Η κρίση δίνει… θέσεις εργασίας

Η κρίση δίνει… θέσεις εργασίας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αμφιβολία, η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Ελληνες ποδοσφαιριστές να πάρουν ευκαιρίες στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία. Ειδικά σε εκείνες τις ομάδες, οι οποίες αδυνατούσαν ή αδυνατούν να κινηθούν ελεύθερα στη μεταγραφική αγορά, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν. Ξεκάθαρα παραδείγματα αποτελούν ο Πανιώνιος και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι «κυανέρυθροι» βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ομάδων που έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα τους περισσότερους Ελληνες παίκτες. Το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 84,21%.

Για την ακρίβεια, στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές τους πρωταθλήματος, ο τεχνικός τους Μαρίνος Ουζουνίδης στηρίχθηκε σε 19 παίκτες, εκ των οποίων οι 16 είναι Ελληνες (Παπαδόπουλος, Τασουλής, Χατζηισαΐας, Οικονόμου, Αργυρόπουλος, Β. Βλάχος, Ρισβάνης, Κόρμπος, Χαλκιαδάκης, Μασούρας, Σιώπης, Καθάριος, Μητρόπουλος, Καραμάνος, Μπακασέτας, Ντουρμισάι). Τη μειονότητα των ξένων συγκροτούν οι Μπουμάλ, Βιγιάλμπα, Ανσαριφάρντ. Η ανάγκη, πάντως, για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων έχει ωφελήσει έως τώρα τον Πανιώνιο, αφού βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας με 13 βαθμούς, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο ενδέκατος της βαθμολογίας ΠΑΣ Γιάννινα είναι στην 3η θέση της σχετικής λίστας και στηρίζεται επίσης στο ελληνικό στοιχείο. Από τους 18 παίκτες που πήραν χρόνο συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα, οι 11 είναι Ελληνες (Βελλίδης, Μπέριος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Σκόνδρας, Τσουκαλάς, Κοζορώνης, Γιάκος, Σαπαλίδης, Μανιάς, Φερφελής). Το ποσοστό είναι 61,1%.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τους περισσότερους Ελληνες βρίσκεται ο Ηρακλής που επέστρεψε φέτος στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία. Ο Νίκος Παπαδόπουλος στηρίχθηκε σε 21 παίκτες, εκ των οποίων οι 13 είναι Ελληνες (Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Ζιαμπάρης, Στάμου, Ιντζόγλου, Πουρτουλίδης, Πασάς, Κυριακίδης, Μακρής, Τσιλιανίδης, Χαντί, Λουκίνας, Βέλλιος). Και εδώ το ποσοστό είναι ιδιαιτέρως υψηλό, 61,9%.

Από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος, οι 8 χρησιμοποίησαν έως τώρα Ελληνες παίκτες σε ποσοστό άνω του 50%. Ομως, από αυτές, καμία δεν βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, αφού ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στηρίζονται περισσότερο σε ξένους παίκτες.

Η τέταρτη της λίστας, Ξάνθη έχει υψηλά ποσοστά αξιοποίησης Ελλήνων (60%). Από τους 20 που δοκίμασε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, οι 12 είναι Ελληνες (Τσέναμο, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Καρυπίδης, Βασιλακάκης, Παπαστεριανός, Φλίσκας, Καπετάνος, Ράνος, Ζαραδούκας, Τριάδης).

Στην 5η θέση είναι ο Πανθρακικός (ποσοστό 59%). Οι 13 από τους 22 παίκτες που αγωνίστηκαν είναι Ελληνες (Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Παπαχρήστος, Μελίσσης, Χρήστου, Ποτουρίδης, Ηλιάδης, Ζδράβος, Λαδάκης, Τζάνης, Χασομέρης, Νικόλτσης, Μαρκόπουλος).

Τρεις ομάδες πορεύτηκαν με Ελληνες παίκτες σε ποσοστό 50%. Συγκεκριμένα, από τους 20 παίκτες της Καλλονής που χρησιμοποιήθηκαν οι 10 είναι Ελληνες (Αναστασιάδης, Γιουκαρής, Βαλιός, Γεωργίου, Καλτσάς, Τσαμπούρης, Μπουρούς, Μανούσος, Ξύδας, Μπαργκάν).

Ο τεχνικός της Βέροιας, Γιώργος Γεωργιάδης έχει επιλέξει 24 παίκτες και οι 12 είναι Ελληνες (Καντιμοίρης, Τσουμάνης, Σιόντης, Νάστος, Πούγγουρας, Μαραγκός, Τάτος, Βεργώνης, Γιαννούλης, Γεωργιάδης, Ναζλίδης, Μάνος).

Στο Λεβαδειακό, ο Ακης Μάντζιος έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε 20 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους οι 10 είναι Ελληνες (Τσιντώτας, Τριποτσέρης, Στάθης, Μουλόπουλος, Μαχαίρας, Μίνγκας, Γιακουμάκης, Μάντζιος, Θέος, Μανωλάς).

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τις παραπάνω οκτώ ομάδες, οι μισές βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα (Ξάνθη, Ηρακλής, Καλλονή και Πανθρακικός).

Επιμένουν στους ξένους

Οι ομάδες που στηρίζονται κυρίως σε ξένους ποδοσφαιριστές, ξεχωρίζουν (και) φέτος στο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί ο πρωτοπόρος και χωρίς απώλειες Ολυμπιακός, καθώς από τους 23 παίκτες που χρησιμοποίησε έως τώρα ο Μάρκο Σίλβα, μόνο οι τέσσερις είναι Ελληνες (Κολοβός, Σιόβας, Φορτούνης, Μπουχαλάκης). Ετσι το σχετικό ποσοστό είναι 17,3.

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, ο δεύτερος και ο τέταρτος της βαθμολογίας αντίστοιχα, στηρίχτηκαν και οι δύο σε 21 παίκτες. Εξ αυτών, οι Ελληνες της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι οι Μαλεζάς, Κωνσταντινίδης, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κίτσιου, Πέλκας, Σαββίδης, Μυστακίδης, Αθανασιάδης, Χαρίσης (σύνολο 10 και ποσοστό 47,6%), ενώ των «πράσινων» οι Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Μαρινάκης, Ταυλαρίδης, Μπούρμπος, Λαγός, Καλτσάς, Νίνης, Καρέλης (σύνολο 9 και ποσοστό 42,8%).

Από τους 19 παίκτες στους οποίους έδωσαν χρόνο συμμετοχής ο Τραϊανός Δέλλας και ο (προσωρινός) διάδοχός του Στέλιος Μανωλάς, οι 8 είναι Ελληνες (Σοϊλέδης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος, Ανάκογλου, Πλατέλλας, Μάνταλος, Αραβίδης). Επομένως, το σχετικό ποσοστό της 3ης της βαθμολογίας, ΑΕΚ είναι 42,1%.

Από κει και έπειτα, παραδοσιακά ο Αστέρας Τρίπολης πορεύεται με ξένους παίκτες. Φέτος, ο Στάικος Βεργέτης χρησιμοποίησε 26 ποδοσφαιριστές και οι ένδεκα είναι Ελληνες (Θεοδωρόπουλος, Γιαννούλης, Δημούτσος, Ζησόπουλος, Τσοκάνης, Φούντας, Κουρμπέλης, Παπαδόπουλος, Σκούρτης, Γιάννου, Μπαντής). Το ποσοστό είναι 42,3%.

Ακόμη οι 9 από τους 20 παίκτες του Παναιτωλικού που αγωνίστηκαν είναι Ελληνες (45%), οι 8 από τους 22 του Πλατανιά (36,3%) και μόλις οι 6 από τους 19 του Ατρόμητου (31,5%). Για την ομάδα του Περιστερίου πήραν χρόνο συμμετοχής οι Κοντοές, Φυτανίδης, Κιβρακίδης, Λαζαρίδης, Μπάλλας, Κούρος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή