Casus belli ο Τουράν στην Μπάρτσα

Casus belli ο Τουράν στην Μπάρτσα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα θυμού, αλληλοκατηγοριών και έντασης πραγματοποιούνται σήμερα οι εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου της Μπαρτσελόνα, στη σκιά της μεταγραφικής απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στον σύλλογο που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας.

Η μεταγραφή του Αρντά Τουράν από την Ατλέτικο Μαδρίτης φαίνεται σαν μία φυσιολογική κίνηση στην πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα. Ο Τούρκος είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και τα 34 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι «μπλαουγκράνα» δεν θα αποτελούσαν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης, αν η μεταγραφή δεν είχε πραγματοποιηθεί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Ο τωρινός πρόεδρος της ομάδας, Ζόζεπ Μπερτομέου, είναι το φαβορί για να επανεκλεγεί, αλλά οι χειρισμοί του στη μεταγραφή Τουράν έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τους συνδιεκδικητές του στον προεδρικό θώκο. Συγκεκριμένα, ο Αγκούστι Μπενεντίτο, που αποτελεί τον τρίτο επικρατέστερο για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε πως σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής θα κρίνει άκυρη τη μεταγραφή του Αρντά Τουράν καθώς ο τρόπος που η μετακίνηση σχεδιάστηκε από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο και επικυρώθηκε από μία θεωρητικά ανεξάρτητη επιτροπή, ήταν «απαράδεκτος».

Πέραν του Μπενεντίτο και οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Ζόαν Λαπόρτα και ο Τόνι Φρέισα, είναι επίσης θυμωμένοι με την απόφαση για τον Τουράν, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια των εκλογών, αποκλειστική ευθύνη της προσωρινής διοίκησης είναι να «τρέχει» τα καθημερινά ζητήματα της ομάδας και όχι να κάνει μεταγραφές. Ο αντίλογος του Μπερτομέου είναι πως ο Τουράν αποτελούσε προσωπική επιλογή του προπονητή Λουίς Ενρίκε και ότι η πρώην ομάδα του, Ατλέτικο Μαδρίτης, πίεζε για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η ένταση, βεβαίως, δεν αφορά την ποδοσφαιρική ικανότητα του Τουράν, αλλά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μία μεταγραφή που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον Μπερτομέου. Ως είθισται, οι επίδοξοι πρόεδροι προαναγγέλλουν μεταγραφές προκειμένου να πείσουν το εκλογικό σώμα για τις προθέσεις τους όσο θα βρίσκονται στον προεδρικό θώκο. Ο Λαπόρτα έχει τονίσει πως είναι σε θέση να αποκτήσει τον Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους, τη στιγμή που ο Μπενεντίτο μιλάει για τον Βεράτι από την Παρί Σεν Ζερμέν. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, οι εξαγγελίες είναι περιορισμένες λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που υπάρχει στην Μπαρτσελόνα. Ο Αρντά Τουράν, επί παραδείγματι, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα από τον Ιανουάριο του 2016.

Ως προς το αποτέλεσμα, ο Λαπόρτα εκτιμά ότι θα είναι ένα ντέρμπι μεταξύ του ιδίου και του Μπερτομέου. Φρέισα και Μπενεντίτο κατηγορούν τον Μπερτομέου ως «αχυράνθρωπο» του πρώην προέδρου Σάντρο Ροσέλ, τη στιγμή που ο Λαπόρτα χαρακτηρίζει τον Φρέισα ως φίλα προσκείμενο στον Μπερτομέου.

Οι υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν τον Μπερτομέου, βεβαίως, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, τη στιγμή μάλιστα που η απαγόρευση μεταγραφών της Μπαρτσελόνα είναι σε ισχύ. Ο Λαπόρτα έχει βασιστεί πολύ σε αυτό το δεδομένο, όπως και στην περίφημη χορηγία από την Qatar Airways, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που τοποθετήθηκε στο –μέχρι τότε άβατο από χορηγούς– μπροστινό μέρος της φανέλας της Μπαρτσελόνα. Ο Λαπόρτα έχει δηλώσει πως θα αποσύρει τη χορηγία και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πόλωσης, τα 120 χιλιάδες μέλη της Μπαρτσελόνα ετοιμάζονται να εκλέξουν σήμερα νέο πρόεδρο.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή