ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Λωζάννη «οδηγεί» στο Ρίο

i-lozanni-odigei-sto-rio-2106391

Για ένα… ταξίδι με απώτερο προορισμό τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αναχωρούν σήμερα οι εθνικές ομάδες της ενόργανης γυμναστικής. Πρώτη στάση, το παγκόσμιο της Λωζάννης. Από εκεί πρέπει να «κόψουν» τα εισιτήρια για το ολυμπιακό όνειρο. Ο στόχος δεν είναι εύκολος, σύμφωνα, όμως, με τους εκπροσώπους μας μπορεί να γίνει εφικτός.

Οι εκπρόσωποι της γυμναστικής, ενός αθλήματος που έχει χαρίσει δεκάδες διακρίσεις στη χώρα μας, προετοιμάστηκαν υπό τα αντίξοα επακόλουθα των οικονομικών αποκλεισμών, εξαιτίας των οποίων δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό. Η… κατάρα των τραυματισμών έπληξε την εθνική ανδρών. Ο πρωταθλητής κόσμου στο έδαφος, Λευτέρης Κοσμίδης, τραυματίστηκε ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης ενώ, για τον ίδιο λόγο, στην αποστολή δεν θα είναι και ο Βασίλης Τσολακίδης. Θα αγωνιστούν οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος – Χρήστος Χατζηευσταθίου, Χρήστος Λυμπανοβνός και Γιάννης Τούγκας.

«Θέλω να καταφέρω να μπω στα μετάλλια στο μονόζυγο για να ηρεμήσω με το θέμα της ολυμπιακής πρόκρισης. Στο μονόζυγο θα αγωνιστώ με το πρόγραμμα που παρουσίασα στο Μπακού. Εχει αρχική αξία 16,900. Σίγουρα στο ομαδικό μας αποδυναμώνει ο τραυματισμός του Λευτέρη. Θα προσπαθήσουμε οι υπόλοιποι να αγωνιστούμε και γι’ αυτόν» δήλωσε στην «Κ» ο Βλάσης Μάρας.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας θα προσπαθήσει στο παγκόσμιο να κατακτήσει το… δαχτυλίδι του «άρχοντα των κρίκων». «Θα αγωνιστώ στο έδαφος, τον ίππο, το άλμα και τους κρίκους. Αποφασίσαμε να μην πάρω μέρος, αυτή τη φορά, στο μονόζυγο. Φυσικά, το καλό πρόγραμμα είναι στους κρίκους. Είναι, σχεδόν, ίδιο με αυτό του Μονπελιέ απλά το τελειοποιήσαμε. Εχει φτάσει αρχική αξία 16,800 β. Πρόκειται για ένα ασκησιολόγιο που μπορεί να κερδίσει. Στόχος μου είναι, φυσικά, το μετάλλιο για να αποφύγω να διεκδικήσω σε άλλο αγώνα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Αντίπαλο έχω μόνο τον εαυτό μου. Εάν κάνω αυτό που ξέρω, δεν έχω να ανησυχώ για τίποτα», τόνισε και αναφερόμενος στο ομαδικό πρόσθεσε: «Στο ομαδικό θέλω να προσφέρω πολλούς βαθμούς ώστε να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για να αγωνιστούν και περισσότεροι Ελληνες στους Ολυμπιακούς. Ολοι έχουμε δουλέψει πολύ και τα προγράμματα μπορούν να βγουν καλά. Παρά τις απουσίες η ομάδα είναι δυνατή. Φυσικά, η απουσία ενός αθλητή, όπως ο Λευτέρης Κοσμίδης, θα είναι αισθητή αλλά θα προσπαθήσουμε να την καλύψουμε». Ο Λευτέρης Πετρούνιας θέλει να πάει καλά στη διοργάνωση και για έναν ιδιαίτερο λόγο: «Τον αγώνα αυτόν θα ήθελα να τον αφιερώσω στον πατέρα μου που έφυγε από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου».

Η εθνική ανδρών θα ξεκινήσει την προσπάθειά της στις 25 Οκτωβρίου. Μία ημέρα νωρίτερα, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τις «κυρίες του πόντιουμ». Η εθνική ομάδα των γυναικών αποτελείται από τις Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά, Αργυρώ Αφράτη, Μαρία Σίμου, Ευαγγελία Μονοκρούσου, ενώ ως αναπληρωματική δηλώθηκε η Μυρόπη Χριστοφιλάκη.

«Για εμάς, στο ομαδικό, είναι δύσκολη η δεκαεξάδα που είναι ο στόχος των ανδρών. Βέβαια, η καθεμία από την πλευρά της θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψουμε βαθμούς. Σε προσωπικό επίπεδο, η προετοιμασία πήγε πολύ καλά. Θα αγωνιστώ στο σύνθετο ατομικό και έχω ως στόχο να φτάσω στους τελικούς και της δοκού και του συνθέτου», υπογράμμισε η Βάσω Μιλλούση.

Οσοι αθλητές κατακτήσουν μετάλλιο στο παγκόσμιο της Λωζάννης θα πάρουν αυτόματα ονομαστική πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Οι χώρες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8, θα προκριθούν, επίσης, αυτόματα στη διοργάνωση με πλήρη ομάδα, ενώ από την 9η έως την 16η θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στο προολυμπιακό τεστ του Ρίο ώστε να διεκδικήσουν προκρίσεις. Από τη 17η έως την 24η θέση θα έχουν δικαίωμα να στείλουν δύο αθλητές και δύο αθλήτριες στο προολυμπιακό για να αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό. Από εκεί μπορούν να πάρουν το «εισιτήριο» μέχρι ένας αθλητής και μία αθλήτρια για κάθε χώρα. Στο προολυμπιακό έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν και αθλητές που δεν συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λωζάννης.

Ο πήχυς παραμένει ψηλά

Οι απουσίες του Λευτέρη Κοσμίδη και του Βασίλη Τσολακίδη αποτελούν τα δύο… αγκάθια για τον εθνικό προπονητή, Δημήτρη Ράφτη. Την τελική απόφαση για την εξάδα που θ’ αγωνιστεί στη διοργάνωση θα την πάρει την προσεχή Τετάρτη, αφού δει την προπόνηση των αθλητών του στο πόντιουμ.

«Σίγουρα δύο γυμναστές θα κάνουν και τα έξι όργανα, δύο από πέντε, ενώ ο Μάρας και ο Πετρούνιας θα αγωνιστούν σε τέσσερα. Δεν μπορώ να πω ονόματα γιατί θέλω να δω όλα τα παιδιά στο πόντιουμ και να αξιολογήσω την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή» δήλωσε στην «Κ» ο έμπειρος προπονητής.

Οι Βλάσης Μάρας και Λευτέρης Πετρούνιας διαθέτουν δύο από τα καλύτερα προγράμματα στον κόσμο, σε μονόζυγο και κρίκους, αντίστοιχα. Οπότε, είναι λογικό, ο πήχυς των προσδοκιών να μπαίνει ψηλά. «Πάμε για δύο μετάλλια. Οι αθλητές μας διαθέτουν τις δυνατότητες. Από τη στιγμή που ανέβουν στο βάθρο, εξασφάλισαν και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Σε ό,τι αφορά το ομαδικό, θα επιδιώξουμε ένα πλασάρισμα μέσα στις καλύτερες 16 ομάδες του κόσμου. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μπορούμε να το πετύχουμε εάν βγουν τα προγράμματα. Η θέση στη “16άδα” θα μας επιτρέψει να στείλουμε όλη την ομάδα στη δοκιμαστική διοργάνωση του Ρίου, απ’ όπου τα παιδιά θα διεκδικήσουν και άλλες προκρίσεις» τόνισε ο Δημήτρης Ράφτης.

Το άλλο που προβληματίζει τον προπονητή είναι η απουσία αγώνων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γυμναστικής πήρε μέρος μόνο σε έναν αγώνα προετοιμασίας. «Ηταν δύσκολο για τα παιδιά να δουλεύουν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα στον ίδιο χώρο, χωρίς βραχυπρόθεσμο στόχο. Ο αθλητής πρέπει να κάνει προπόνηση και να έχει στο μυαλό του κάποιο κοντινό αγώνα. Οπότε από κάποιο σημείο και έπειτα οι γυμναστές άρχισαν να βαριούνται και να υπάρχουν παράπονα».