Οι αποκαλύψεις του σερ Αλεξ

Οι αποκαλύψεις του σερ Αλεξ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνηση προκαλούν στο φίλαθλο κοινό ανά τον κόσμο οι εξομολογήσεις δύο κορυφαίων μορφών του ποδοσφαίρου των τελευταίων δεκαετιών, του σερ Αλεξ Φέργκιουσον και του Ρομπέρτο Μπάτζιο, ρίχνοντας περισσότερο «φως» στον χαρακτήρα, τα βιώματα και τις αποφάσεις τους, που σημάδεψαν το άθλημα.

Επρεπε να περάσουν σχεδόν δυόμισι χρόνια για να αποκαλύψει ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον προσωπικής φύσεως λόγο για τον οποίον αποφάσισε, προς έκπληξη των περισσοτέρων, να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Μάιο του 2013.

Ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της γενέτειρας του ποδοσφαίρου εξήγησε σε συνέντευξή του ότι ένιωσε ότι έπρεπε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη σύζυγό του που είχε μόλις χάσει τη δίδυμη αδελφή της.

O Σκωτσέζος τεχνικός είχε μόλις χαρίσει στη Γιουνάιτεντ τον 20ό της τίτλο στο πρωτάθλημα Αγγλίας όταν ανακοίνωσε ότι θέτει τέρμα στην 26χρονη παρουσία του στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων». Τώρα, 28 μήνες μετά, ο 73χρονος αποκαλύπτει ότι εάν δεν είχε φύγει από τη ζωή η κουνιάδα του, η Μπρίτζετ Ρόμπερτσον, ο ίδιος πιθανότατα θα ήταν ακόμη στην άκρη του πάγκου της ομάδας. «Σίγουρα θα συνέχιζα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, με την ευκαιρία της έκδοσης της αυτοβιογραφίας του.

Πώς πήρε λοιπόν αυτή την απόφαση; «Ενα βράδυ έβλεπα τη γυναίκα μου που ήταν μπροστά στην τηλεόραση, και είχε στρέψει τα μάτια της προς το ταβάνι. Κατάλαβα ότι ένιωθε απομονωμένη. Ηταν δίδυμη με την Μπρίτζετ».

Η «αλεπού των πάγκων», που παραμένει στη Γιουνάιτεντ σε διευθυντικό πόστο, σχεδίαζε αρχικά να αποσυρθεί το 2002, όμως ήταν η γυναίκα του η οποία τον είχε πείσει να συνεχίσει. Ωστόσο δεν είχε τέτοια διάθεση και το 2013. «Οταν της είπα αυτή τη φορά ότι επρόκειτο να αποσυρθώ, δεν είχε την παραμικρή ένσταση. Ηξερα ότι το ’θελε να σταματήσω», είπε στη συνέντευξή του ο σερ Αλεξ.

Αρκετές αποκαλύψεις όμως κάνει ο Σκωτσέζος πρώην τεχνικός και στο βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο «Leading». Μεταξύ αυτών είναι ότι επέμενε κανείς παίκτης του να μην έχει μεγαλύτερο μισθό από τον δικό του, αντιδρώντας στο αίτημα του Γουέιν Ρούνι για αύξηση αποδοχών. Παρά ταύτα ο ίδιος ο σερ Αλεξ θεωρεί τον εαυτό του… σοσιαλιστή.

Σε άλλο κεφάλαιο αναφέρει πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει εκφράσει την επιθυμία του να… παντρευτεί στη Σκωτία, για φορολογικούς όμως λόγους: Ενας οικονομικός σύμβουλος που έφερε στα αποδυτήρια η Γιουνάιτεντ είχε πει ότι οι νόμοι στη Σκωτία ευνοούν τους συζύγους περισσότερο από αλλού, κι έτσι ο Πορτογάλος είπε ότι όταν έρθει η ώρα θα κάνει τον γάμο του στη Σκωτία.

Ο σερ Αλεξ αποκάλυψε ακόμη πώς πείστηκε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ να αφήσει το ανατολικό Λονδίνο και την Τότεναμ που τον είχε πλησιάσει και να ανέβει στο Μάντσεστερ: Η Γιουνάιτεντ έστειλε στην οικογένειά του στολές της ομάδας, κάλεσε τον νεαρό τότε Μπέκαμ στα αποδυτήριά της όταν είχε κατέβει να παίξει στο Λονδίνο, και ο ίδιος ο κ. Φέργκιουσον φρόντισε να πάρει από κοντά τον πατέρα του Μπέκαμ, που ήταν και οπαδός της Γιουνάιτεντ.

Επίσης δεν κρύβει τη συμπάθειά του για την οικογένεια Γκλέιζερ, τους ιδιοκτήτες δηλαδή της Γιουνάιτεντ («ποτέ τους δεν με αμφισβήτησαν»), αλλά και την αποστροφή του για τους ατζέντηδες.

Τέλος, εξήγησε ότι η αποτυχημένη πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόγιες για τη διαδοχή του δεν ήταν η πρώτη επιλογή του. Αρχικά ήθελε να πάρει τον επί χρόνια βοηθό του Κάρλος Κεϊρόζ, αλλά αυτός επέλεξε να πάει στη Ρεάλ και την εθνική Πορτογαλίας. Μετά έκανε μια προσέγγιση στον Πεπ Γκουαρδιόλα, ενώ επιλογές όπως οι Ζοζέ Μουρίνιο, Κάρλο Αντσελότι, Γιούργκεν Κλοπ και Λούις Φαν Χάαλ ανήκαν σε άλλες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή