Προπόνηση υπό βροχή από… 96 τρύπες

Προπόνηση υπό βροχή από… 96 τρύπες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016, το κορυφαίο παγκόσμιο ραντεβού των αθλητών δίδεται στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και η ελληνική ομάδα δεσμεύεται να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά χρώματα στο κυνήγι των μεταλλίων. Πρώτο μεγάλο εμπόδιο; Οι συνθήκες προπόνησης στο μεγαλύτερο προπονητικό κέντρο της χώρας, το ΟΑΚΑ, που μόνο κατάλληλες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα όταν ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες πρωταθλητές του στίβου προπονούνται σε εγκαταστάσεις που στάζουν με την παραμικρή βροχή.

«Μετρήσαμε 96 τρύπες στην οροφή του κλειστού προπονητηρίου. Είναι αδύνατον να προπονηθούν οι αθλητές μας σε αυτές τις συνθήκες και φυσικά μπαίνουν ζητήματα ασφάλειας», τονίζει στην «Κ» ο Κώστας Παναγόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι καινούργιο. Το καλοκαίρι του 2014, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός εξήγγειλε κονδύλι 600.000 ευρώ για επισκευές στον χώρο του συγκροτήματος, που περιελάμβαναν και την οροφή του κλειστού προπονητηρίου. Οι εργασίες δεν προχώρησαν, ούτε τότε ούτε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νυν διοίκησης, παρά μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

«Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ είναι οικονομικά και σχετίζονται με την κρίση», λέει στην «Κ» ο συντονιστής γενικός διευθυντής Σάββας Ανεστιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, το κόστος λειτουργίας του αθλητικού κέντρου ετησίως ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 καλύπτονται από κρατική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα από δραστηριότητες που γίνονται στον χώρο. «Κάθε χρόνο οι ομάδες πιέζουν για μείωση των ενοικίων ενώ ετησίως έχουμε περίπου 10% μείωση των εσόδων. Εχουν συσσωρευθεί χρέη 13 εκατ. προς το ΟΑΚΑ, από τα οποία το 55% βρίσκεται σε εκκρεμοδικία, το 25% έχει διακανονιστεί και το υπόλοιπο κινδυνεύει να παραγραφεί ή έχει ήδη παραγραφεί», εξηγεί. Οι οφειλέτες του ΟΑΚΑ ανέρχονται σε 600 ιδιώτες και οργανισμούς, όμως το 75% των χρεών με ποσά άνω των 100.000 ευρώ ανά περίπτωση ανήκει σε 20 οργανισμούς. Προς έκπληξη των περισσοτέρων, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν αφορά τα επαγγελματικά σωματεία και τις ομάδες, αλλά τις ομοσπονδίες, οι οποίες παρότι νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις πολύ φτηνά, δεν καταβάλλουν το αντίτιμο.

«Ο ΣΕΓΑΣ χρωστάει 220.000 ευρώ, τα οποία έχουν διακανονιστεί, ωστόσο πρέπει να πω ότι αν νοικιάζεις ένα σπίτι το οποίο μπάζει από 95 διαφορετικά σημεία, δεν νομίζω ότι υποχρεούσαι να καταβάλλεις και τα ενοίκια», συμπληρώνει ο κ. Παναγόπουλος. Τον Σεπτέμβριο ο ΣΕΓΑΣ περιόρισε δραστικά τη χρήση του προπονητηρίου, ύστερα από έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία βρήκε τον χώρο ακατάλληλο και δυνητικά επικίνδυνο. Και «ξέρετε, δεν είναι μόνο το προπονητήριο. Το ταρτάν στο κεντρικό στάδιο έχει υποστεί σοβαρή φθορά με τον χρόνο», αλλά παράγοντες του αθλητισμού εκτιμούν ότι διορθωτική παρέμβαση θα κόστιζε περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ, ποσό που κρίνεται απαγορευτικό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Οι σκοπευτές

Τα προβλήματα της οροφής του προπονητηρίου οφείλονται σε κακοτεχνία που επιδεινώθηκε το 2004 όταν… ακροβολισμένοι σκοπευτές της Αστυνομίας άνοιγαν τρύπες για να στερεώσουν τον εξοπλισμό τους.

Πάντως, «προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν οι εργασίες», λέει ο κ. Ανεστιάδης. «Πρόκειται για το μοναδικό ολυμπιακό συγκρότημα που δεν αποτελεί πόλο έλξης κατοίκων», συμπληρώνει ο κ. Παναγόπουλος. «Χρειάζεται να φτιαχτεί ένα αθλητικό μουσείο, ένα πωλητήριο και να ανοίξει χώρος στο κοινό. Είμαστε για αυτά σε επαφή με την ΕΡΤ, το υπ. Πολιτισμού και την Περιφέρεια», σημειώνει ο κ. Ανεστιάδης. Είναι ένα στοίχημα να ξαναζωντανέψει το σημαντικότερο αθλητικό κέντρο της χώρας. Θα δούμε αν είναι και εφικτό, αφού όλες οι προηγούμενες εξαγγελίες παρέμειναν στα λόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή