Ο πρώην πρόεδρος της IAAF ομολογεί ότι τον δωροδόκησαν οι Ρώσοι

Ο πρώην πρόεδρος της IAAF ομολογεί ότι τον δωροδόκησαν οι Ρώσοι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, φέρεται να έχει παραδεχθεί στη γαλλική αστυνομία ότι ζήτησε και έλαβε 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τη Ρωσία για την απόκρυψη θετικών δειγμάτων ντόπινγκ Ρώσων αθλητών, χρήματα που θα πήγαιναν υπέρ των πολιτικών του σχεδίων στην πατρίδα του, τη Σενεγάλη.

Οπως αποκαλύπτει η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο 82χρονος κ. Ντιάκ ομολόγησε κατά την ανάκριση που ακολούθησε την πρόσφατη σύλληψή του ότι το 2011 ζήτησε το ανωτέρω ποσό από τον τότε πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, και ταμία της IAAF, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ.

Ο Σενεγαλέζος πρώην ηγέτης του παγκόσμιου στίβου παραδέχθηκε, κατά την εφημερίδα, ότι είπε στον κ. Μπαλαχνίτσεφ πως χρειαζόταν τα χρήματα για να ενισχύσει την εκστρατεία κατά του τότε προέδρου της Σενεγάλης.

«Του είπα ότι χρειαζόμαστε χρήματα για να κερδίσουμε τις εκλογές, χρειαζόμαστε περί το 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτός μου είπε: “Θα προσπαθήσουμε να τα βρούμε, κανένα πρόβλημα,”» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα ότι κατάθεσε ο κ. Ντιάκ.

«Εκείνο τον καιρό υπήρχαν τα προβλήματα με τον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών μερικούς μήνες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ρωσία [του 2013]. Ηρθαμε σε συμφωνία, η Ρωσία πλήρωσε, και τα κανόνισε ο κ. Μπαλαχνίτσεφ όλα αυτά,» φέρεται να πρόσθεσε στην κατάθεσή του ο μέχρι τον Αύγουστο επικεφαλής της IAAF.

Ο Ρώσος παράγοντας, που αρνήθηκε τα πάντα ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα, απολογήθηκε μέσω δικηγόρων του αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή δεοντολογίας της διεθνούς ομοσπονδίας, όπως και ο γιος του κ. Ντιάκ, Πάπα Μασάτα Ντιάκ, ο πρώην υπεύθυνος για θέματα ντόπινγκ της IAAF, Γκαμπριέλ Ντολέ και ο πρώην αρχιπροπονητής μεγάλων αποστάσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Αλεξέι Μελνίκοφ.

Ολοι τους κατηγορούνται για συγκάλυψη υποθέσεων ντόπινγκ και στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση που είναι πιθανόν να τους αποκλείσει διά βίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή