«Μακροβούτι» προς το Ρίο

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκαλούμενη πρωτεύουσα των σπορ της Ρωσίας, το Καζάν, θα χτυπάει από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου η καρδιά του υγρού στίβου καθώς στην πόλη των Τατάρων θα διεξαχθούν τα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί σε όλα τα αθλήματα. Αναμένεται να πάρουν μέρος 52 έως 54 αθλητές και αθλήτριές μας ενώ στην προηγούμενη διοργάνωση (Βαρκελώνη) είχαν αγωνιστεί 50.

Οπως και στους αγώνες της Ισπανίας, έτσι και τώρα θα βρεθούν στο Παγκόσμιο και οι δύο ομάδες του πόλο. Οι γυναίκες, αυτές τις ημέρες, συνεχίζουν την προετοιμασία τους στο Καρπενήσι όπου αγωνίζονται στο διεθνές κύπελλο «Θέτις», ενώ οι άνδρες παίρνουν μέρος στο οκταεθνές τουρνουά της Σερβίας. Η ανδρική ομάδα θα βρει απέναντί της την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και η γυναικεία την Αυστραλία, την Ολλανδία και τη Νότιο Αφρική.

«Ηταν δύσκολη η κλήρωση. Η Αυστραλία και η Ολλανδία υπήρξαν φιναλίστ στα προηγούμενα πρωταθλήματα κόσμου και Ευρώπης, αντίστοιχα. Θα δούμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πρώτα είναι η Αυστραλία, μια ομάδα με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Στη συνέχεια, έχουμε το εύκολο με τη Ν. Αφρική, όπου πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα, και τελευταίο τον αγώνα με την Ολλανδία, ο οποίος μπορεί να κρίνει και τη θέση μας στον όμιλο. Θέλουμε να αποφύγουμε την τρίτη θέση γιατί θα μας δώσει ένα δύσκολο παιχνίδι στους χιαστί αγώνες για την οκτάδα. Βασικός μας στόχος είναι να μπούμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου και από εκεί και πέρα θα αγωνιστούμε για ό,τι καλύτερο προκύψει. Η προετοιμασία, παρά τα προβλήματα με τα κολυμβητήρια, πήγε καλά. Εύχομαι να μη μας τύχει κάποιος τραυματισμός στο τελευταίο κομμάτι και να φύγουμε όλοι υγιείς για το Καζάν», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών, Γιώργος Μορφέσης.

«Εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα διεκδικήσουν οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες του ανοικτού νερού, ενώ οι αθλητές της πισίνας θα επιδιώξουν να πιάσουν τα όρια. Στην Αλεξανδρούπολη προετοιμάζεται η ομάδα του Νίκου Γέμελου (Σπύρος Γιαννιώτης, Κέλι Αραούζου, Αντώνης Φωκαΐδης από το ανοικτό νερό και ο Απόστολος Χρήστου από την πισίνα). «Η προετοιμασία κύλησε καλά και τώρα περιμένουμε τους αγώνες. Τα παιδιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ο Απόστολος Χρήστου θα αγωνιστεί στα 50, 100 και 200 μ. υπτίως. Είναι η πρώτη του χρονιά ως άνδρας και θέλει να πιάσει τα όρια για το Ρίο. Οι αθλητές του ανοικτού νερού θα επιδιώξουν μια θέση στη δεκάδα ώστε να κατακτήσουν και αυτοί “εισιτήρια” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», μας είπε ο προπονητής.

Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αποτελεί τον βασικό στόχο του πρωταθλητή μας Σπύρου Γιαννιώτη: «Θέλω να ξεμπερδεύω με την πρόκριση. Διαφορετική προετοιμασία κάνεις εάν έχεις προκριθεί και διαφορετική εάν την κυνηγάς. Είμαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει και η εμπειρία μου. Θα διεκδικήσω το καλύτερο δυνατό. Δεν θα αγωνιστώ στα 5.000 μ., για να μην κουραστώ», δήλωσε στην «Κ» ο κορυφαίος Ελληνας κολυμβητής.

Αύξηση κατά 50% στα χρηματικά έπαθλα

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, στο Καζάν, η χώρα μας θα έχει εκπροσώπηση σε όλα τα αθλήματα. Παρά τα οικονομικά προβλήματα οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριές μας έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και, ήδη, μετράνε αντίστροφα για το ταξίδι τους στην πρωτεύουσα των σπορ της Ρωσίας.

Στην κολύμβηση ανοικτού νερού εκτός από την ομάδα του Νίκου Γέμελου θα αγωνιστεί και η Μαριάννα Λυμπερτά. Στην πισίνα έχουν πιάσει τα όρια οι Κριστιάν Γκολομέεβ, Οδυσσέας Μελαδίνης, Χρήστος Κατραντζής, Γιάννης Καρπουζλής, Ανδρέας Βαζαίος, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Στέφανος Δημητριάδης και Αννα Ντουντουνάκη, ενώ στο Καζάν θα βρεθούν και οι αθλητές μας που θα αγωνιστούν στις σκυταλοδρομίες.

Στις καταδύσεις αναμένεται να μας εκπροσωπήσουν οι Στέφανος Παπαρούνας και Ελένη Κατσούλη. Στη συγχρονισμένη κολύμβηση, η χώρα θα έχει πλήρη ομάδα για όλα τα αγωνίσματα, και, όπως όλα δείχνουν, στη Ρωσία θα ταξιδέψουν 10 αθλήτριες.

Οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αποτελούν μεγάλο δέλεαρ και στην πόλη όπου συναντιέται ο Βόλγας με τον Καζάνκα θα βρεθεί ολόκληρος ο… γαλαξίας των αστεριών του υγρού στίβου. Ισχυρό δέλεαρ αποτελούν και τα πριμ καθώς οι Ρώσοι θα βάλουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη και τα χρηματικά έπαθλα θα είναι αυξημένα σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο Παγκόσμιο. Στην κολύμβηση, από 39.000 δολάρια ανά αγώνισμα θα φτάσουν τις 60.000. Προβλέπονται έπαθλα και για τους οκτώ φιναλίστ και όχι για τους έξι, όπως ίσχυε το 2013. Οποιος αθλητής ή αθλήτρια πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ θα προσθέσει στον λογαριασμό του και άλλες 30.000 δολάρια.

Στο πόλο, το ποσό που έχει υπολογιστεί είναι 360.000 δολάρια ενώ στη Βαρκελώνη ήταν 165.000. Το μόνο αγώνισμα στο οποίο δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση του επάθλου είναι οι καταδύσεις από μεγάλο ύψος, ένα μη ολυμπιακό αγώνισμα, που διεξήχθη για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Ισπανίας. Θα διεξαχθεί στον ποταμό Καζάνκα και ήδη έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια.

Οι Ρώσοι έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις εγκαταστάσεις, χωρίς, όμως, να σπαταλήσουν χρήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προτίμησαν να μετατρέψουν το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ρούμπιν Καζάν σε κολυμβητήριο παρά να φτιάξουν μια νέα αθλητική εγκατάσταση. Ξήλωσαν το χορτάρι, τοποθέτησαν δύο πισίνες και μια προσωρινή κερκίδα. Οταν ολοκληρωθεί η διοργάνωση, αυτά θα αφαιρεθούν και η ομάδα του Ταταρστάν θα έχει το γήπεδό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή