«Το πλέον διεφθαρμένο άθλημα στον κόσμο το ποδόσφαιρο»

«Το πλέον διεφθαρμένο άθλημα στον κόσμο το ποδόσφαιρο»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πλέον διεφθαρμένο άθλημα στον κόσμο, ισχυρίζεται ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής τού Τομέα Ασφαλείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), αποδίδοντας το πρόβλημα στο στήσιμο αγώνων που συνδέεται με τον παράνομο στοιχηματισμό και ζητώντας τη νομιμοποίηση αλλά με αυστηρούς ελέγχους του παράνομου στοιχήματος.

Ο Κρις Ιτον τόνισε σε ομιλία του σε συνέδριο για το ποδόσφαιρο στη Μέση Ανατολή ότι το δημοφιλέστερο των αθλημάτων παγκοσμίως αντιμετωπίζει «κρίση αξιοπιστίας στα μάτια των φίλων του». Και τούτο διότι η τάση υπέρ του «στησίματος αγώνων συνδέεται με τη βιομηχανία του παράνομου στοιχήματος, η οποία είναι μακράν μεγαλύτερη από τη νόμιμη ποδοσφαιρική οικονομία παγκοσμίως».

«Το ποδόσφαιρο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση σε σχέση με τους στημένους αγώνες, μια κρίση αξιοπιστίας στα μάτια των ίδιων των ποδοσφαιρόφιλων», επανέλαβε σε δηλώσεις του στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Δεν είναι, βεβαίως, το ποδόσφαιρο το μοναδικό άθλημα που επηρεάζεται από το στήσιμο αγώνων, αλλά αποτελεί το πιο διεφθαρμένο άθλημα στον κόσμο σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Ίτον, ο οποίος πλέον εργάζεται για το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια στον Αθλητισμό, με έδρα στο Κατάρ.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό σε κορυφαίο επίπεδο», είπε ο ίδιος, κάνοντας σαφή αναφορά στη FIFA, εν μέσω της κρίσης με τις αποκαλύψεις για διαφθορά στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Τόνισε επίσης πως δεν αρκεί να κυνηγούν οι αρχές ορισμένους ποδοσφαιριστές, όπως τον πρώην επιθετικό της Μπόλτον, Ντελρόι Φέισι, που πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών για στήσιμο αγώνων.

Ο Αυστραλός αξιωματούχος, ο οποίος ως πρώην αστυνομικός έχει συνεργαστεί και με την Ιντερπόλ, ξάφνιασε το ακροατήριό του στο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Ιορδανία, λέγοντας ότι εάν ο στοιχηματισμός νομιμοποιηθεί και ελεγχθεί, «θα υπάρχει πολύ λιγότερο χρήμα για το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων ή αναμετρήσεων σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα».

Ο κ. Ιτον χρησιμοποίησε την Κίνα ως παράδειγμα των συνεπειών του εκτεταμένου στησίματος αγώνων ποδοσφαίρου, λέγοντας ότι μετά το ξέσπασμα των σκανδάλων χειραγώγησης αναμετρήσεων εκεί, η παρακολούθηση αγώνων έπεσε κατακόρυφα. Πρόσθεσε ότι περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται κάθε χρόνο σε αθλητικά στοιχήματα στην Κίνα και από την κινεζική διασπορά στη νοτιοανατολική Ασία.

Επισήμανε, τέλος, ότι οι εγκληματίες του χώρου βελτιώνουν συνεχώς τις μεθόδους τους, ενώ «η επιβολή του νόμου υπολείπεται τόσο πολύ, που έχει πάρα πολύ δρόμο να καλύψει», όπως προειδοποίησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή