Στο στόχαστρο του WADA και η Ελλάδα

Στο στόχαστρο του WADA και η Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «πορτοκαλί» ζώνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός. Μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2016, η ελληνική νομοθεσία πρέπει να εναρμονιστεί με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, διαφορετικά οι αθλητές μας κινδυνεύουν να μην αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) έχει στείλει την εναρμόνιση στον WADA, αλλά για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η συνεδρίαση του WADA στο Κολοράντο Σπρινγκς ολοκληρώθηκε με τα μέλη του να «χρωματίζουν» 12 χώρες. Στην «κόκκινη» ζώνη βρίσκονται οι Ανδόρα, Ισραήλ, Αργεντινή, Βολιβία, Ουκρανία και Ρωσία και στην «πορτοκαλί» οι Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Μεξικό αλλά και η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η Βραζιλία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, οι χώρες δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε δειγματοληπτικές εξετάσεις και, φυσικά, όσο ισχύει αυτό, δεν μπορούν οι αθλητές τους να αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η Ανδόρα και το Ισραήλ δεν είχαν εναρμονιστεί με τον κώδικα αντιντόπινγκ και, φέρονται, να έχουν αγνοήσει τις ενημερώσεις, ενώ οι Αργεντινή, Βολιβία και Ουκρανία χρησιμοποιούσαν και μη αναγνωρισμένα εργαστήρια. Για τη Ρωσία, η κορυφή του παγόβουνου ήταν τα σκάνδαλα χρήσης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές της και οι χρηματισμοί μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) για τη συγκάλυψη των περιστατικών. «Είμαστε λυπημένοι από τις αποφάσεις της WADA αλλά τις σεβόμαστε και θα αρχίσουμε άμεσα την αναμόρφωση της RUSADΑ (Ρωσικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ)» δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο.

Σε ό,τι αφορά την «πορτοκαλί» κατηγορία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, οι χώρες πρέπει να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2016 γιατί την επομένη αναμένεται να συνεδριάσει ο WADA. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα αυτά που έχει ζητήσει ο Οργανισμός αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ. Το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να διαθέτει τις δικές του πειθαρχικές επιτροπές για τις τιμωρίες των αθλητών, ώστε η κάθε ποινή να μην αποτελεί αρμοδιότητα των ομοσπονδιών. Στο παρελθόν είχαν προκύψει περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους αντιντόπινγκ αλλά από την ομοσπονδία τούς επιβλήθηκαν επιεικείς ποινές.

«Εμείς έχουμε στείλει εναρμονισμένη τη νομοθεσία αλλά δεν έχει περάσει από τη Βουλή. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών. Ουσιαστικά αυτό που εκκρεμεί είναι η ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο» δήλωσε στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Χαρά Σπηλιοπούλου.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν ψηφίσει άμεσα τις αλλαγές, οι αθλητές μας δεν θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς και θα αφαιρεθεί και η διαπίστευση του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ. «Πρέπει να υπάρξει λύση και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τη δώσει. Μαθαίνω ότι και η Ρωσία άρχισε να παίρνει μέτρα για να μπορέσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας» μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή