Τα πρωτεία στον Ολυμπιακό, κάτω από τον πήχυ η εθνική μπάσκετ

Τα πρωτεία στον Ολυμπιακό, κάτω από τον πήχυ η εθνική μπάσκετ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού τίτλου, με τη συμμετοχή του στον τελικό της Ευρωλίγκας, ήταν η κορυφαία στιγμή του ελληνικού μπάσκετ στο 2015, ενώ οι προσδοκίες για την αναρρίχηση της Εθνικής Ανδρών στο βάθρο του Ευρωμπάσκετ πήραν μία ακόμη… παράταση. Το χρυσοφόρο μήνυμα για τη μελλοντική ανάδειξη αξιόλογων παικτών που έστειλε η Εθνική Νέων από την πρώτη θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στον Βόλο απέδειξε ότι η παραγωγικότητα καλά κρατεί και λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, αυξάνει την εμπιστοσύνη των ομάδων στα ελληνικά χέρια. Το 2015 προστέθηκε στα παρελθόντα έτη των παρόμοιων επιτυχιών που είχαν οι μικρότερες, ηλικιακά, εθνικές ομάδες, αλλά η «βιτρίνα» της ανδρικής ομάδας έμεινε κενή και στη Λιλ.

Η πέμπτη θέση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και η απόκτηση δικαιώματος για τη διεκδίκηση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν δικαίωσαν την ελληνική προσπάθεια, που έμεινε ξανά ημιτελής και ήταν «παρηγοριά» στην παρατεταμένη απομάκρυνση από τις πραγματικές επιτυχίες. Οι ελπίδες χάθηκαν στον προημιτελικό με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, ενώ το τουρνουά αυτό ήταν το τελευταίο του Βασίλη Σπανούλη με το εθνόσημο στο στήθος. Σε συλλογικό επίπεδο, το ελληνικό μπάσκετ παρέμεινε σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, με την άξια εκπροσώπηση του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης, ύστερα από ανατροπή του μειονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αλλά και με τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό.

Κόντρα στη συνεχιζόμενη μείωση της οικονομικής επένδυσης, λόγω της κρίσης, αλλά και την αλλαγή προπονητή στις αρχές της περιόδου, ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην ευρωπαϊκή ελίτ και σε συνδυασμό με την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, χωρίς να ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς των πλέι οφ, αποχαιρέτησε με πολλά χαμόγελα τη χρονιά που έφυγε. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έμεινε για τρίτη χρονιά εκτός του ευρωπαϊκού φάιναλ φορ και, μπορεί να κατέκτησε το 16ο κύπελλο της ιστορίας του, αλλά έχασε τα πρωτεία του πρωταθλήματος και ο «πράσινος» απολογισμός ήταν πενιχρότατος, συγκριτικά με τα επιτεύγματα του παρελθόντος.

Η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, παρά την επιστροφή της ΑΕΚ και την προσπάθεια ανόδου του ΠΑΟΚ και του Αρη, δεν απέκτησε… βάθος για τις ομάδες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση στην πρώτη τετράδα, ενώ ο Πανιώνιος, ύστερα από 34 χρόνια παρουσίας στην Α1, υποβιβάστηκε δύο κατηγορίες, εξαιτίας και οικονομικών αδυναμιών.

Η προαναγγελία αποχώρησης του Δημήτρη Διαμαντίδη αφήνει από τώρα μια πικρή γεύση ενόψει του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή