Κούρσα για… οκτώ η προεδρία της FIFA

Κούρσα για… οκτώ η προεδρία της FIFA

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά οκτώ είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζεπ Μπλάτερ στη θέση του προέδρου της FIFA, καθώς έληξε χθες τα ξημερώματα η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, με αρκετές εκπλήξεις.

Οι μεγαλύτερες των εκπλήξεων ήταν η κατάθεση υποψηφιότητας από τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο για να είναι οι Ευρωπαίοι μέσα στη διεκδίκηση αν τελικά ο Μισέλ Πλατινί παραμείνει σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, αλλά και από τον πρόεδρο της λιβεριανής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τον Μούσα Μπιλίτι.

Εκτός από τους κ. Πλατινί, Ινφαντίνο και Μπιλίτι, στην κούρσα για την εκλογή της 26ης Φεβρουαρίου έχουν μπει ο πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας, που ηττήθηκε από τον κ. Μπλάτερ στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας Σεΐχης Σαλμάν του Μπαχρέιν, ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξουάλε (πρώην συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα), ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FIFA Ζερόμ Σαμπάνιε, και ο πρώην αρχηγός της… εθνικής Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ντέιβιντ Νάχιντ.

Ο Ζίκο τελικά δεν κατέθεσε υποψηφιότητα, παρά τη σχετική του εξαγγελία. Παράλληλα, ο Κορεάτης Τσουνγκ Μονγκ-Γιουν απέσυρε προχθές τη δική του υποψηφιότητα, έχοντας προσφάτως τιμωρηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA με εξαετή αποκλεισμό από το άθλημα. Ο ισχυρός άνδρας της Χιουντάι διέβλεψε ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας η έφεσή του. Κι ενώ εκκρεμεί ακόμη η επίσημη ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων από τη διεθνή ομοσπονδία, και εν όψει του λεγόμενου ελέγχου ακεραιότητας των υποψηφίων τις προσεχείς ημέρες, η μάχη έχει φουντώσει για τα καλά στο παρασκήνιο, με πρωταγωνιστή τον Σεΐχη Σαλμάν. Ο γαλαζοαίματος από το Μπαχρέιν κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την προεδρία του στην εγχώρια ομοσπονδία, αλλά αρνείται τις κατηγορίες μιλώντας για «ψέματα και συκοφαντίες» σε βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή