Το 2015 της διαφθοράς και της σήψης

Το 2015 της διαφθοράς και της σήψης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φαινόμενα διαφθοράς και τα συμπτώματα διάβρωσης των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου κυριάρχησαν το 2015. Τον Ιανουάριο η ΕΠΟ οδηγήθηκε σε εκλογές για νέο πρόεδρο, έπειτα από την παραίτηση του Γ. Σαρρή. Τον διαδέχθηκε ο Γ. Γκιρτζίκης, ο οποίος εξελέγη άνευ αντιπάλου. Τον Φεβρουάριο προσλαμβάνεται ως προπονητής της Εθνικής Ανδρών ο Σέρχιο Μαρκαριάν, σε μια ύστατη προσπάθεια διεκδίκησης της πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2016 έπειτα από το απογοητευτικό ξεκίνημα με τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Τα περιστατικά βίας στα γήπεδα οδηγούν τον υφυπουργό Αθλητισμού Στ. Κοντονή στην αναβολή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας για μία αγωνιστική και την τέλεση αγώνων χωρίς φιλάθλους για τις δύο επόμενες.

Τον Μάρτιο ο ΟΦΗ, λόγω οικονομικών προβλημάτων, γίνεται η δεύτερη ομάδα που αποχωρεί από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Είχε προηγηθεί η Νίκη Βόλου. Τον Απρίλιο αρχίζουν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο. Απαγγέλλονται κατηγορίες για δωροδοκία – δωροληψία, απόπειρα εκβίασης, σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ηθική αυτουργία σε έκρηξη, κατά περίπτωση, καθώς και περιοριστικοί όροι σε 35 φυσικά πρόσωπα. Κατηγορούμενοι είναι η ηγεσία της ΕΠΟ την περίοδο 2012-2014, πρόεδροι ΠΑΕ και διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, μέλη πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ, μέλη της ΚΕΔ, υπάλληλοι της ΕΠΟ, ποδοσφαιριστές κ.ά.

Τον ίδιο μήνα, ο αρμόδιος εισαγγελέας απαγγέλλει κατηγορίες σε περίπου 90 πρόσωπα για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008-2011, ανάμεσα στα οποία είναι και η σημερινή ηγεσία της Σούπερ Λίγκας.

Τον Μάιο, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την UEFA, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τον αθλητισμό, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αποκλειστική στελέχωση των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ με τακτικούς δικαστές.

Τον Ιούνιο, υπό το βάρος της αποκάλυψης συνομιλιών του, που κατεδείκνυαν τον αντιδεοντολογικό τρόπο ορισμού διαιτητών, παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρ. Ζωγράφος.

Τον Ιούλιο ξεσπάει κρίση στις σχέσεις Μαρκαριάν – Καραγκούνη στους κόλπους της Εθνικής, ενώ η πρόκριση έχει χαθεί. Ο προπονητής παραιτείται, ο τεχνικός διευθυντής απολύεται. Τον ίδιο μήνα η ΕΕΑ κρίνει εικονική τη μεταβίβαση μετοχών της Κασσιόπης, που επιφέρει την αποβολή της από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, ένα μήνα μετά, κατόπιν απόφασης των οργάνων της ΕΠΟ.

Τον Σεπτέμβριο, μόλις τρεις αγωνιστικές από την έναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, παραιτείται, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο υπεύθυνος ορισμού διαιτητών, Ι. Τσαχειλίδης.

Τον Οκτώβριο απαγγέλλονται κατηγορίες για απιστία σε 23 μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, από το 2005 έως σήμερα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης, για την υπόθεση της «κάρτας υγείας». Νέος προπονητής της εθνικής ανδρών αναλαμβάνει ο Γερμανός Μίκαελ Σκίμπε.

Τον Νοέμβριο η ΕΕΑ θεωρεί πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευ. Μαρινάκης, παραβίασε τον αθλητικό νόμο και τον περιοριστικό όρο περί απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης». Η ποινή ήταν πρόστιμο 150.000 ευρώ στον ίδιο και ισόποσο στην ΠΑΕ, καθώς και η υποχρέωση να παραιτηθεί του αξιώματός του έως τις 8/1/2016.

Για το νέο έτος αναμένεται η κατάθεση νέου αθλητικού νόμου. Στις 20/1 θα αρχίσει η συζήτηση της έφεσης των πέντε καταδικασθέντων για «στημένους αγώνες» και στις 16/4 η πρώτη δίκη των υπολοίπων που κατηγορούνται για τα «στημένα» της περιόδου 2008-2011. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσουν οι υποθέσεις της «εγκληματικής οργάνωσης», της «κάρτας υγείας» και των «πλαστογραφιών». Το καλοκαίρι θα γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο στη Σούπερ Λίγκα και τον επόμενο Οκτώβριο εκλογές για την νέα εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή