ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αδηλο το μέλλον του Μισέλ Πλατινί

adilo-to-mellon-toy-misel-platini-2118532

Ο Μισέλ Πλατινί προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα του ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της πλούσιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA) ύστερα από την υποχρεωτική –μετά τον οκταετή αποκλεισμό του– απόσυρσή του από την κούρσα για την προεδρία της διεθνούς ομοσπονδίας (FIFA).

Κατηγορώντας με οργή τον επίσης τιμωρημένο πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ότι τον οδήγησε στο περιθώριο, ο Πλατινί δήλωσε: «Δεν γνωρίζω πού πάω πλέον», ανακοινώνοντας την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση της ηγεσίας της διεθνούς ομοσπονδίας.

Ο 60χρονος Γάλλος παράγοντας παραμένει πρόεδρος της UEFA παρά το ότι έχει τιμωρηθεί γιατί έλαβε πληρωμή δύο εκατ. ελβετικών φράγκων (1,8 εκατ. ευρώ). Ομως με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ να πλησιάζουν, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει για την ηγεσία της.

«Εάν η τελεσίδικη ποινή μου είναι για μερικούς μήνες, θα παραμείνω πρόεδρος της UEFA. Διαφορετικά, θα αναλάβω κάποιον σύλλογο… δεν ανησυχώ», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Εκίπ».

Η FΙFA τιμώρησε τον από το 2007 πρόεδρο της UEFA κατόπιν έρευνας για τα 2 εκατ. ελβετικά φράγκα που του κατέβαλε ο Μπλάτερ το 2011 έναντι εργασίας του μία δεκαετία νωρίτερα.

Ο Πλατινί είπε ότι αποσύρεται από την προεδρική εκλογή της 26ης Φεβρουαρίου προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του: «Αφοσιώνομαι στην υπεράσπισή μου», είπε. Με τις χρονοβόρες εφέσεις που είπε ότι θα ασκήσει στη FΙFA, στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) και στην ελβετική Δικαιοσύνη, ο Πλατινί δεν έχει πια χρόνο να κάνει προεκλογική εκστρατεία ακόμη κι αν του επιτρεπόταν να λάβει μέρος στην εκλογή. Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου επανεξελέγη στην προεδρία της UEFA μόλις πέρυσι. Η συνομοσπονδία δεν έχει ακόμη πει ότι θα εκλέξει νέο πρόεδρο, και των συνεδριάσεων προΐσταται ο πρώτος αντιπρόεδρος Ανχελ Μαρία Βιγιάρ Γιόνα.

Ωστόσο, οι τελικοί του Euro 2016 και του Τσάμπιονς Λιγκ ίσως πιέσουν την UEFA για μια απόφαση. Το θέμα Πλατινί δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής την Πέμπτη και την Παρασκευή (21-22 Ιανουαρίου) στη Νιόν, αλλά μπορεί να τεθεί στο ειδικό συνέδριο της UEFA στις 25 Φεβρουαρίου στη Ζυρίχη, μία μέρα πριν από την εκλογή προέδρου στη FΙFA. Ετσι το ετήσιο συνέδριο στις 3 Μαΐου, περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη του Euro 2016, μπορεί να γίνει και εκλογικό για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Ο Μισέλ Πλατινί, που δήλωσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γαλλικά γήπεδα, δεν θα μπορεί να έχει κανέναν επίσημο ρόλο εκεί. «Σύντομα θα μου ζητήσουν και να μην πατήσω καν εκεί. Εγώ όμως θα πάω ό,τι και να γίνει», λέει αποφασισμένος. Προσφέρθηκε μάλιστα να αναλάβει και… σοφέρ του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης, του Ζακ Λαμπέρ, που κατά τον Πλατινί τον έχει ήδη προσκαλέσει. «Κατανοώ ότι ήθελαν να με σταματήσουν πριν αναλάβω τη FΙFA, αλλά τι σχέση έχουν η UEFA και το Euro;» διερωτήθηκε.

Τόνισε μάλιστα στην «Εκίπ» πως οι παράγοντες της FΙFA φοβήθηκαν ότι θα τους απέλυε αν αναλάμβανε την προεδρία. «Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε την ισχύ της γραφειοκρατίας», είπε με έκδηλη πίκρα.