Ντέρμπι από παλιά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στο πρωτάθλημα και μάλιστα με ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η οποία, παρά τις… αρνητικές προβλέψεις των «ειδικών», αποδεικνύει πως το ειδικό βάρος του ονόματος και της φανέλας παίζουν μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό.

Στον «Δικέφαλο», δεν έχουν μιλήσει για όνειρα περί τίτλου. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό. Ομως σίγουρα, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, το έχουν. Μάλιστα, αν είχε κατορθώσει να φύγει με τουλάχιστον ένα βαθμό από την Τούμπα, τα σχέδια θα είχαν διαφοροποιηθεί. Αντιθέτως, στο Λιμάνι, ο στόχος είναι ο ίδιος: κατάκτηση και των δύο εγχώριων τίτλων. Το έξι στα έξι, και μάλιστα με τρίποντο επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ήδη έναν… αέρα βαθμών στους «ερυθρόλευκους».

Με νίκη λοιπόν απόψε, κόβουν όποιες φιλοδοξίες θα μπορούσε να έχει η ΑΕΚ και κερδίζουν άλλο ένα ντέρμπι. Και όπως έχω σημειώσει, το φετινό πρωτάθλημα θα κριθεί από αυτά τα παιχνίδια. Ομάδες όπως Ατρόμητος, Αστέρας, Ξάνθη, Παναιτωλικός, που πέρυσι αποτελούσαν υψηλά εμπόδια για τους διεκδικητές, δεν πείθουν πως μπορούν να κάνουν… ζημιές. Τα παραπατήματα του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη και του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα πιστεύω πως αποτελούν εξαιρέσεις. Ηδη οι «πράσινοι», έστω δύσκολα, «καθαρίζουν» τα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια, ενώ ο «Δικέφαλος» της Θεσσαλονίκης δεν είχε άλλη απώλεια, εκτός από την πρεμιέρα στην Τούμπα.

Στον αγωνιστικό τομέα, υπάρχει σίγουρα το φαβορί και αυτό είναι ο γηπεδούχος. Και λόγω των πολλών επιλογών που έχει ο Μάρκο Σίλβα, στον καταρτισμό της ενδεκάδας, αλλά και του πλεονεκτήματος της έδρας. Επιπλέον, οι νταμπλούχοι πρέπει να έχουν πάρει το μάθημά τους, από τον περυσινό αγώνα του Κυπέλλου. Η υποτίμηση της αντιπάλου είναι ο χειρότερος εχθρός. Το ζητούμενο για το επτά στα επτά είναι κατά πόσο θα πιάσουν την απόδοσή τους οι παίκτες που αποτελούν τον κορμό της ομάδας. Και επιπλέον, αν μπορέσει να έχει πλουραλισμό στις επιθετικές του προσπάθειες και από τον άξονα και από τα πλάγια.

Από την πλευρά του, ο Τραϊανός Δέλλας, παρά τις δηλώσεις του πως πάει στο Νέο Φάληρο για το διπλό, ξέρει ότι ένας επιθετικός προσανατολισμός μπορεί να του αποβεί ολέθριος. Και αυτό επειδή ο αντίπαλός του είναι «φωτιά» στις αντεπιθέσεις. Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αφήσει τα τρία τέταρτα του γηπέδου και θα προσπαθήσει να χτυπήσουν οι ποδοσφαιριστές του με τέτοιο τρόπο. Οπως ακριβώς είχε κάνει και πέρυσι. Μπορεί να το πετύχει; Θεωρώ πως αν μπορέσει να κλείσει τους διαδρόμους στις κάθετες μπαλιές, θα έχει αρκετές ευκαιρίες να βγει με αξιώσεις μπροστά.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως τα δύο «δεκάρια» των αντιπάλων θα είναι Eλληνες. Φορτούνης και Μάνταλος, συμπαίκτες την Κυριακή στο ίδιο γήπεδο με την Εθνική, θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τις ομάδες τους. Είναι μια ακτίνα ελπίδας, μέσα στον κατάμαυρο ορίζοντα του ποδοσφαίρου μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή