Εκτός ελέγχου οι ουσίες στην άρση βαρών

Εκτός ελέγχου οι ουσίες στην άρση βαρών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά με τα λιγότερα θετικά δείγματα έδειχνε ότι θα είναι το 2015 για την παγκόσμια άρση βαρών. Ολα αυτά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του αθλήματος (Χιούστον). Στις 24 Δεκεμβρίου, η παγκόσμια ομοσπονδία (IWF) ανακοίνωσε ότι σε δείγματα 24 αθλητών και αθλητριών υπήρχαν απαγορευμένες ουσίες (ανάμεσά τους και η Ελληνίδα, Ευτυχία Ανανιάδου). Εφόσον τιμωρηθούν όλοι, ο αριθμός των αρσιβαριστών που βρέθηκαν «θετικοί», μόνο για το 2015, θα φτάσει τους 49. Μέσα σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται αρσιβαρίστες, οι οποίοι έχουν «παρανομήσει» σε εθνικά πρωταθλήματα.

Η άρση βαρών, με βάση τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα αθλήματα με τη μεγαλύτερη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο, είχε τεθεί και θέμα αποπομπής της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παγκόσμια ομοσπονδία προκειμένου να προστατέψει το προϊόν της διεξάγει πολλούς ελέγχους. Στο παγκόσμιο των ΗΠΑ, πήραν μέρος 584 αθλητές και αθλήτριες. Περίπου, 200 πέρασαν από έλεγχο (ποσοστό 35%). Ανάμεσα στους αθλητές υπάρχουν κορυφαίοι αρσιβαρίστες. Εφόσον ισχύσουν οι τιμωρίες, 22 μετάλλια θα αλλάξουν χέρια, ενώ οκτώ αρσιβαρίστες είναι υποψήφιοι για αποκλεισμό εφ’ όρου ζωής καθώς και στο παρελθόν είχαν βρεθεί «θετικοί».

Οι περισσότεροι από τους αθλητές (και η Ελληνίδα) χρησιμοποίησαν την ουσία deyhdrochlormethyltestosterone (4-χλωροδεϋδρομεθυλοτεστοστερόνη). Πρόκειται για το αναβολικό στεροειδές Turinabol. Το 2012, αυτή η ουσία, βρέθηκε για πρώτη φορά σε αρσιβαρίστες. Θεωρείται ότι έχει αντικαταστήσει τη μεθανδιενόνη (Dianabol), από την οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν δεκάδες κρούσματα. Δημιουργήθηκε το 1961 στην Ανατολική Γερμανία με κωδικό «Στάζι 14.25» και χορηγείται από το στόμα.

Ανάμεσα στους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε ουσίες, στο παγκόσμιο, ήταν και πρωταθλητής κόσμου των 105 κ., Αλεξέι Λόβτσεφ. Ο Ρώσος αρσιβαρίστας πέτυχε στη διοργάνωση δύο παγκόσμια ρεκόρ (264 στο ζετέ και 475 στο σύνολο). Στο δείγμα του υπήρχε η ουσία Ipamorelin. Ο αθλητής ισχυρίζεται ότι έπαιρνε ένα φάρμακο για κάποιο τραυματισμό, το οποίο είχε δηλώσει.

Η παγκόσμια ομοσπονδία διατηρεί από το 2003 αρχεία με αθλητές που γέμισαν τον οργανισμό τους με φάρμακα προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στο… όνειρο. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις από μεμονωμένες χώρες. Συνήθως πρόκειται για… ομαδική χρήση. Στις χώρες με τα περισσότερα ομαδικά κρούσματα περιλαμβάνονται η Βουλγαρία (12 το 2008, 11 το 2015), το Αζερμπαϊτζάν (18 το 2013), το Καζαχστάν (13 το 2013), το Ιράν (9 το 2006), η Ρωσία (7 το 2006), ενώ στον κατάλογο «φιγουράρει» και η Ελλάδα με την «ενδεκάδα» του 2008. Εκτεταμένη χρήση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, γίνεται σε Τουρκία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ρουμανία, Αλβανία, Αρμενία, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία και Ταϊλάνδη, ενώ εντύπωση προκαλεί ο μικρός αριθμός των τιμωρημένων Κινέζων.

Στις… πρωταθλήτριες ουσίες βρίσκουμε τη στανοζολόλ, την τεστοστερόνη, τη μεθανδιενόνη, το κλενμπουταρόλ, τη νανδρολόνη αλλά και άλλες ουσίες, οι οποίες ενδέχεται να τις χρησιμοποιούν ως μάσκες άλλων σκευασμάτων.

Πολλοί από τους αθλητές που έχουν βρεθεί «θετικοί» αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και ηπείρων. Υπήρξαν, όμως, και άλλοι που έμειναν μόνο με το στίγμα της χρήσης των απαγορευμένων ουσιών. Ετσι, στα τελευταία ονόματα που ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία, οι υποθέσεις των οποίων ακόμη δεν έχουν τελεσιδικήσει, βλέπουμε να υπάρχει αθλήτρια από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία ήρθε 34η, ενώ και η Ελληνίδα, Ευτυχία Ανανιάδου βρέθηκε στην 20ή θέση της κατηγορίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή