Το ελληνικό μπάσκετ μέσα από ένα βιβλίο

Το ελληνικό μπάσκετ μέσα από ένα βιβλίο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα πρώτα βήματα του μπάσκετ στην προπολεμική Ελλάδα και στην περίοδο 1919-1940, η ενσάρκωση των αθλητικών ιδεωδών από τις «χαμένες παρτίδες» με την επανασύσταση συλλόγων, όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλων, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο ΒΑΟ και οι απαντήσεις σε σημαντικές, ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον ελληνικό αθλητισμό, συνθέτουν το πλούσιο περιεχόμενο του πρώτου μέρους στο βιβλίο «Ιστορίες μέσα από το καλάθι», από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Θεολογίδη που θα παρουσιασθεί στις 11 Νοεμβρίου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 12.30.

Η συγκεκριμένη έκδοση αναφέρεται, στην άγνωστη περίοδο του μεσοπολέμου και περιλαμβάνει όλους τους επίσημους και φιλικούς αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στο πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της εποχής.

Η 25η Οκτωβρίου 1921 έχει κατοχυρωθεί ως η «γενέθλιος» ημέρα του μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη, με την έναρξη των πρώτων μαθήματων του σπορ από τη ΧΑΝΘ και ενώ είχε προηγηθεί η άφιξη των στελεχών της YMCA, μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ύστερα από παράκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Γκούντροου Ουίλσον. Το μπάσκετ εντυπωσίασε, κυρίως, τους επιφανείς Θεσσαλονικείς και η ίδρυση της Χριστιανικής Αδελφότητας αποτέλεσε ιστορικό σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση των πρώτων αθλητών με την μπάλα του μπάσκετ.

Στην έρευνα που συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, δίνονται κατατοπιστικές απαντήσεις για την διάδοση των ομαδικών αθλημάτων στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, τον ρόλο των πνευματικών ιδρυμάτων που εισήγαγαν τη δυτική κουλτούρα στην ελληνική εκπαίδευση και τους σύλλογους, τους αθλητές και τους παράγοντες που πρωταγωνίστησαν στις αθλοπαιδιές.

Μερικά αποσπάσματα του βιβλίου από το περιεχόμενό του:

Ιστορίες μέσα από το καλάθι

• Δυο χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, η Θεσσαλονίκη πήρε μέρος με τον “γεννήτορα” των συλλόγων της, Ηρακλή, στους Πανελλήνιους Αγώνες στίβου και κατέκτησε, με τρεις πρώτες νίκες του Γ. Αμιρά, την 5η θέση.

• Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστο δημοσίευμα σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Ταχυδρόμος Β.Ε.) τα στελέχη της YMCA αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από παράκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Γκούντροου Ουίλσον.

• Οι Θεσσαλονικείς εντυπωσιάστηκαν από τη δράση των στελεχών της YMCA στην Αθήνα και από το αμερικανικό “Σπίτι του στρατιώτη” στην πόλη τους. Ετσι προχώρησαν στην ίδρυση της ΧΑΝΘ. Η παρουσία των στελεχών της YMCA, σε μια εποχή παρατεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων, ήταν, για τους επιφανείς Θεσσαλονικείς, η απάντηση στο κενό της αθλητικής παιδείας που αδυνατούσε να καλύψει η Πολιτεία.

• Η 25η Οκτωβρίου 1921 μπορεί να θεωρηθεί ως η “γενέθλιος” ημέρα του θεσσαλονικιώτικου μπάσκετ, αφού τότε άρχισαν τα πρώτα μαθήματα από τη ΧΑΝΘ.

• Κωνσταντινουπολίτες και Σμυρνιοί αστοί και δημοσιογράφοι ήταν οι ιδρυτές των μεγάλων συλλόγων (ΑΕΚ, Απόλλων, ΒΑΟ, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ) που ενσάρκωσαν τα αθλητικά ιδεώδη των ξεριζωμένων από τις “χαμένες πατρίδες”.

• Ο Απόστολος Νικολαΐδης επηρέασε αποφασιστικά, με την έντονη προσωπικότητά του, την πορεία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού αθλητισμού. Πολυσύνθετος αθλητής, με πανελλήνιες διακρίσεις και πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο, πρωταγωνίστησε με την ίδια επιτυχία και σε άλλα αθλήματα, όπως στο βόλεϊ.

• Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης ήταν η έλλειψη γηπέδου. Μοναδικό γυμναστήριο ήταν αυτό του Ηρακλή, στο οποίο πρώτη βελτιωτική παρέμβαση έγινε με αφορμή τους Πανελλήνιους Αγώνες που ανέλαβε να διοργανώσει ο σύλλογος τον Σεπτέμβριο του 1927.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή