και ο αγώνας Ολυμπιακού – Ατρόμητου 2-1 που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα παραπάνω πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, απόπειρα εκβίασης, δωροδοκία και δωροληψία και για τον κ. Μαρινάκη ηθική αυτουργία σε υπόθεση έκρηξης σε φούρνο διαιτητή. Στους περισσότερους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ οι κ. Μαρινάκης, Σαρρής και Κουρίδης κατέβαλαν εγγύηση για να μην προφυλακιστούν.

Οπως προκύπτει από το πόρισμα του κ. Κορέα και τη δικογραφία του ανακριτή κ. Ανδρεάδη που εστιάζουν στην περίοδο από την άνοιξη του 2012 έως τον Φεβρουάριο 2015 η «εγκληματική οργάνωση» λειτουργούσε εντός της ΕΠΟ και στη συνέχεια τη διεύθυνση της «εγκληματικής οργάνωσης» φέρεται να ανέλαβε πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ.

Η «εγκληματική οργάνωση», μεταξύ άλλων, όριζε συγκεκριμένους διαιτητές σε συγκεκριμένους αγώνες ομάδων που ήθελε να ευνοηθούν ή να αδικηθούν, «εξαφάνιζε» διαιτητές από τους πίνακες, ενώ επέλεγε άλλους με ανορθόδοξα κριτήρια, επιχειρούσε να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και «επέλεγε» το πρόσωπο του προέδρου της ΕΠΟ και χειραγωγούσε αγώνες.

Παράλληλα είχε δημιουργηθεί ένα σύστημα οικονομικά αδύναμων ομάδων στη Σούπερ Λίγκα που προθυμοποιούνταν να ενισχύονται με δανεικούς ποδοσφαιριστές, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον δανειστή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το «σύστημα ΕΠΟ» έχει και με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης χάσει τα όποια απομεινάρια αξιοπιστίας είτε σε επίπεδο προσώπων, όσο και σε επίπεδο δομών.

Αλλωστε μπορεί η συγκεκριμένη να είναι η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αφού περιλαμβάνει όλους τους θεσμούς του αλλά δεν είναι η μόνη. Μεταξύ άλλων, υπάρχει η υπόθεση των στημένων αγώνων της περιόδου 2008 – 2011 που έχει φτάσει στο συμβούλιο Εφετών με κατηγορίες σε 93 πρόσωπα ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, η υπόθεση της «κάρτας υγείας» για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία ύψους 29 εκατ. ευρώ σε 23 μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2011 – κάποια από αυτά είναι μέλη και του σημερινού Δ.Σ. – καθώς και η υπόθεση των «πλαστών ενημεροτήτων» η προκαταρκτική έρευνα της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός και κατά πληροφορίες θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρόσωπα που είχαν ή έχουν ηγετικές θέσεις στην ΕΠΟ για πλαστογραφία και απιστία.

Με την ηγεσία της ΕΠΟ να αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη να έχει δεχθεί πλήγμα στην αξιοπιστία της και τη διαιτησία να διοικείται αδιαφανώς από πρόσωπα που φέρονται να λειτουργούν ανορθόδοξα και αντιδεοντολογικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιους όρους θα αρχίσει το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αλλαγές σε πρόσωπα και δομές προκειμένου το νέο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με όρους ισονομίας και αξιοπιστίας, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που διατηρηθεί η ίδια κατάσταση δεν θα συμμετάσχουν.

Ο Παναθηναϊκός μετέφερε την υπόθεση στην UEFA, ενώ ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ι. Σαββίδης, έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση του ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη που επέβαλε στον κ. Μαρινάκη τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, της παρουσίας δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ για να μείνει ελεύθερος, υποστηρίζοντας ότι «σηματοδοτεί την αρχή της νέας εποχής».

Ο κ. Μαρινάκης, με γραπτή του δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού, τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, ενώ προανήγγειλε εξελίξεις από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά το Διοικητικό Συμβούλιο: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο του Ολυμπιακού ότι η σημερινή απόφαση (σ.σ. απόφαση της Πέμπτης) δεν έχει καμία επίπτωση στην ομάδα μας. Παραμένω Πρόεδρος, μέτοχος και εγγυητής του μέλλοντος του Ολυμπιακού μας. Μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22/6 θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016 που έχει ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί, με σκοπό την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μία σπουδαία πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή