Τα νέα «ντέρμπι» του Παναθηναϊκού

Τα νέα «ντέρμπι» του Παναθηναϊκού

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αίθουσες των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου θα κριθεί η τύχη του ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που δεν τελέστηκε κατόπιν απόφασης του διαιτητή Ανδρέα Παππά.

Χθες, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να υποβάλει ένσταση στη Σούπερ Λίγκα ζητώντας τον ορισμό του αγώνα εντός 15 ημερών, όπως προβλέπει ο ΚΑΠ σε περίπτωση που η μη τέλεση αγώνα αποφασίζεται χωρίς υπαιτιότητα των δύο ομάδων, ενώ το συλλαλητήριο που είχε καλέσει η ΠΑΕ για αύριο αναβάλλεται λόγω πληροφοριών για προβοκάτσια.

Το περασμένο Σάββατο ο διαιτητής Παππάς, μετά τις φωτοβολίδες ευθείας βολής που ρίχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο –μια από αυτές προκάλεσε «ερυθρότητα» στον μηρό του Φιμπόγκαρσον– περίπου μιάμιση ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα και αφού, όπως ο ίδιος αναφέρει στο φύλλο αγώνα, η αστυνομία δεν μπόρεσε να εγγυηθεί τη μη περαιτέρω ρίψη επικίνδυνων για τη σωματική ακεραιότητα φωτοβολίδων και «η ατμόσφαιρα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου ήταν τεταμένη», αποφάσισε τη μη τέλεση του αγώνα.

Την απόφαση αυτή ακολούθησαν τα επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και της αστυνομίας.

Σήμερα, ο Παναθηναϊκός αναμένεται, ως έχων την αντικειμενική ευθύνη για τη συμπεριφορά των οπαδών του, να κληθεί σε απολογία από το πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας για μεθαύριο.

Επίσης είναι πιθανό, σήμερα ή αύριο, ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ, Κ. Σιμιτζόγλου, να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Παναθηναϊκού για «εκτεταμένα επεισόδια».

Τέλος, θεωρείται βέβαιο, βάσει των δημόσιων τοποθετήσεών του, ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής θα διενεργήσει οιονεί προκαταρκτική έρευνα και θα ζητήσει την εισήγηση της ΔΕΑΒ, προκειμένου να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμο και κλείσιμο τμήματος εξέδρας του γηπέδου.

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού, λεγόταν ότι η μη τέλεση αγώνα για τους λόγους που επικαλείται στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής δεν προβλέπεται ρητά από τους κανονισμούς. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση τους αγώνα Πανιωνίου-Ολυμπιακού το 2005, που δεν τελέστηκε με απόφαση του διαιτητή λόγω επεισοδίων προ της έναρξης και ελλιπούς αστυνομικής δύναμης, αλλά, με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, διατάχθηκε η τέλεσή του.

Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, με δηλώσεις στον Alpha, παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια του «κρίσιμου δίωρου», από την ώρα που έπεσαν οι φωτοβολίδες έως την απόφαση του διαιτητή για τη μη τέλεση του αγώνα, συνομίλησε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη και Γ. Βρέντζο αντίστοιχα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Παναθηναϊκού.

«Δεν είχα καμία συνομιλία με εκπροσώπους του Παναθηναϊκού. Δεν με πήρε κανένας τηλέφωνο. Με πήραν τηλέφωνο ο αθλητικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΒ, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Βρέντζος για να μου παραπονεθεί για τα επεισόδια, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού για να μου παραπονεθεί γι’ αυτά που συνέβαιναν. Σε όλους απάντησα ότι αρμόδιος είναι ο διαιτητής για το αν θα διεξαχθεί ο αγώνας ή όχι. Αυτός είναι ο άρχων του αγώνα», υποστήριξε ο κ. Κοντονής και προσέθεσε: «Δύο φορές επί της υπουργίας μου, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια δεινή θέση εξαιτίας των οπαδών του. Το "δεν πάει άλλο" σε ποιους απευθύνεται; Ορισμένοι νομίζουν ότι μεταφέροντας τις ευθύνες σε άλλους προσφέρουν υπηρεσίες στην ομάδα τους.

Για πρώτη φορά παραπέμπονται για κακούργημα 16 πολίτες. Συνελήφθησαν και δύο ανήλικοι και οι γονείς τους διώκονται ποινικά για παραμέληση ανηλίκων. Ακούω ότι αυτά τα ίδια είχαν συμβεί και άλλες εποχές αλλού, αλλά τι θα κάνουμε; Θα αφήνουμε να συμβαίνουν συνεχώς και επί μονίμου βάσεως;».

Αναστολή του συλλαλητηρίου

Η κατάθεση ένστασης κατά του φύλλου αγώνα με στόχο τη διεξαγωγή του ντέρμπι μέσα σε διάστημα 15 ημερών και η απόφαση αναστολής του προγραμματισμένου για αύριο συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας υπό τον φόβο προβοκάτσιας, ήταν οι δύο πιο σημαντικές κινήσεις του Παναθηναϊκού στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, στην προσπάθειά του να καθαρίσει το τοπίο μετά τα όσα συνέβησαν το Σάββατο στη Λεωφόρο, όταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε ποτέ. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν από το (από καιρό προγραμματισμένο για χθες) Δ.Σ. της ΠΑΕ, βασικό θέμα του οποίου επρόκειτο να είναι οι τυπικές διεργασίες για τη σύγκληση τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, αλλά στην ουσία εξελίχθηκε σε μια νέα συζήτηση γύρω από τα όσα συνέβησαν το Σάββατο στη Λεωφόρο και τους τρόπους αντίδρασης της ομάδας.

Η πρώτη απόφαση ήταν να κατατεθεί σήμερα ένσταση κατά του κύρους του φύλλου αγώνος, με αίτημα τον ορισμό της διεξαγωγής του ντέρμπι εντός 15 ημερών όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Η ένσταση θα εκδικασθεί την Παρασκευή από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, ενώπιον της οποίας θα απολογηθούν την ίδια μέρα οι «πράσινοι» για όλα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι. Εν συνεχεία και μετά από συνεννόηση με την ΚΑΕ η οποία ήταν εξαρχής σύμφωνη με αυτή την κίνηση διαμαρτυρίας, αποφασίστηκε να αναβληθεί το συλλαλητήριο υπό τον φόβο προβοκάτσιας, όπως εξηγεί ανακοίνωση της ΠΑΕ: «Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως κατόπιν σοβαρών πληροφοριών που μεταφέρθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. περί δράσεων οργανωμένης προβοκάτσιας. Υπό τον κίνδυνο να αμαυρωθεί η ειρηνική διαδήλωση και να δοθεί τροφή στους απανταχού πολέμιους του συλλόγου, ομοφώνως κρίθηκε σκόπιμο να μετατεθεί σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω».

Στην ίδια ανακοίνωση, αφήνονται αιχμές κατά του κ. Κοντονή: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να αποδεχθεί ο υφυπουργός κλήσεις από παράγοντες των ομάδων, τη στιγμή που μόνον ο διαιτητής αποφασίζει την τύχη του κάθε αγώνα, πολλώ δε μάλλον να συνομιλήσει με παράγοντα, ο οποίος ως κακουργηματικά διωκόμενος έχει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Σε κάθε περίπτωση με τέτοιες ενέργειες γεννάται το ερώτημα πώς ακριβώς συμβάλλει ο υφυπουργός στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή