Η «σκυτάλη» στην κωπηλασία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις ομορφότερες λίμνες του κόσμου, την Εγκμπελέτ της Γαλλίας, θα αρχίσουν αύριο τα παγκόσμια πρωταθλήματα κωπηλασίας ανδρών – γυναικών. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 17 αθλητές και αθλήτριες που θα συγκροτήσουν επτά πληρώματα. Το άθλημα έχει προσφέρει πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα και στόχος των κωπηλατών μας είναι να προσθέσουν και άλλες σελίδες στη «χρυσή» ιστορία. Η διοργάνωση αποτελεί τον βασικό αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οπότε οι προσδοκίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

«Εισιτήρια» για τη Βραζιλία θα πάρουν οι 11 πρώτες βάρκες κάθε αγωνίσματος. Οι συμμετοχές στη διοργάνωση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και θα πάρουν μέρος 1.300 κωπηλάτες από 77 χώρες σε 14 ολυμπιακά, 8 μη ολυμπιακά και 5 παραολυμπιακά αγωνίσματα. «Πρόκειται για την πιο σημαντική διοργάνωση της τετραετίας. Δεν μπορούμε να πάμε στο Ρίο εάν δεν φέρουμε καλά αποτελέσματα. Η ομάδα έχει προετοιμαστεί σωστά και ευελπιστούμε ότι θα φέρει καλά αποτελέσματα» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες κωπηλάτες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Οι αγώνες στη Γαλλία, όμως, δεν αναμένονται εύκολοι για κανέναν. «Ολοι όσοι βρίσκονται εδώ έχουν υψηλές φιλοδοξίες. Η διοργάνωση είναι η πληρέστερη των τελευταίων ετών. Παίρνουν μέρος, πραγματικά, οι καλύτεροι. Οι δικοί μας αθλητές βρίσκονται σε καλή κατάσταση και, φυσικά, στοχεύουμε σε όσες περισσότερες ολυμπιακές προκρίσεις μπορούμε» μας είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σάκης Αθανασιάδης.

Η Ελλάδα θα αγωνιστεί σε πέντε ολυμπιακά και δύο μη ολυμπιακά αγωνίσματα. Στους Αγώνες του Λονδίνου, η χώρα μας συμμετείχε με τέσσερα πληρώματα ενώ οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Ολυμπιακές προκρίσεις θα προσπαθήσουν να πάρουν τα πληρώματα του διπλού σκιφ ελ. βαρών (Παναγιώτης Μαγδανής – Λευτέρης Κόνσολας), της τετρακώπου άνευ (Γιάννης Χρήστου – Γιώργος Τζιάλλας – Γιάννης Τσίλης – Διονύσης Αγγελόπουλος), του διπλού σκιφ (Κατερίνα Νικολαΐδου – Σοφία Ασουμανάκη), του διπλού σκιφ ελ. βαρ. (Γεωργία Δημάκου – Αμαλία Τσιάβου) και της τετρακώπου άνευ ελ. βαρών (Στέφανος Ντούσκος – Σπύρος Αντώνης – Κώστας Βαρδάκας – Γιάννης Πέτρου).

«Θέλουμε να βρεθούμε μέσα στις πρώτες 11 βάρκες. Η προετοιμασία πήγε πολύ καλά και μένει να βγει η προπόνηση και να κάνουμε καλές κούρσες», είπε στην «Κ» η Κατερίνα Νικολαΐδου, ενώ η Αμαλία Τσιάβου συμπλήρωσε: «Στοχεύουμε να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά ο αγώνας αναμένεται δύσκολος. Οι περισσότερες από τις αντιπάλους μας είναι ιδιαίτερα γρήγορες και δυνατές και έχουν τον ίδιο στόχο».

Οι αγώνες στη λίμνη Εγκμπελέτ αποτελούν σπουδαία ευκαιρία για να «κλειδώσουν» οι κωπηλάτες μας την πρόκριση για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της επόμενης χρονιάς. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Οσοι δεν καταφέρουν να προκριθούν από τη Γαλλία, θα έχουν μόνο μία ευκαιρία στη Ρεγκάτα που θα διεξαχθεί στη Λουκέρνη, την άνοιξη του 2016. Σε αυτό τον αγώνα, όμως, θα δοθούν μόνο δύο εισιτήρια για κάθε αγώνισμα.

Η ελληνική ομοσπονδία δουλεύει μεθοδικά και γι’ αυτό η γαλανόλευκη σημαία φιγουράρει σε όλες τις διοργανώσεις. Ετσι, στη Γαλλία, παρά τα οικονομικά προβλήματα, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να στείλουν και δύο μη ολυμπιακά πληρώματα. Ο Σπύρος Γιάνναρος θα αγωνιστεί στο σκιφ ελ. βαρών και οι Γιώργος Κόνσολας-Κωνσταντίνος Μάντζιος στη δίκωπο άνευ ελ. βαρών. Στόχος των προπονητών είναι να δώσουν στους αθλητές την εμπειρία ενός παγκόσμιου ώστε εάν χρειαστεί να μπορέσουν να αντικαταστήσουν κάποιον κωπηλάτη από άλλο αγώνισμα. «Ολοι είμαστε μία ομάδα. Θέλουμε οι συναθλητές μας να μπουν μέσα στις «εντεκάδες» για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο αλλά έχουμε κάνει καλή προπόνηση και ελπίζουμε να βγει στους αγώνες», μας είπε ο Γιώργος Κόνσολας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή