Προχωρά ο φάκελος «εγκληματική»

Προχωρά ο φάκελος «εγκληματική»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης που διενεργήθηκε από τον ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη σηματοδοτεί η αποστολή της δικογραφίας, που αφορά την επονομαζόμενη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος θα ορίσει εισαγγελέα που θα κάνει την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών.

Πρόκειται για την πιο σημαντική υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο που αγγίζει την κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας της χώρας και στο πλαίσιο της οποίας κατηγορούνται 35 φυσικά πρόσωπα σε βαθμό κακουργήματος.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για 1) συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, 2) ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις από συνήθεια, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, 3) ηθική αυτουργία σε έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο (αυτή η κατηγορία έχει απαγγελθεί μόνο σε έναν κατηγορούμενο), 4) ηθική αυτουργία σε κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία – δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, από την οποία επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης και 5) απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Η διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας από τη Δικαιοσύνη άρχισε από το 2012 και αφορά κυρίως την περίοδο από τότε έως τις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η «εγκληματική οργάνωση» συγκροτήθηκε το 2012 από τρεις αξιωματούχους της ΕΠΟ (δύο μέλη του Δ.Σ. και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος) και στη συνέχεια τη διεύθυνσή της ανέλαβε πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, ένα εκ των δύο μελών του Δ.Σ. και το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι η ηγεσία της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας την περίοδο 2012-2014, μέλη πειθαρχικών επιτροπών, διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, πρόεδροι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, ποδοσφαιριστές και προπονητές. Επίσης δύο αγώνες, Ολυμπιακός-Βέροια το 2013 και Ολυμπιακός-Ατρόμητος το 2015 θεωρούνται από τον ανακριτή χειραγωγημένοι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «εγκληματική οργάνωση» είχε ως στόχο το έλεγχο της ΕΠΟ, της διαιτησίας και της «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή