Και στο τένις το… μπαλάκι της διαφθοράς

Και στο τένις το… μπαλάκι της διαφθοράς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον στίβο και το ποδόσφαιρο, το… μπαλάκι της διαφθοράς σε κορυφαίο επίπεδο πέρασε πλέον στο τερέν του τένις, καθώς ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει ότι δεκάδες παίκτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί της κορυφαίας 50άδας του κόσμου, ενέχονται σε στήσιμο αγώνων, ακόμη και σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ, ενώ κάποιοι φρόντισαν να μην ελεγχθούν. Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και μόνο έκπληξη δεν προκαλεί στους παγκόσμιους στοιχηματικούς κύκλους, βασίζεται σε επίσημες καταγγελίες που δεν έχουν διερευνηθεί όπως θα έπρεπε και φέρουν τουλάχιστον 16 από τους τενίστες που έχουν βρεθεί την τελευταία δεκαετία στους πρώτους 50 της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών να έχουν επανειλημμένα κινήσει υποψίες διαφθοράς, χωρίς όμως να ελεγχθούν από τη διεθνή αρχή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Τένις (ΤΙU).

Ετσι τίθεται υπό το μικροσκόπιο ο ρόλος της TIU, του Σώματος που συνέστησαν οι διοργανωτές των τεσσάρων τουρνουά του Γκραν Σλαμ, η Διεθνής Ομοσπονδία του Τένις και οι ομοσπονδίες των επαγγελματιών τενιστών, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά σε ένα άθλημα όπου φαίνεται σχετικά απλό να στήσει κανείς έναν αγώνα, καθώς είναι ατομικό και η απόδοση των αθλητών έχει συχνά σημαντικές διακυμάνσεις ανά εποχή και επιφάνεια γηπέδου.

Αν και το ρεπορτάζ δεν ανέφερε ονόματα, έφθασε στο σημείο να αναφέρει ότι περιλαμβάνονται και νικητές τουρνουά του Γκραν Σλαμ (δηλαδή των Οπεν της Μελβούρνης, του Παρισιού, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης), ακριβώς την ημέρα που άρχισε το φετινό τουρνουά στη Μελβούρνη. Οι μισοί από τους 16 αυτούς παίκτες είναι τώρα στο ταμπλό του αυστραλιανού Οπεν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι σε τουρνουά, όπως το περίφημο Γουίμπλεντον, κάποιοι προσέγγιζαν τενίστες στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, προσφέροντάς τους 50.000 δολάρια ή και περισσότερα για να στήσουν αγώνες τους για χάρη στοιχηματικών κυκλωμάτων. Μία των περιπτώσεων αφορά τενίστα της κορυφαίας 50άδας που φέρεται να έστηνε συστηματικά το αποτέλεσμα στο πρώτο σετ των αγώνων του!

Η σπασμωδική αντίδραση των παραγόντων του τένις θύμισε έντονα αυτή των ηγετών του στίβου και του ποδοσφαίρου στις αντίστοιχες αποκαλύψεις διαφθοράς, αφού έσπευσαν χθες να υποβαθμίσουν έως και να αρνηθούν τις αποκαλύψεις αυτές.

«Η TIU και οι αρχές του παγκόσμιου τένις αρνούνται κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να έχει αποκρυβεί κάποιο στοιχείο περί στησίματος αγώνων για οποιοδήποτε λόγο ή ότι έχει σκοπίμως αποκρυβεί» δήλωσε χθες ο Κρις Κέρμοουντ, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των τουρνουά της ομοσπονδίας τενιστών ΑΤΡ, διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση των παραπάνω οργανισμών. Επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι αναφέρονται σε γεγονότα προ δεκαετίας.

Ωστόσο, ήρθε χθες νέα αποκάλυψη από τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου σήμερα, τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, που είπε ότι το 2007 του είχε προταθεί μέσω γνωστού του ένα… δωράκι 200.000 δολαρίων με αντάλλαγμα να χάσει κάποιον αγώνα.

Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, Ρότζερ Φέντερερ, σχολίασε ότι οι αποκαλύψεις δεν συνιστούν κάτι νέο, αλλά παραμένουν «ιδιαιτέρως σοβαρές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα ήθελα να ακούσω και τα ονόματα. Τότε τουλάχιστον θα πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο, αλλά όσο πιο ψηλά φθάνει, τόσο περισσότερο θα με εκπλήξει».

Είναι δε τέτοια η έκταση των αποκαλύψεων και η σημασία τους ώστε ακόμη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε χθες επισήμως τη διερεύνησή τους σε βάθος. Σημειώνεται επίσης ότι τον Νοέμβριο ο Ελληνας πρωταθλητής Αλέξανδρος Γιακούποβιτς κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των κανονισμών περί διαφθοράς από την TIU και αποκλείστηκε διά βίου από το άθλημα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) για να ανατρέψει την απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή