Στα δίχτυα της διαφθοράς και το «Σουπερκλάσικ»

Στα δίχτυα της διαφθοράς και το «Σουπερκλάσικ»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ματαίωση του φιλικού αγώνα μεταξύ Αργεντινής και της Βραζιλίας που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ είναι μια ακόμη από τις συνέπειες της διεξαγωγής έρευνας των αμερικανικών αρχών στα σκάνδαλα διαφθοράς της FIFA.

Το λεγόμενο «Σουπερκλάσικ της Αμερικής», που έχει καθιερωθεί σε ετήσια βάση περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς και λιγότερο για την προετοιμασία των δύο ομάδων, ήταν να διεξαχθεί φέτος στο Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρείας που κάνει όλες τις διευθετήσεις για την εθνική Αργεντινής δήλωσε ότι ο αγώνας ματαιώθηκε, διότι οι δύο Αργεντινοί επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας αθλητικού μάρκετινγκ Φουλ Πλέι, της κατόχου δηλαδή των δικαιωμάτων του αγώνα, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Αργεντινή, έχοντας κατηγορηθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάιο.

«Είναι δημοσίως γνωστά τα προβλήματα που έχουν πλήξει τη Φουλ Πλέι» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Γκιγιέρμο Τοφόνι, της εταιρείας Γουέρλντ Ιλέβεν που έχει αναλάβει τα διαδικαστικά ζητήματα της «αλμπισελέστε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει τελικά το φιλικό, αλλά χωρίς την ανάμειξη της Φουλ Πλέι.

«Προσπαθούμε ακόμη να επιτύχουμε τη διεξαγωγή του φιλικού ανάμεσα στις δύο ομάδες κάπου στις ΗΠΑ, αλλά δεν θα αποκαλείται "Σουπερκλάσικ", αφού τα δικαιώματα αυτού του τίτλου ανήκουν στην εταιρεία Φουλ Πλέι», πρόσθεσε ο κ. Τοφόνι.

Μια άλλη εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ που είναι αναμεμειγμένη με το «Σουπερκλάσικ της Αμερικής» είναι η Κλέφερ από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οταν όμως ξέσπασε το σκάνδαλο στη FIFA, η Κλέφερ υποχρεώθηκε να καταθέσει στις αρχές της Βραζιλίας ό,τι έγγραφα διέθετε σχετικά με το συμβόλαιό της με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας που αφορούσε τα δικαιώματα μάρκετινγκ του εγχώριου πρωταθλήματος. Η Κλέφερ, που έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση του νόμου, είναι επίσης εκτός του σχεδιασμού ενός νέου φιλικού μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής, είπε ο κ. Τοφόνι.

Κλειστά στόματα

Η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας δήλωσε ότι το φιλικό δεν είχε ποτέ ανακοινωθεί επισήμως, κι έτσι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την ακύρωσή του. Είπε ακόμη ότι παραμένει αβέβαιο εάν η εθνική Βραζιλίας θα παίξει με άλλη εθνική ομάδα την ημερομηνία που η FIFA αρχικά είχε ορίσει για το φιλικό με την Αργεντινή. Πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο αυτόν απλώς για… προπόνηση.

Από την πλευρά της, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής αρνήθηκε και αυτή να επιβεβαιώσει επισήμως την ακύρωση του φιλικού αγώνα, αλλά μια πηγή που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη -επειδή ακόμη εκκρεμεί η ανακοίνωση- είπε ότι ο αγώνας «έχει πρακτικά ακυρωθεί».

Πέρυσι το «Σουπερκλάσικ της Αμερικής» διεξήχθη στο Πεκίνο. Ο αγώνας δεν έγινε το 2013, καθώς οι ομάδες προετοιμάζονταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ προηγουμένως διεξαγόταν ως σειρά δύο αγώνων, με μια αναμέτρηση σε κάθε χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή