Με… ιαπωνικό αέρα στο Σότσι ο Χάμιλτον

Με… ιαπωνικό αέρα στο Σότσι ο Χάμιλτον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη του Λιούις Χάμιλτον στο γκραν πρι της Ιαπωνίας, αύξησε ξανά τη διαφορά από τους διώκτες του και η άνετη επικράτησή του, ηρέμησε σε μεγάλο βαθμό το τιμ της Μερσέντες. Η νίκη του Σεμπάστιαν Φέτελ στο προηγούμενο γκραν πρι άλλωστε, είχε αναπτερώσει μερικώς τις ελπίδες της Φεράρι, πρωτίστως για περαιτέρω «ψαλίδισμα» της διαφοράς και δευτερευόντως, ορισμένες κρυφές σκέψεις για διεκδίκηση του πρωταθλήματος των πιλότων της Φόρμουλα 1.

Το γκραν πρι του Σότσι της Ρωσίας είναι από τις πιο πολυσυζητημένες πίστες του παγκόσμιου πρωταθλήματος, όχι τόσο για τα αποτελέσματα των αγώνων, όσο κυρίως για την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη περιοχή, καθ’ όλη τη διάρκεια της προ Ολυμπιακής περιόδου των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

Το Σότσι είναι χειμερινό θέρετρο και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες τόσο από τη Ρωσία όσο και από το εξωτερικό, ενώ ο λόγος που δόθηκε αρνητική δημοσιότητα στο συγκεκριμένο μέρος ήταν κυρίως η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, σε συνδυασμό με φωτογραφικές αναθέσεις διαγωνισμών για κατασκευές που αφορούσαν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κατασκευές είχαν να κάνουν με γήπεδα, χιονοδρομικές πίστες, οδικά δίκτυα αλλά και συγκοινωνίες.

Η πίστα έχει συνολικό μήκος 5.848 χιλιόμετρα, διασπασμένα σε 53 γύρους, ο ταχύτερος των οποίων πραγματοποιήθηκε πέρυσι από τον Λιούις Χάμιλτον με χρόνο 1:38.513 που ήταν και ο τελικός νικητής του πρώτου γκραν πρι στην ιστορία του Σότσι. Σήμερα διεξάγονται τα επίσημα δοκιμαστικά και αύριο πραγματοποιείται ο αγώνας.

Στη βαθμολογία ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον προπορεύεται με 277 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκο Ρόσμπεργκ με 229 και τρίτος είναι ο Σεμπάστιαν Φέτελ με 218. Κίμι Ραϊκόνεν και Βάλτερι Μπότας ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα με 119 και 111 αντιστοίχως. Στους κατασκευαστές η Μερσέντες είναι με διαφορά πρώτη στους 506 βαθμούς, η Φεράρι δεύτερη με 337 και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γουίλιαμς με 208.

Πέρα όμως από το αγωνιστικό ενδιαφέρον, η Φόρμουλα 1 τις τελευταίες ημέρες έχει να αντιμετωπίσει και ορισμένα… ιδιοκτησιακά θέματα.

Πωλητήριο στη F1;

Tον γύρο του κόσμου έκαναν οι δηλώσεις του 84χρονου Βρετανού επιχειρηματία και προέδρου της FIA Μπέρνι  Εκλστοουν, ο οποίος ανέφερε  πως «θα έχουμε  σύντομα  έναν νέο ιδιοκτήτη στη Φόρμουλα 1, ενδεχομένως  και αυτόν τον χρόνο», επιβεβαιώνοντας  ουσιαστικά τις φήμες περί  διάδοχης κατάστασης  στο ιδιοκτησιακό καθεστώς  της  Φόρμουλα 1.  Στις δηλώσεις του, ο 84χρονος Εκλστοουν  τόνισε  πως  υπάρχει ενδιαφέρον  από  τρεις  αγοραστές. Μία ομάδα αγοραστών απαρτίζεται από επενδυτές που εδρεύουν στο Κατάρ και τον Στέφεν Ρος, ιδιοκτήτη της ομάδας Μαϊάμι Ντόλφινς που συμμετέχει στο πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές προσέφεραν επτά δισ. ευρώ για την εξαγορά του ποσοστού της CVC, η οποία είναι η εταιρεία που έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της F1 από το 2006.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο αντιπρόεδρος της CVC Ντόναλντ Μακένζι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού της F1, ωστόσο δεν αποκλείεται η δήλωση του κ. Μακένζι να ήταν κομμάτι συγκεκριμένης στρατηγικής. Τις επόμενες μέρες ενδέχεται να υπάρχουν νεότερα από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οσον αφορά το μέλλον του Μπέρνι Εκλστοουν, όμως, ο ίδιος δεν φάνηκε να θέλει να απαρνηθεί τη Φόρμουλα 1, θεωρώντας πως η λειτουργία του οργανισμού είναι «σαν παιδί του». Ο ίδιος ο κ. Εκλστοουν σε δηλώσεις του στο Associated Press, ανέφερε με νόημα πως «οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα, με παρακάλεσαν να μείνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή