Το πρώτο και καθοριστικό βήμα

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο και σωτήριο άλμα προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ξεκινάει την προσπάθειά του την Τρίτη (21.00), από το «Απ. Νικολαΐδης», κόντρα στην Μπριζ και εφόσον κάνει το πρώτο βήμα, θα βρεθεί κοντά στη μεγάλη πρόκληση. Πέρυσι, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, σκόνταψε στο πρώτο κιόλας εμπόδιο, βρίσκοντας και τότε μπροστά του μία βελγική ομάδα, την Σταντάρ Λιέγης. Φέτος, όμως, οι οιωνοί μοιάζουν κάπως διαφορετικοί, αφού οι «πράσινοι» είναι πιο έμπειροι και πιο έτοιμοι σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να προκριθεί από τον 3ο προκριματικό γύρο στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχει κάνει κάτι παραπάνω από τη μισή δουλειά. Αφενός, θα έχει μπροστά του δύο αγώνες για να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους και αφετέρου, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει στα πλέι οφ, θα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ, αφού η UEFA από φέτος έχει αυξήσει τα χρηματικά έπαθλα των ομάδων που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η πρόκριση μέχρι τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίζει μπόνους 3 εκατ. ευρώ και δίνει το διαβατήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί, η κάθε ομάδα προικίζεται με άλλα 2,5 εκατ. ευρώ, συν περίπου 1,5 που αναλογεί στους «πράσινους» από το «market pool» της διοργάνωσης. Αν, βέβαια, οι «πράσινοι» δεν σταματήσουν στα πλέι οφ και καταφέρουν να περάσουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε τα κέρδη εκτοξεύονται! Αμεσα, τα ταμεία της ΠΑΕ θα ενισχυθούν με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ ως μπόνους, ενώ και το «market pool» θα μοιραστεί ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν από 6 εκατ. ευρώ. Σε όλα αυτά τα έσοδα δεν υπολογίζονται ασφαλώς ούτε τα εισιτήρια, αλλά ούτε και οι ενδεχόμενες νίκες ή ισοπαλίες του «τριφυλλιού» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Από φέτος, η νίκη μαζί με τρεις βαθμούς θα δίνει και 1,5 εκστ. ευρώ και η ισοπαλία παραμένει στις 500.000 ευρώ. Αυξημένα είναι και τα χρηματικά έπαθλα του Γιουρόπα Λιγκ, αφού κάθε νίκη θα αξίζει 360.000 (από 200.000), ενώ η ισοπαλία από 100.000 φτάνει στις 120.000 ευρώ.

Οπως έχει ειπωθεί και διά στόματος του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, μία πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα «καθάριζε» σε μεγάλο βαθμό τις παλιότερες υποχρεώσεις της ΠΑΕ και θα μείωνε κατά πολύ το χρέος του συλλόγου. Αυτό θα σημαίνει πως οι «πράσινοι» θα μπορούν να δαπανούν πλέον περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση της ομάδας και όχι για να καλύψουν τις… αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεων.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του το καλό σενάριο της πρόκρισης μέχρι τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και άρα την παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχει κατά νου το ιδανικό σενάριο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοεί και τα άσχημα σενάρια που θα επακολουθήσουν έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό από την Μπριζ. Τότε, θα επαναληφθούν οι… περσινές μέρες μετά τα διπλά παιχνίδια με τη Σταντάρ Λιέγης. Οι «πράσινοι» αν δεν τα καταφέρουν κόντρα στην Μπριζ, θα έχουν μία δεύτερη και τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ευρωπαϊκή παρτίδα στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Πέρυσι, στο σημείο αυτό είχαν συναντήσει και αποκλείσει τη Μίντιλαντ, αλλά φέτος άπαντες στο στρατόπεδο του Κορωπίου δεν θέλουν να σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο.

Αλλωστε, στο πλάνο που έχει καταστρωθεί από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, η ευρωπαϊκή καταξίωση κατέχει σημαντικό ρόλο, αφού εκτός από οικονομικούς λόγους, βελτιώνεται εκ νέου και το τραυματισμένο προφίλ του συλλόγου στο εξωτερικό.

Πλάνο νίκης βασισμένο στον ίδιο «κορμό» παικτών

Οι αντιδράσεις στο άκουσμα του ονόματος της βελγικής Μπριζ ως αντιπάλου του Παναθηναϊκού, στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν μοιρασμένες. Από τη μία απεφεύχθησαν τα χειρότερα, αφού στην κληρωτίδα υπήρχαν και ομάδες όπως η Μονακό, ο Αγιαξ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Σαχτάρ. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και το… κακό προηγούμενο για τους «πράσινους», αφού από την Μπριζ έχουν υποστεί στο παρελθόν τρεις αποκλεισμούς, ενώ και πέρυσι, στον ίδιο γύρο είχαν αποκλειστεί από την επίσης βελγική Σταντάρ Λιέγης.

Με μία πρώτη ανάγνωση γίνεται εμφανές ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είναι τουλάχιστον μοιρασμένες για τις δύο ομάδες, οι οποίες μάλιστα είχαν την ευκαιρία για ένα πρώτο φιλικό κρας τεστ, στις 7 Ιουλίου, προτού δηλαδή γίνει η κλήρωση. Σε εκείνο το παιχνίδι, οι Βέλγοι είχαν επικρατήσει με 2-1, δείχνοντας σαφώς πιο έτοιμοι από τον Παναθηναϊκό, που πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στην προετοιμασία.

Αλλωστε, το βελγικό πρωτάθλημα ξεκίνησε χθες και, σίγουρα, η Μπριζ είχε και έχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τον αγωνιστικό ρυθμό της.

Ο πρώτος αγώνας, την Τρίτη, στη Λεωφόρο, θα μειώσει ή θα αυξήσει τις πιθανότητες των «πρασίνων», οι οποίοι μέσα από την προετοιμασία τους διέκριναν θετικά και αρνητικά σημάδια. Νέοι στην ομάδα παίκτες όπως οι Λουντ και Βέμερ δείχνουν να προσαρμόζονται γρήγορα στις απαιτήσεις του Αναστασίου, όμως από την άλλη θα λείπει ο παίκτης πάνω στον οποίο θα βασίσει πολλά φέτος ο Παναθηναϊκός. Ο λόγος για τον Μίκαελ Εσιέν, ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στους προσαγωγούς – κοιλιακούς και η επιστροφή του υπολογίζεται στα τέλη Αυγούστου. «Βαρόμετρο» για την απόδοσή του «τριφυλλιού» θα είναι για ακόμη μία φορά ο Μάρκους Μπεργκ, ενώ από φέτος στην άμυνα υπάρχει και εκεί ο ανάλογος ηγέτης, Σέρχιο Σάντσεθ.

Οπως φάνηκε και στο φιλικό της Τετάρτης με την Ουντινέζε, ο Αναστασίου έχει έτοιμο έναν κορμό που θα στηριχθεί και φέτος. Στο παιχνίδι με τους Ιταλούς, ο 43χρονος τεχνικός δοκίμασε ένα σχήμα 4-4-2 σε ρόμβο, σύστημα το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει και την Τρίτη, ίσως και με την ίδια ενδεκάδα. Η θέση του τερματοφύλακα «αιωρείται» ανάμεσα στους Στιλ και Κοτσόλη, ενώ η άμυνα έχει κλειδώσει με τους Βέμερ, Πράνιτς στα άκρα και Σάντσεθ, Ταυλαρίδη στο κέντρο. Την θέση του αμυντικού χαφ διεκδικούν οι Λαγός και Κουτρουμπής, με τον πρώτο να έχει το προβάδισμα. Η τριάδα μπροστά του θα είναι οι Ατζαγκούν, Ζέκα, Νίνης, με τον Πέτριτς να διεκδικεί θέση στην κορυφή του ρόμβου. Το επιθετικό δίδυμο των Καρέλη και Μπεργκ δεν αλλάζει.

Η ομάδα της Μπριζ μπορεί να ξυπνάει άσχημες μνήμες στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν πρόκειται για κάποιο μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στο ρόστερ της κυριαρχεί η παρουσία του εμβληματικού 38χρονου αρχηγού, Τίμι Σίμονς, ο οποίος περιτριγυρίζεται από… νιάτα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας δεν ξεπερνά τα 24 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή