Σκάνδαλα, ντόπινγκ και τρομοκρατία

Σκάνδαλα, ντόπινγκ και τρομοκρατία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το απόστημα να έσπασε το 2015 στις δύο μεγαλύτερες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες του κόσμου, τη FIFA και την IAAF, όμως η κρίση μοιάζει ασταμάτητη τόσο για το 2016 όσο και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η σήψη της διαφθοράς στα κορυφαία κλιμάκια του παγκόσμιου αθλητισμού έδειξε πέρυσι να έχει φτάσει πολύ βαθιά. Ετσι οι παραγοντικές εξελίξεις του διεθνούς αθλητισμού επισκίασαν τις αγωνιστικές, σε μια χρονιά μεταξύ Μουντιάλ και Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ξινές» βγήκαν για τον μεν Ζεπ Μπλάτερ η επανεκλογή στην προεδρία της FIFA τον Μάιο και για τον δε Μισέλ Πλατινί η υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση του κ. Μπλάτερ τον Οκτώβριο. Αμφότεροι βρέθηκαν ένοχοι διαφθοράς σχετικά με την πληρωμή 2 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον κ. Μπλάτερ στoν πρόεδρο της UEFA το 2011 και τους επεβλήθη ποινή αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Αυτή όμως δεν ήταν παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς στη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με δεκάδες κατηγορουμένους, κυρίως από την αμερικανική ήπειρο, για εξαγορά ψήφων, ιδιοποίηση κονδυλίων υπέρ της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου κ.λπ. Ανάμεσα σε όσους ελέγχονται από τις δικαστικές και ποδοσφαιρικές αρχές ανά τον κόσμο είναι και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, αναφορικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ισχύσουν τελικά οι εισαγγελικά ελεγχόμενες αναθέσεις σε Ρωσία για το 2018 και Κατάρ για το 2022.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κούρσα για τη διαδοχή του κ. Μπλάτερ, με την εκλογή τού νέου προέδρου να προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου. Το βέβαιο όμως είναι ότι θα χρειαστούν και στην UEFA εκλογές για πρόεδρο…

Η Μπαρτσελόνα

Εντός γηπέδων κορυφαίες, ποδοσφαιρικά, στιγμές ήταν οι νίκες της Μπαρτσελόνα επί της Γιουβέντους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και επί της Ρίβερ Πλέιτ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Η επίσης ισπανική Σεβίλλη κατέκτησε και πάλι το Γιουρόπα Λιγκ.

Πολύ σημαντική ήταν και η πρωτοφανής ένδειξη συμπαράστασης στη Γαλλία από τους Αγγλους, αλλά και πολλούς άλλους Ευρωπαίους κατά τους φιλικούς αγώνες εθνικών ομάδων αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, ένα εκ των οποίων ήταν έξω από το γήπεδο όπου έδινε φιλικό αγώνα η Εθνική Γαλλίας. Υπό τη σκιά του φόβου για νέα χτυπήματα πρόκειται να διεξαχθεί στη Γαλλία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου από τις 10 Ιουνίου.

Μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του στίβου αποτέλεσε η αποκάλυψη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια λειτουργεί εκτεταμένο σύστημα οργανωμένου ντοπαρίσματος των αθλητών της και πως στην προσπάθεια για συγκάλυψη του φαινομένου αυτού ενέχονται κορυφαία στελέχη της διεθνούς ομοσπονδίας (IAAF), ακόμη και ο τέως πρόεδρός της, Λαμίν Ντιακ.

Αποτέλεσμα της αποκάλυψης αυτής ήταν ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του ρωσικού στίβου από διεθνείς αγώνες, ενώ τον μήνα αυτόν αναμένονται νέες αποκαλύψεις σχετικά με το διεθνές ντόπινγκ στον στίβο από τον WADA.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή