Σε διαθεσιμότητα Μπλάτερ και Πλατινί

Σε διαθεσιμότητα Μπλάτερ και Πλατινί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καμπάνα χτύπησε δυνατά, χθες, στο διεθνές ποδοσφαιρικό διοικητήριο. Μαζί με τον πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας (FIFA), Ζεπ Μπλάτερ, σε τρίμηνη διαθεσιμότητα τέθηκαν χθες και ο ομόλογός του της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (UEFA), ο κ. Πλατινί, καθώς και ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, που όμως έχει ήδη τεθεί σε αργία από τη διεθνή ομοσπονδία. Φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος και των τριών μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου, ώστε να υποχρεωθούν σε προσωρινή -έστω- αλλαγή και οι δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες του αθλήματος.

Η υπόθεση της περίεργης καταβολής 2 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον κ. Μπλάτερ στον κ. Πλατινί το 2011 αποδεικνύεται καταστροφική τόσο για τον Ελβετό πέντε φορές εκλεγέντα πρόεδρο της FIFA όσο και για τον Γάλλο… άγγελο της κάθαρσης που θα ερχόταν στις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου 2016 να καθαρίσει την ομοσπονδία από τη διαφθορά.

Βλέποντας μάλιστα ο κ. Πλατινί ότι έρχεται κόλαφος γι’ αυτόν, έσπευσε και κατέθεσε χθες το πρωί τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποψηφιότητά του να διαδεχθεί τον κ. Μπλάτερ προτού του απαγορευθεί κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για το υπόλοιπο του έτους. Η διαθεσιμότητά του λήγει στις αρχές Ιανουαρίου, με πιθανή επέκταση το πολύ για 45 μέρες, άρα ώς τις 20 Φεβρουαρίου. Η εκλογή στη FIFA θα είναι έξι μέρες αργότερα, άρα θα μπορεί να συμμετάσχει.

Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει στη διεθνή ομοσπονδία ο Καμερουνέζος Ισα Χαγιάτου, που αποσαφήνισε χθες ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της FIFA τον Φεβρουάριο, ενώ χρέη προέδρου στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πρόκειται να αναλάβει ο Ισπανός αντιπρόεδρός της, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ.

Επιπλέον χθες επιβλήθηκε εξάμηνη απαγόρευση κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας σε έναν ακόμη υποψήφιο πρόεδρο της FIFA, τον Κορεάτη Τσουνγκ Μονγκ-Γιουν. Ο πρώην αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας κατηγορείται για «αντιδεοντολογική στήριξη» της υποψηφιότητας της Νοτίου Κορέας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και η Επιτροπή Δεοντολογίας τον απειλεί με 15ετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Τώρα ο ίδιος θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις και απειλεί τον κ. Μπλάτερ με αγωγή, ζητώντας 100 εκατ. δολάρια (89 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση της FIFA για κατάχρηση που κατηγορεί τον επί 17 χρόνια πρόεδρο ότι έχει διαπράξει. «Το χρήμα και η ισχύς τύφλωσαν τον κ. Μπλάτερ» είπε ο κ. Τσουνγκ.

Βασίζει την αγωγή του στην υπόθεση του συμβολαίου της FIFA με τη Mastercard για τα Μουντιάλ του 2010 και του 2014. Κατηγορεί τον κ. Μπλάτερ και τον κ. Βάλκε για διαπλοκή με την ανταγωνίστρια εταιρεία καρτών Visa, θυμίζοντας ότι οι δύο ηγέτες της ομοσπονδίας τορπίλισαν τη συμφωνία με τη Mastercard ώστε να πάρει το συμβόλαιο χορηγίας η Visa, όπως απεφάνθη αμερικανικό δικαστήριο το 2006.

Πλέον με ολόκληρη την… αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού παραγοντισμού να έχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, αφού διώκονται κι οι κορυφαίες προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο και της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, το νέο φαβορί για τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι ο πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας, που τον περασμένο Μάιο έχασε τιμητικά από τον κ. Μπλάτερ.

Προ της δυσοσμίας που αναδίδει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό διοικητήριο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρενέβη χθες, ζητώντας να επιλεγεί στις εκλογές της FIFA κάποιος «αξιόπιστος εξωτερικός υποψήφιος», ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ομοσπονδίας και του ποδοσφαίρου εν γένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή