Ωρες ευθύνης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άποψη πως ποτέ δεν πρέπει κάποιος να παίρνει αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής, αλλά να περιμένει να καταλαγιάσει η σκόνη και να δει την κατάσταση πιο ήρεμα, έχει αποδειχτεί σχεδόν πάντα σωστή. Αυτό πρέπει να το έχουν συνειδητοποιήσει στον Παναθηναϊκό, που έπειτα από τη γνωστοποίηση της ποινής για τα όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό, οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ δεν αντέδρασαν, όπως το Σαββατόβραδο εκείνο.

Και το σπουδαιότερο, η διοίκηση δεν παρασύρθηκε από τις παροτρύνσεις να πάρει την ομάδα και να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Γιατί όλοι ξέρουν πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την πτώχευση της ΠΑΕ. Το ζητούμενο τώρα είναι ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή της και πώς θα μπορέσει να ξεφύγει από τον αγωνιστικό και τον οικονομικό Γολγοθά, τον οποίο καλείται να ανέβει και να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση. Εργο δύσκολο.

Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει κάποια ενέργεια μέχρι την τελεσίδικη απόφαση, από τη δευτεροβάθμια επιτροπή, στην οποία έχει δικαίωμα να προσφύγει η ΠΑΕ. Οποιαδήποτε κίνηση πέραν της νομικής οδού θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα, από τα προσδοκώμενα. Γιατί ουδείς μπορεί να μπει μέσα στο μυαλό των δικαστών και να προβλέψει τις αντιδράσεις τους. Φυσικά, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει η διοίκηση να μείνει με τα χέρια κάτω και να μη διεκδικήσει το όποιο δίκιο πιστεύει πως έχει. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει χωρίς «κραυγές και απειλές», αλλά με επιχειρήματα που θα πείσουν τους αποφασίζοντες.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η δικαστική. Υπάρχει και η άλλη, η αγωνιστική, που κατά την άποψή μου ο χειρισμός της είναι πολύ πιο περίπλοκος. Το πώς η τεχνική ηγεσία θα μπορέσει να πείσει τους παίκτες ότι δεν πρέπει να τα παρατήσουν και να τους δώσει κίνητρο για τη συνέχεια. Θα πείτε, αρμόζει στον Παναθηναϊκό να έχει, ως ομάδα, κίνητρο την κατάκτηση του Κυπέλλου και τη συμμετοχή του στα πλέι οφ και όχι τη διεκδίκηση του τίτλου; Θεωρώ πως εδώ όπου βρίσκεται τώρα, θα πρέπει αναγκαστικά να συμβιβαστεί με αυτούς τους δύο στόχους, για να μην πάει τελείως χαμένη η χρονιά.

Διότι η ΑΕΚ φαίνεται να άρχισε να το πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, ο ΠΑΟΚ δεν πιστεύω πως θα αφήσει το «δώρο» ανεκμετάλλευτο, ενώ Αστέρας Τρίπολης και Πανιώνιος παραμένουν υπολογίσιμοι. Επομένως, μια… χαλάρωση των «πρασίνων» που θα προέλθει από απογοήτευση μπορεί να αποβεί καταστροφική στον αγωνιστικό τομέα. Και γι’ αυτό η διοίκηση πρέπει να αφήσει εκτός αποδυτηρίων τις όποιες κινήσεις σκέφτεται να κάνει, ώστε και οι παίκτες να καταλάβουν ότι δεν φταίει το «παρασκήνιο», όταν χάνουν από τον Ηρακλή.

Είναι απαραίτητο ο Αντρέα Στραματσόνι να βρει τρόπους για να επαναφέρει την ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να διεκδικήσει, όπως πέρυσι, τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν δεν συμβεί αυτό, το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή