Πολιτικές σκοπιμότητες «βλέπει» ο Μπλάτερ

Πολιτικές σκοπιμότητες «βλέπει» ο Μπλάτερ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναταραχή προκάλεσε ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, δηλώνοντας προχθές ότι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας και της Γερμανίας άσκησαν πολιτική πίεση εν όψει της ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντιστοίχως.

Ο κ. Μπλάτερ, που εδώ και πέντε εβδομάδες έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, είπε στη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι «σημειώθηκαν δύο πολιτικές παρεμβάσεις», πριν την αμφιλεγόμενη ανακοίνωση των διοργανωτριών χωρών, από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Βουλφ.

«Οι πρόεδροι Σαρκοζί και Βουλφ προσπάθησαν να επηρεάσουν τους εκπροσώπους τους στην ψηφοφορία. Ετσι μας προέκυψε τώρα να έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Αυτοί που το αποφάσισαν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό» είπε, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, ο κ. Μπλάτερ.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έλαβε σύσταση από τον κ. Βουλφ «να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ λόγω οικονομικών συμφερόντων». Αποποιήθηκε επίσης κάθε ευθύνης για τη μοίρα των αλλοδαπών εργατών στην ανέγερση των γηπέδων στο Κατάρ, εν μέσω καταγγελιών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας: «Δείτε τις γερμανικές εταιρείες. Η Ντόιτσε Μπαν, η Χόχτιφ και πολλές άλλες είχαν έργα στο Κατάρ προτού ακόμη του ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Λακωνική ήταν χθες η απάντηση από το γραφείο του πρώην προέδρου της Γερμανίας: «Η δήλωση του κ. Μπλάτερ σχετικά με τον πρώην πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ είναι ψευδής». Από τον κ. Σαρκοζί δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά ο πρόεδρος της UEFA, ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί έχει στο παρελθόν διαψεύσει ότι τον πίεσε ο κ. Σαρκοζί να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ.

Ερωτηθείς ακόμη ο κ. Μπλάτερ γιατί αποφεύγει να ταξιδεύει στο εξωτερικό, όπως για να παραστεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στον Καναδά, ο Ελβετός παράγοντας απάντησε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι κατηγορίες κατά της FIFA περί διαφθοράς θα περιορίσει τα διεθνή του ταξίδια. Ετσι το τρόπαιο στην εθνική γυναικών των ΗΠΑ, που νίκησε 5-2 στον τελικό την Ιαπωνία, απένειμε προχθές ο αντιπρόεδρος της FIFA, Ισα Χαγιάτου.

Χθες η FIFA μυστηριωδώς τιμώρησε με επταετή αποκλεισμό τον Χάρολντ Μέιν-Νίκολς, που ήταν ο επικεφαλής επιθεωρητής, αρμόδιος για τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων για τα Μουντιάλ του ’18 και του ’22. Η FIFA επέλεξε να μην εξηγήσει γιατί τιμώρησε τον Χιλιανό παράγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή