Η στιγμή της αλήθειας για το EURO

Η στιγμή της αλήθειας για το EURO

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χάρτης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2016 διαμορφώνεται ολοκληρωτικά τις επόμενες μέρες, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά το ζευγάρι των αγωνιστικών που θα ολοκληρώσει τη φάση των προκριματικών ομίλων. Τέσσερις ομάδες έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα της Γαλλίας, από τις συνολικά 24 που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του EURO 2016. Πρόκειται για την Αγγλία, την Αυστρία, την Ισλανδία και την Τσεχία.

Το ενδιαφέρον εν όψει των δύο τελευταίων αγωνιστικών εστιάζεται κυρίως στην πολυπόθητη τρίτη θέση, καθώς οι ομάδες που θα τερματίσουν σε αυτήν θα δώσουν αγώνες μπαράζ προκειμένου να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο EURO. Η καλύτερη τρίτη εξασφαλίζει την απευθείας παρουσία στα τελικά και με τα τωρινά δεδομένα η Ουκρανία βρίσκεται υψηλότερα εν σχέσει με τις υπόλοιπες.

Στον δεύτερο όμιλο, η Ουαλλία έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της, ενώ το Βέλγιο στη χειρότερη περίπτωση θα δώσει αγώνες μπαράζ τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για το πιο κρίσιμο τετραήμερο της ποδοσφαιρικής του ιστορίας, γνωρίζοντας πως αν τα αποτελέσματα κυλήσουν φυσιολογικά, θα έχει τη δυνατότητα να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα τελικά του EURO. Η Βοσνία των σπουδαίων ποδοσφαιριστών έχει κάνει κακή πορεία σε αυτά τα προκριματικά, αλλά είναι στο χέρι της να τερματίσει τρίτη. Οι Κύπριοι έχουν επίσης ελπίδες πρόκρισης, αλλά η μέχρι στιγμής εικόνα της ομάδας δεν δικαιολογεί όνειρα παρουσίας στα τελικά.

Στον τρίτο όμιλο, Ισπανία, Σλοβακία και Ουκρανία είναι δεδομένο ότι θα τερματίσουν στις θέσεις 1, 2 και 3. Η μάχη μεταξύ αυτών των ομάδων, είναι για την αποφυγή της τρίτης θέσης. Τόσο λόγω ονόματος όσο και λόγω του αγώνα με το Λουξεμβούργο, η Ισπανία συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να τερματίσει τρίτη, ενώ και η Σλοβακία θα έχει θεωρητικά εύκολο έργο για να βρει τη νίκη απέναντι στη Λευκορωσία. Οι Ουκρανοί που είναι στην τρίτη θέση, αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τη FYROM και εντός έδρας την Ισπανία, συγκεντρώνοντας τις λιγότερες πιθανότητες απευθείας πρόκρισης.

Στον τέταρτο όμιλο, η Γερμανία χρειάζεται μία νίκη για να τερματίσει πρώτη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την πετύχει αντιμετωπίζοντας Ιρλανδία και Γεωργία. Οι Πολωνοί που διαθέτουν τον πρώτο σκόρερ των προκριματικών Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ο οποίος έχει πετύχει 10 γκολ, περιμένουν μια νίκη της Γερμανίας επί των Ιρλανδών, όσο θα δοκιμάζονται στην έδρα της Σκωτίας, προκειμένου να μη χρειαστεί να δώσουν τελικό για την τρίτη θέση με τους Ιρλανδούς.

Στον πέμπτο όμιλο, οι Αγγλοι κοιτούν ως ουδέτεροι τη μεγάλη μάχη της πρόκρισης που δίνουν τέσσερις ομάδες για τρεις θέσεις (Ελβετία, Σλοβενία, Εσθονία και Λιθουανία).

Στον έβδομο όμιλο, Ρωσία, Σουηδία και Μαυροβούνιο ανταγωνίζονται για τις δύο πολυπόθητες θέσεις. Οι Σουηδοί έχουν ευνοϊκότερο πρόγραμμα, αλλά η αγωνιστική τους εικόνα δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ρώσοι και Μαυροβούνιοι παίζουν μεταξύ τους στην τελευταία αγωνιστική.

Στον όγδοο όμιλο, οι Ιταλοί αναμένεται να περάσουν απευθείας και οι Κροάτες που αποκλείστηκαν στην προηγούμενη διοργάνωση από την Εθνική μας ομάδα, έχουν φθάσει πολύ κοντά στην πρόκριση. Οι Νορβηγοί αντιμετωπίζουν Μάλτα και Ιταλία και οι τελευταίες αγωνιστικές θα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον.

Η μεγάλη έκπληξη

Ούτε ο πιο αισιόδοξος Ισλανδός φίλαθλος δεν θα μπορούσε να περιμένει πως η εθνική ομάδα της Ισλανδίας θα απολάμβανε την πρώτη θέση του ομίλου, με αντιπάλους παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου, όπως είναι η Τσεχία, η Ολλανδία και η Τουρκία.

Τσέχοι και Ισλανδοί κοιτούν με ενδιαφέρον τη μάχη της τρίτης θέσης ανάμεσα σε Ολλανδούς και Τούρκους, αλλά αμφότεροι οι πρωτοπόροι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση του πρώτου ομίλου.

Οι Τσέχοι θα παίξουν και με Ολλανδία και με Τουρκία, αλλά η γειτονική χώρα έχει την ατυχία να κοντράρεται και με τους Ισλανδούς σε αυτήν τη δυάδα αγώνων, έχοντας σαφώς δυσκολότερο έργο από τους Ολλανδούς οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν το Καζακστάν.

Το πρόγραμμα των Ολλανδών όσον αφορά τον προπονητή εκθειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, με αναφορές για το εξαιρετικό πλάνο που ήθελε τον τωρινό πρώτο προπονητή Ντάνι Μπλιντ βοηθό του προκατόχου του Λουίς φαν Χάαλ, προκειμένου να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις νέες συνθήκες εργασίας. Αγωνιστικά αυτό το πλάνο δεν έχει πετύχει στα προκριματικά, και οι Ολλανδοί, που ήταν τρίτοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, παλεύουν ακόμη για την πρόκριση.

Τέλος, στον 9ο όμιλο, Πορτογαλία, Δανία και Αλβανία θα είναι στις τρεις πρώτες θέσεις. Η Αλβανία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία την ερχόμενη Πέμπτη σε έναν αγώνα με εντονότατη πολιτική χροιά, λόγω των όσων είχαν συμβεί και στον αγώνα του Βελιγραδίου, και την ίδια αγωνιστική, οι Πορτογάλοι κοντράρονται με τους Δανούς για να ξεκαθαριστεί η πρώτη θέση του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή