Κρεμασμένη από… τον ουρανό

Κρεμασμένη από… τον ουρανό

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μικρό παιδί της άρεσε να… ανεβαίνει. Σκαρφάλωνε παντού. Η μητέρα της ερμήνευσε την υπερκινητικότητά της ως ταλέντο για τη ρυθμική γυμναστική και την έγραψε σε σωματείο. Το μέλλον της, όμως, ανήκε στους… αιθέρες. Ο λόγος για την πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία, με τις επιδόσεις της, δείχνει να έχει βάλει στόχο τον… ουρανό. Τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει; Ο χρόνος θα δείξει…

Η πρωταθλήτρια του επί κοντώ γεννήθηκε το 1986 και από την παιδική της ηλικία βρέθηκε κοντά στον αθλητισμό. Πρώτο άθλημα ήταν η ενόργανη. Η γυμναστική τη βοήθησε και της έδωσε γερές βάσεις. «Το επί κοντώ έχει πολλά στοιχεία από την ενόργανη. Ακόμα και σήμερα κατά τη διάρκεια της προπόνησης κάνω κάποιες ασκήσεις ενόργανης. Αυτές βοηθάνε πολύ την τεχνική του επί κοντώ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του επί κοντώ ξεκίνησαν από τη γυμναστική» δήλωσε στην «Κ» η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου έμεινε στη δοκό και στο ταπί μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Κάπου εκεί κουράστηκε. Ανήσυχο πνεύμα. «Εφυγα από τη γυμναστική αλλά δεν έμεινα ούτε μία ημέρα μακριά από τον αθλητισμό. Πήγα κατευθείαν στον στίβο. Την ενόργανη εξακολουθώ να την υπεραγαπώ αλλά δεν ήταν για εμένα. Με βοήθησε και στο θέμα της πειθαρχίας. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω και ξεκινούσα από την αρχή, πάλι την ενόργανη θα επέλεγα για πρώτο άθλημα» τονίζει.

Το… ταξίδι της Νικόλ Κυριακοπούλου στον χώρο του κλασικού αθλητισμού άρχισε από τα σπριντ. «Εχω περάσει σχεδόν απ’ όλα τα αγωνίσματα. Επειδή ήμουν αλτική έκανα μήκος, εμπόδια μέχρι και σφαίρα», θυμάται.

Από την ηλικία των 11 και μέχρι τα 16 η Νικόλ αναζητούσε τη… γη της επαγγελίας στον αθλητισμό. Πάντα της άρεσαν τα ύψη αλλά έψαχνε και τις κατάλληλες συνθήκες. Παρόλο που ήταν μικρή ήξερε καλά τι ήθελε. «Είχαμε πάει για προπόνηση στο Καραϊσκάκη και εκεί είχα δει τον προπονητή, Μανώλη Καραγιάννη. Μου είχε πει ότι έχω ικανότητες για το επί κοντώ. Υστερα από λίγο καιρό, θεώρησα ότι το μήκος ήταν μονότονο και αποφάσισα να αλλάξω αγώνισμα. Μέσω μιας κοινής γνωστής επικοινώνησα με τον Μανώλη και άρχισα τις προπονήσεις. Από μικρή τις σοβαρές αποφάσεις που με αφορούσαν, τις έπαιρνα μόνη μου. Το ένστικτό μου με οδήγησε στον Μανώλη και αυτός από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε εμένα» τονίζει.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Μανώλης Καραγιάννης άρχισαν να δουλεύουν σκληρά και γρήγορα τα αποτελέσματα φάνηκαν. «Μου άρεσε που ανέβαινα. Θυμάμαι όταν πήγαινα Λύκειο ετοιμαζόμουν για την πενταήμερη εκδρομή και μου λέει ο Μανώλης ότι δεν θα πάω γιατί έπρεπε να "πιάσω" το όριο για το παγκόσμιο νεανίδων. Τα κατάφερα και πήρα μέρος στη διοργάνωση. Εκεί είδα πώς δουλεύουν οι άλλες αθλήτριες. Ηρθα 6η αλλά γύρισα περισσότερο ώριμη και αποφασισμένη», μας λέει.

Χρόνο με τον χρόνο οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και η συλλογή της Νικόλ γέμισε τρόπαια. Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009, πρώτη θέση στη Σούπερ Λίγκα το 2011 και το 2012 ανεβαίνει στην 3η θέση του βάθρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Και κάπου εκεί μοιάζει σα να έπεσε επάνω της… κακό μάτι. Ενας τραυματισμός στο γόνατο δεν της επέτρεψε να προετοιμαστεί όπως ήθελε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τελικού.

Από μικρή έχει μάθει να μην την πτοούν οι δυσκολίες. Και έχει συναντήσει πολλές: έσπαγαν κοντάρια, τραυματιζόταν κ.λπ. Δεν το έβαλε κάτω και πάντα στόχευε στους ουρανούς. Σε κάθε αγώνα της θέλει να φτάνει πιο ψηλά από τον προηγούμενο. Πόσο ψηλά, όμως, μπορεί να φτάσει; «Αυτά δεν τα λέμε», μας λέει γελώντας και τα μάτια της λάμπουν.

«Το επί κοντώ τείνει να γίνει εθνικό αγώνισμα»

Στις προπονήσεις οι αθλητές πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις από τους αγώνες. Στην άρση βαρών βάζουν περισσότερα κιλά στην μπάρα και στον στίβο κάνουν μεγαλύτερα άλματα και καλύτερους χρόνους από αυτούς που βλέπουμε στις διοργανώσεις. «Το ίδιο συμβαίνει και στο επί κοντώ» μας επιβεβαιώνει η Νικόλ Κυριακοπούλου.

Στο πρόσφατο Ντάιαμοντ Λιγκ του Παρισιού, η πρωταθλήτρια έφτασε το πανελλήνιο ρεκόρ στο 4,83 (καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο) και τοποθέτησε τον πήχυ στα 4,90. Μπορεί να μην κατάφερε να «οικειοποιηθεί» αυτό το ύψος αλλά οι προσπάθειές της έδειξαν ότι βρίσκεται κοντά. Τη ρωτάμε μέχρι ποιο ύψος έχει φτάσει στην προπόνηση και η χαμογελαστή Νικόλ μεταμορφώνεται σε… σφίγγα. «Αυτά δεν τα λέμε», μας απαντάει.

– Η χώρα μας διαθέτει δύο πολύ καλές επικοντίστριες. Εσένα και την Κατερίνα Στεφανίδη. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

– Τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας των αγώνων, βρισκόμαστε συνεχώς μαζί. Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Στους αγωνιστικούς χώρους, η μία παρασύρει την άλλη. Γι’ αυτό έχει ανεβεί τόσο το ύψος του επί κοντώ στην Ελλάδα. Φυσικά, ανάμεσά μας υπάρχει η ευγενής άμιλλα. Αυτό βοηθάει και στην προσέλευση νέων παιδιών στο άθλημα. Το επί κοντώ κοντεύει να γίνει στην Ελλάδα εθνικό αγώνισμα. Το γνώρισε ο κόσμος και μαθαίνω ότι υπάρχει προσέλευση νέων αθλητών.

– Πώς είναι οι σχέσεις σου με τις άλλες αθλήτριες;

– Υπάρχουν καλές σχέσεις με όλες τις αθλήτριες. Κάνουμε πλάκες στο προθερμαντήριο και περνάμε ωραία. Με κάποιες, όπως η Φαμπιάνα Μούρερ, είμαστε και φίλες.

Η ζωή της Νικόλ Κυριακοπούλου είναι γεμάτη από ταξίδια. Αγώνες, προπονήσεις και επιστροφή στην Ελλάδα. «Εφέτος είχα μακρινά ταξίδια. Κάποιες φορές, όταν είμαι στο αεροπλάνο, ανυπομονώ και σκέφτομαι πότε θα περάσει ο χρόνος και θα γυρίσω σπίτι μου. Οταν όμως μπαίνω στο στάδιο και φτάνει η ώρα του αγώνα ξεχνάω τα πάντα».

– Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

– Στις 24 και 25 Ιουλίου θα βρεθώ στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Λονδίνου, θα επιστρέψω στην Ελλάδα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, στις 30 Ιουλίου θα πάω στη Στοκχόλμη και μετά θα ολοκληρώσω την προετοιμασία μου για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα ενός πρωταθλητή απαιτεί στρατιωτική πειθαρχία. Ετσι, η Νικόλ Κυριακοπούλου ξυπνάει στις 07.00 και στις 08.30 είναι στην προπόνηση. «Το μεσημέρι θα γυρίσω σπίτι, θα μαγειρέψω και θα ξεκουραστώ. Το απόγευμα θα κάνω προπόνηση μέχρι τις 20.00 και, στη συνέχεια, θα βρεθώ και με τον σύντροφό μου.

– Ποιος είναι ο ρόλος του έρωτα στη ζωή σου;

– Ο έρωτας με ισορροπεί. Ολα είναι ρυθμισμένα.

– Ο γάμος είναι στα σχέδιά σου;

– Η πρόταση έχει γίνει αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Προηγούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή