Ηχησαν «καμπάνες» στο βόλεϊ

Ηχησαν «καμπάνες» στο βόλεϊ

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ατέρμονες συζητήσεις κύλησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 των ανδρών, που, τελικά, οδηγήθηκε στην αναβολή. Αυτό το Σάββατο δεν θα πραγματοποιηθεί σερβίς, αφού τα «αγκάθια» είναι πολλά. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η αντιπαράθεση της ομοσπονδίας των διαιτητών με την ΕΣΑΠ (Ενωση Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών) και από την άλλη τα μαζεμένα παράβολα που πρέπει να πληρωθούν από τις ομάδες για την έκδοση των δελτίων των αθλητών. Και τα δύο «αγκάθια», οι ιθύνοντες τα άφησαν για την τελευταία στιγμή, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία του αθλήματος και δημιουργεί προβλήματα στους χορηγούς του πρωταθλήματος.

Η Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, πετάει το… γάντι στην ΕΣΑΠ και της χρεώνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ελάχιστες ώρες πριν από το πρώτο σερβίς: «Η μη ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ ΕΣΑΠ και ΟΔΒΕ ελάχιστες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος δεν οφείλεται σε δική μας καθυστέρηση, αφού από την πλευρά μας επανειλημμένα έχει τεθεί η αναγκαιότητα αυτά τα ζητήματα να επιλύονται έγκαιρα, πολύ πριν από την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων».

Οι διαιτητές ζητάνε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των οφειλών (πλέι οφ και πλέι άουτ) της περυσινής περιόδου, να συμφωνεί η εξόφληση της φετινής, ενώ είναι αρνητικοί στην πρόταση της ΕΣΑΠ για τη μη ύπαρξη εποπτών σε αγώνες που δεν μεταδίδονται από την τηλεόραση: «Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτό από την ΟΔΒΕ να επιχειρηθεί να διεξαχθούν αγώνες του σημαντικότερου ελληνικού πρωταθλήματος, της Α1 ανδρών, χωρίς επόπτες, γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την αξιοπιστία της διοργάνωσης, που όλοι συμφωνούμε ότι αποτελεί και τη σημαντικότερη κοινή μας κατάκτηση», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Οι ιθύνοντες της ΕΣΑΠ είχαν όλη αυτή την εβδομάδα επαφές με τους εκπροσώπους των διαιτητών, αλλά στο μόνο που συμφωνούσαν ήταν… ότι διαφωνούν. Στην προσπάθειά τους να μη στιγματίσουν περισσότερο το άθλημα, κρατούν χαμηλούς τόνους και συνεχίζουν τις… διαπραγματεύσεις. «Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να αναβάλλεται η 1η αγωνιστική ενός νέου πρωταθλήματος, από το οποίο είχαμε πολλές προσδοκίες. Για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μη έναρξη θα τοποθετηθώ σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία. Αυτή τη στιγμή αποτελεί μεγάλο λάθος η μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη και ιδιαίτερα όταν η μία πλευρά (ΕΣΑΠ) έχει κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα της ΟΔΒΕ. Σκοπός μας είναι να αρχίσει το πρωτάθλημα και να είναι εξίσου ανταγωνιστικό ή και καλύτερο από το περυσινό», δήλωσε στη «Κ» ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος.

Το άλλο «αγκάθι» είναι η αύξηση των παραβόλων των αθλητών. Η ομοσπονδία βόλεϊ αποφάσισε, χωρίς να συζητήσει με την ΕΣΑΠ και τα ΤΑΑ, την αύξηση από 50 ευρώ για κάθε αθλητή στα 500 ευρώ και, ύστερα από συζήτηση, είπε ότι θα το μειώσει στα 400. Και πάλι, όμως, το ποσό είναι υψηλό και ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τη χώρα πλήττει μεγάλη οικονομική κρίση.

Η αναβολή της διοργάνωσης θα πλήξει οικονομικά και τα σωματεία καθώς, όσα αγωνίζονται μακριά από την έδρα τους, είχαν προγραμματίσει τις μετακινήσεις, τη διαμονή και τη διατροφή των παικτών τους. Επίσης, το συνδρομητικό κανάλι που θα μετέδιδε τους αγώνες αναγκάστηκε να αλλάξει το πρόγραμμά του.

Ολα αυτά, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται την τελευταία στιγμή, πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος του αθλήματος.

«Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καλά για την αξιοπιστία του βόλεϊ. Δεν μπορώ να κρίνω ποιος έχει δίκιο, αλλά για ένα επαγγελματικό άθλημα το καλεντάρι θεωρείται… ευαγγέλιο και πρέπει να τηρείται. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται αναξιόπιστο απέναντι σε χορηγούς και σε φιλάθλους. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική», υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σωτήρης Δρίκος.

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Κηφισιά, τα φαβορί

Δυνατοί και ενδιαφέροντες αγώνες υπάρχουν στο πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής της Α1 ανδρών, στο βόλεϊ. Η κληρωτίδα έφερε αντιμέτωπες, στην αρχή του θεσμού, ομάδες που διαθέτουν τις δυνατότητες για να διεκδικήσουν μία θέση στην τετράδα, αλλά και συλλόγους που θα παλέψουν για την παραμονή στα «σαλόνια» του αθλήματος.

Στις αναμετρήσεις ξεχωρίζουν τα παιχνίδια του Φοίνικα Σύρου με τον Ολυμπιακό και του ΠΑΟΚ με τον Παμβοχαϊκό. Και τα τέσσερα σωματεία, συμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη φετινή διοργάνωση. «Πιστεύω ότι, όπως και πέρυσι, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ αλλά και η Κηφισιά θα κυνηγήσουν τις δύο πρώτες θέσεις, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Για τις άλλες θέσεις ακολουθούν ο Παμβοχαϊκός με τον Φοίνικα και, πιο πίσω, ο Παναθηναϊκός», δήλωσε στην «Κ» ο ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών, Σωτήρης Δρίκος.

Η 1η αγωνιστική συμπληρώνεται με τα παιχνίδια της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό, της Ορεστιάδας με τον Ηρακλή, του Αρη με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και της Κηφισιάς με τον Παμβοχαϊκό. «Πιστεύω ότι ο συνολικός μέσος όρος του επιπέδου της διοργάνωσης θα είναι καλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Θα έλεγα ότι υπάρχουν ομάδες δύο κατηγοριών: αυτές που έχουν ξένους (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Κηφισιά, Φοίνικας, Παμβοχαϊκός, Παναθηναϊκός, Εθνικός και Ορεστιάδα) και αυτές που δεν έχουν (Αρης, Ηρακλής, Λαμία, Παναχαϊκή). Οι ομάδες που δεν έχουν ξένους προτίμησαν να αποφύγουν τα επιπλέον έξοδα. Θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους Ελληνες αθλητές, κάτι που θα βοηθήσει το ελληνικό βόλεϊ. Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να υπάρχει και σαν όρος σε όλες τις ομάδες. Δηλαδή, κάθε σύλλογος να έχει στο ρόστερ του τουλάχιστον έναν νεαρό παίκτη», μας είπε ο Σωτήρης Δρίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή