Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Εθνική

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Εθνική

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολική επανεκκίνηση θα χρειαστεί η Εθνική ομάδα, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έχει αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2016. Εκεί, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Βέλγιο, τη Βοσνία, την Εσθονία και την Κύπρο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συνεργασία με έναν έμπειρο προπονητή, ο οποίος θα κρατήσει στα χέρια του τα κλειδιά των αποδυτηρίων, έχοντας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Επιπλέον, αναγκαία είναι η μείωση του αριθμού των παικτών στους οποίους θα στηριχθεί, ώστε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να αποκτήσει και πάλι ταυτότητα.

Αναμφίβολα, πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή η χρησιμοποίηση περισσότερων από 50 παικτών στην καταστροφική διαδρομή της προκριματικής φάσης του Euro 2016. Εκεί, όπου η Εθνική μας ομάδα τερμάτισε τελευταία με 6 βαθμούς. Βρέθηκε πίσω ακόμη και από τα Νησιά Φερόε, απ’ την ομάδα των οποίων ηττήθηκε εντός και εκτός έδρας! Η πρώτη νίκη έπειτα από 15,5 μήνες, ήρθε στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών επί της Ουγγαρίας με 4-3 στο Καραϊσκάκη. Ετσι, έσπασε το αρνητικό σερί 12 αγώνων χωρίς τρίποντο. Κάτι που αποτελεί τη χειρότερη σελίδα στην ιστορία της Εθνικής μας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, δεσμεύθηκε με δημόσια τοποθέτησή του πως το θέμα του νέου προπονητή θα έχει διευθετηθεί πριν από το εκτός έδρας φιλικό της 13ης Νοεμβρίου με το Λουξεμβούργο. Παράλληλα με γραπτή του δήλωση αναφέρθηκε στο «αντίο» του Κώστα Κατσουράνη από την ενεργό δράση, τονίζοντας: «Συγκαταλέγεται αναμφίβολα ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Του ευχόμαστε τα επόμενα βήματά του να είναι εξίσου επιτυχημένα».

Και οι διεθνείς εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ευχαρίστησαν τον Κώστα Κατσουράνη για την προσφορά του στην Εθνική: «Η προσφορά του είναι αναμφισβήτητη και συνδεδεμένη με τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της Εθνικής. Ολα αυτά τα χρόνια, η έντονη προσωπικότητα του Κώστα και η δεδομένη ποδοσφαιρική αξία του, τον ανέδειξαν σε έναν από τους ηγέτες της ομάδας μας. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι επιλέξει να κάνει».

Για την κατάσταση στην Εθνική μίλησε χθες ο Κώστας Σταφυλίδης: «Οι ποδοσφαιριστές μπορεί κάποιες φορές να ξεφεύγουν. Χρειάζεται ένας προπονητής που θα σεβόμαστε, ίσως και να φοβόμαστε λίγο, όπως συνέβαινε με τον Φερνάντο Σάντος» τόνισε.

Πρόκληση για Κύπρο

Μπροστά στη μεγαλύτερη ευκαιρία της ιστορίας της βρίσκεται η εθνική Κύπρου, που απόψε (21.45) υποδέχεται στη Λευκωσία τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και με νίκη μπαίνει στα μπαράζ για μια θέση στα τελικά, εφόσον και το Ισραήλ δεν κάνει την έκπληξη και νικήσει μέσα στο Βέλγιο.

Πολύ πιο δύσκολο είναι το σενάριο για την εθνική Ολλανδίας. Για να αποφύγει έναν αποκλεισμό-σοκ και να πάρει την τρίτη θέση που οδηγεί στα μπαράζ, η ομάδα του Ντάνι Μπλιντ πρέπει όχι μόνο η ίδια να νικήσει την Τσεχία αλλά και να χάσει η Τουρκία εντός έδρας από την Ισλανδία.

Στην Αλβανία δεν έχουν τέλος οι πανηγυρισμοί για την απευθείας πρόκριση της ομάδας του Τζάνι ντε Μπιάζι σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μετά το εκτός έδρας 3-0 επί της Αρμενίας, που κατά τους Σέρβους ήταν στημένο.

Εκατοντάδες Αλβανοί υποδέχθηκαν την εθνική τους ομάδα κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Μητέρα Τερέζα των Τιράνων, παρουσία και του πρωθυπουργού της χώρας, έπειτα από μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού στους δρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή