ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πίσω από τις κάμερες

piso-apo-tis-kameres-2118339

Yποπτη πρόβλεψη
Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με την υπόθεση των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008-2011, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και υπεύθυνου άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ, Κ. Σιμιτζόγλου, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχουν λόγοι άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε πρόσωπα του ποδοσφαίρου, που κατηγορούνται και τον Απρίλιο θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπως ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γ. Μποροβήλος. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τέτοιου είδους υποθέσεις εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της νεοσύστατης Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Oμως, η διοίκηση της ΕΠΟ φρόντισε να συμπεριλάβει στον Κώδικα Δεοντολογίας, διάταξη που αναφέρει ότι η Επιτροπή θα τον εφαρμόζει για παραπτώματα που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Αυτή η πρόβλεψη είναι τουλάχιστον ύποπτη διότι μπορεί να μπλοκάρει την Επιτροπή ως προς παραπτώματα που έγιναν προγενέστερα, όπως αυτό που αφορά την υπόθεση της περιόδου 2008-2011 και άλλες υποθέσεις στις οποίες ελέγχεται η ηγεσία της ΕΠΟ. Εφόσον συμβεί, θα πρόκειται για σκάνδαλο.
ΜΠΛΟΥ

Δυσκολίες και… σύμμαχοι
Ο Αρης προσπαθεί να πείσει τον Κώστα Παπανικολάου να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και να συνεχίσει την καριέρα του εκεί που την ξεκίνησε. Αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχουν, καθώς ο αγωνιστικός εγωισμός του διεθνή φόργουορντ είναι λογικό να μην του… επιτρέπει να «δει» κάτω από το Τοπ 16 της Ευρωλίγκας. Ωστόσο, οι «κίτρινοι» έχουν δύο στοιχεία ως «συμμάχους». Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι η Μπαρτσελόνα διατηρεί τα δικαιώματα του Παπανικολάου στην Ευρώπη και μπορεί να «ισοφαρίσει» οποιαδήποτε προσφορά αν το θελήσει, κάτι που σημαίνει ότι είναι στη διακριτική της ευχέρεια να μην επιτρέψει ομάδα από την Ευρωλίγκα, να ενισχυθεί με τον Ελληνα φόργουορντ. Το δεύτερο είναι ότι για να αποκτήσει ο Παπανικολάου δικαίωμα συμμετοχής στο Τοπ 16 θα πρέπει να περιμένει έως τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινάει ο δεύτερος γύρος και μπορούν οι ομάδες να κάνουν αλλαγές.
Γ. Σ.

Γκρι εμφύλιος
Το κύρος της διαιτησίας στο μπάσκετ έχει καταρρακωθεί τους τελευταίους μήνες, όχι για τις αγωνιστικές επιδόσεις των ρέφερι, αλλά σε διοικητικό επίπεδο, από τον «εμφύλιο» των συνδέσμων, την πρόταση μομφής που ψηφίστηκε κατά του απερχόμενου συμβουλίου και της νέας διοίκησης που θα ορίσει το Πρωτοδικείο στις 25 του μηνός. Επιβάλλεται να επιστρέψουν η ενότητα και η ηρεμία, γιατί όσο διαιωνίζεται ο «αλληλοσπαραγμός», θα χάνεται και η αξιοπιστία εντός των αγωνιστικών χώρων. Ο σύνδεσμος Αττικής που είναι ο μεγαλύτερος, έδειξε, προσφάτως, τον σωστό δρόμο, με την τιμητική διάκριση του προέδρου της ΕΣΚΑ, Δημήτρη Μπασούρη, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα.
Γ. Β.