Επιστροφή στα μεγάλα κορτ

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς; Το ερώτημα αυτό αιωρείται στην ατμόσφαιρα του Πάρκου της Μελβούρνης, όπου αρχίζει τη Δευτέρα το αυστραλιανό Οπεν. Χωρίς ίχνος υπερβολής, ο Σέρβος τενίστας μοιάζει ανίκητος στα 28 του χρόνια. Ακόμη και σε μία ημέρα κατά την οποία δεν αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητές του, έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και να πετυχαίνει έτσι τον στόχο του.

Το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης έκανε απίθανα πράγματα την περασμένη χρονιά, κατακτώντας τα τρία από τα τέσσερα γκραν σλαμ. Του ξέφυγε μόνο το Ρολάν Γκαρός. Στο μοναδικό τουρνουά που αγωνίστηκε πριν από το μεγάλο ραντεβού της Μελβούρνης, ο Νόλε απέδειξε πως συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε πέρυσι. Συγκεκριμένα, παίζοντας εκπληκτικό τένις κυριάρχησε στην Ντόχα, επικρατώντας του Ναδάλ με το εντυπωσιακό 6-1, 6-2, στον τελικό της σπουδαίας διοργάνωσης του Κατάρ.

Προσεγγίζοντας το φαινόμενο Τζόκοβιτς, ο Αντι Μάρεϊ που βρίσκεται στη 2η θέση στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά: «Απλά πρέπει να συνεχίσεις για να μάθεις. Πρέπει να παρακολουθείς τους αγώνες του, να προσπαθείς να βρεις αδυναμίες. Ισως πέσει η απόδοσή του μια ημέρα και χάσει. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς αυτό το επίπεδο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο αυτό μπορείς να κάνεις».

Ο Σέρβος έχει πάρει στην Αυστραλία τους πέντε από τους δέκα τίτλους του σε γκραν σλαμ. Το 2008, το 2011, το 2012, το 2013 και το 2015. Από την άλλη πλευρά, ο Μάρεϊ έφθασε τέσσερις φορές στον τελικό του αυστραλιανού Οπεν. Ομως, ποτέ δεν το κατέκτησε, χάνοντας από τον Τζόκοβιτς σε τρεις περιπτώσεις. Από γκραν σλαμ, τη συλλογή του Βρετανού κοσμούν το αμερικανικό Οπεν του 2012 και το Γουίμπλεντον του 2013.

Βεβαίως, η ψυχολογία του βρίσκεται στο ζενίθ, καθώς έκλεισε τη χρονιά με μία τεράστια επιτυχία για τη χώρα του. Ο Μάρεϊ βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου η Εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας να κατακτήσει το Ντέιβις Καπ (είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του τένις) για πρώτη φορά μετά το 1936. Στον τελικό επί του Βελγίου, πέτυχε δύο νίκες στο μονό και μία στο διπλό με συμπαίκτη τον αδελφό του, Τζέιμι Μάρεϊ.

Από κει και έπειτα, ο Ρότζερ Φέντερερ είναι πάντα υπολογίσιμος αντίπαλος, ακόμη και στα 34 του χρόνια. Είναι ο τενίστας με τα περισσότερα γκραν σλαμ. Από τα 17, τα τέσσερα είναι αυστραλιανά Οπεν (2004, 2006, 2007, 2010). Βεβαίως, αν ζητούσατε από έναν ειδικό του αθλήματος να προβλέψει το επόμενο γκραν σλαμ του κορυφαίου τενίστα όλων των εποχών, πιθανότατα θα το «έβλεπε» στο Γουίμπλεντον όπου μετράει επτά τίτλους. Στο κάδρο των φαβορί δε θα μπορούσαμε να μην τοποθετήσουμε τόσο τον συμπατριώτη του Φέντερερ, τον Στάνισλας Βαβρίνκα, όσο και τον Ραφαέλ Ναδάλ, για τον οποίο η παγκόσμια τενιστική κοινότητα περιμένει το «ξέσπασμά» του που θα τον φέρει ξανά στους μεγάλους τίτλους. Τελευταίο του γκραν σλαμ, ήταν το Ρολάν Γκαρός του 2014.

Στο ταμπλό των γυναικών, η περυσινή Σερίνα Γουίλιαμς θα είναι ανίκητη στη Μελβούρνη. Ομως, ουδείς μπορεί να προσεγγίσει με βεβαιότητα το επίπεδο της αγωνιστικής ετοιμότητας της έμπειρης Αμερικανίδας, η οποία έπαιξε για τελευταία φορά το περασμένο φθινόπωρο στον ημιτελικό του αμερικανικού Οπεν, όπου ηττήθηκε από την Ιταλίδα, Ρομπέρτα Βίντσι με 2-1 σετ.

Αστάθμητοι παράγοντες και μικρά μυστικά

Είναι το πρώτο από τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ κάθε έτους. Πρόκειται για το αυστραλιανό Οπεν, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1905. Και έκτοτε, μόνο οκτώ φορές δεν διεξήχθη, εξαιτίας του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-18 και 1941-45 αντίστοιχα). Η φετινή διοργάνωση είναι η 104η. Θα αρχίσει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο τελικός των γυναικών και μία ημέρα μετά ο τελικός των ανδρών. Παρεμπιπτόντως, σήμερα ολοκληρώνονται οι αγώνες των προκριματικών, οι οποίοι άρχισαν την περασμένη Τετάρτη. Αναμφίβολα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τενίστες κατά τη διάρκεια του αυστραλιανού Οπεν, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το τουρνουά διοργανώνεται στην καρδιά του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Αν και στις αρχές τις εβδομάδες ο υδράργυρος άγγιξε τους 39 βαθμούς στη Μελβούρνη, τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έπεσε ακόμη και κάτω από τους 30 βαθμούς. Κάτι που χαροποίησε όλους όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες. Να σημειώσουμε πως η διακοπή ενός αγώνα βρίσκεται στην κρίση του διαιτητή. Πάντως, με βάση τους κανονισμούς επιβάλλεται η διακοπή σε περίπτωση κατά την οποία η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο πρώτος αγώνας του τουρνουά φιλοξενήθηκε σε γήπεδο κρίκετ της Μελβούρνης το 1905. Εως και το 1987, η επιφάνεια των κορτ του αυστραλιανού Οπεν ήταν γρασίδι. Από το 1988 τα παιχνίδια γίνονται σε κορτ με σκληρή επιφάνεια. Το μεγαλύτερο στάδιο στο «Πάρκο της Μελβούρνης» όπου διοργανώνεται το πρώτο γκραν σλαμ της χρονιάς, είναι η «Ροντ Λέιβερ Αρένα» με χωρητικότητα 15.000 θέσεων. Μάλιστα, έχει αναδιπλούμενη οροφή, όπως και άλλα δύο στάδια, χωρητικότητας 10.500 και 7.500 θέσεων. Συνολικά, στο πάρκο υπάρχουν τριάντα κορτ με σκληρή επιφάνεια!

Τα χρηματικά έπαθλα της φετινής διοργάνωσης φθάνουν τα 44 εκατομμύρια δολάρια και είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ σε επαγγελματικό τουρνουά. Οι νικητές των μονών θα κερδίσουν από 3,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φιναλίστ από 1,9 εκατ. δολ. Οι νικητές των διπλών θα πάρουν από 650.000 δολάρια, ενώ οι νικητές του μεικτού από 150.000 δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι τενίστες και οι τενίστριες που θα αποκλειστούν στον 1ο γύρο των μονών, θα κερδίσουν από 34.500 δολάρια!

Κατά τη διάρκεια των αγώνων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 48.000 μπάλες. Σε κάθε αγώνα δίνονται έξι νέες μπάλες που χρησιμοποιούνται για την προθέρμανση και τα πρώτα επτά γκέιμ. Εν συνεχεία δίνονται έξι νέες μπάλες κάθε 9 γκέιμ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θα διεξαχθούν αγώνες σε πολλές κατηγορίες: μονό ανδρών – γυναικών, διπλό ανδρών – γυναικών, μεικτό, έξι κατηγορίες τένις με αναπηρικά αμαξίδια, τέσσερις κατηγορίες τζούνιορ (μονό αγοριών – κοριτσιών, διπλό αγοριών – κοριτσιών) και μία κατηγορία επίδειξης (διπλό βετεράνων).

Το δεύτερο γκραν σλαμ, το Ρολάν Γκαρός θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 22 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου. Εν συνεχεία, το Γουίμπλεντον θα γίνει στο Λονδίνο από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, ενώ το τελευταίο γκραν σλαμ της χρονιάς, το αμερικανικό Οπεν έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή