ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Νέες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο

nees-rythmiseis-sto-nomoschedio-2117377

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση δύο αθλητικών νομοσχεδίων, ενός «μικρού» και ενός «μεγάλου» βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού. Τον περασμένο Ιούλιο συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική και νομοτεχνική επιτροπή.

Η στόχευση αυτής της επιτροπής είναι διττή. Αφενός να δημιουργήσει ένα ενιαίο αθλητικό νομοθέτημα με όλους τους νόμους και τις τροποποιήσεις τους και αφετέρου να αποτελέσει το επόμενο βήμα του νόμου που, μετ’ εμποδίων, ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, περιέχοντας διατάξεις-τομές, όπως η εξ ολοκλήρου στελέχωση των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ με τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς.

Ωστόσο, εκτός νόμου, έμειναν τομείς της δομής του ποδοσφαίρου όπου είναι αναγκαίες οι ρυθμίσεις προκειμένου να εκσυγχρονισθούν, να γίνουν πιο διαφανείς και να πάψουν να αποτελούν αίτια χρόνιων παθογενειών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού μελετά, προκειμένου να εντάξει στο νομοσχέδιο, τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

– Την πρόβλεψη αναλογικού συστήματος εκλογών με ψηφοδέλτιο στην ΕΠΟ και στα δευτεροβάθμια όργανά της που είναι οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα. Η αντιπροσωπευτικότητα στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και σε πολλές ενώσεις-μέλη της έχει «καταργηθεί» λόγω του τρόπου που γίνονται οι εκλογές. Με ενιαίο ψηφοδέλτιο από το οποίο εκλέγονται όσοι λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Ομως, από τη στιγμή που κάθε «παράταξη» παρασκηνιακά υποδεικνύει συγκεκριμένους υποψήφιους, τότε παρατηρείται το φαινόμενο να εκλέγονται μόνο οι εκλεκτοί της πλειοψηφούσας παράταξης, έστω και με διαφορά μιας ψήφου από τους υποψήφιους της αντίπαλης «παράταξης». Το σύστημα αυτό «αποκλείει» την ύπαρξη αντιπολίτευσης, που συνεπάγεται πρωτίστως απώλεια ελέγχου στα πεπραγμένα του Δ.Σ.

– Την πρόβλεψη επιβολής χρονικού ορίου στη θητεία των μελών του Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Θεωρείται ότι η πρόβλεψη αυτή θα επιφέρει την ανανέωση σε πρόσωπα, αφού παρατηρείται το φαινόμενο της αλλεπάλληλης εκλογής προσώπων, που βρίσκονται στις ίδιες θέσεις επί τρεις δεκαετίες.

– Την πρόβλεψη για ενιαίο μισθολόγιο στους υπαλλήλους των αθλητικών ομοσπονδιών. Το μέτρο αυτό, εφόσον ληφθεί, θα στοχεύσει στον περιορισμό των δυσθεώρητων απολαβών συγκεκριμένων διευθυντικών στελεχών.

Επίσης, εξετάζονται ρυθμίσεις που αφορούν τους εκλέκτορες στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών, στη στελέχωση των επιτροπών των ομοσπονδιών, στη λειτουργία της διαιτησίας και στην άρση του χρονικού περιορισμού πέντε ετών που έχει θέσει η ΕΠΟ σε πρώην διαιτητές προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος σε αρχαιρεσίες ποδοσφαιρικών οργάνων.

Στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού είναι η μέχρι τον Μάρτιο, λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, κατάθεση ενός «μικρού» νομοσχεδίου με στόχο την πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς της WADA σχετικά με την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.