Πράσινη κάρτα στην Ιταλία για πιο καθαρό ποδόσφαιρο

Πράσινη κάρτα στην Ιταλία για πιο καθαρό ποδόσφαιρο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία με σκοπό την ενθάρρυνση των παικτών να παίζουν πιο καθαρά, προασπίζοντας το δίκαιο του αθλήματος εφαρμόζει η Σέριε Β, η δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εικονική κάρτα, που θα καταγράφουν οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα και θα αφορά ποδοσφαιριστές που αναδεικνύουν το «ευ αγωνίζεσθαι».

Κατά καιρούς, η ιστορία του αθλήματος έχει να επιδείξει συμβάντα στα οποία ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Περιπτώσεις που ανέδειξαν το μεγαλείο του αθλητισμού και στα οποία παίκτες που θα μπορούσαν να γίνουν εφήμεροι ήρωες σκοράροντας ένα γκολ, συνεχίζοντας μια προσπάθεια, ή ξεγελώντας προσωρινά έναν διαιτητή, «ομολόγησαν» τελικώς το σφάλμα τους αλλάζοντας την ιστορία μιας αναμέτρησης.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός, το άθλημα περνά προφανώς σε δεύτερη μοίρα. Οι ποδοσφαιριστές που αποτελούν τις αντίπαλες ομάδες κινητοποιούν τα ιατρικά επιτελεία προκειμένου να δράσουν σύντομα, διακόπτοντας από μόνοι τους τον αγώνα. Τι συμβαίνει όμως όταν παρατηρείται μια «παραβατική» συμπεριφορά στο πλαίσιο ενός αγώνα; Τις περισσότερες φορές τίποτα, καθώς η θέληση για νίκη και δόξα, επισκιάζει τα πάντα. Εστω κι αν ο τηλεοπτικός φακός είναι πλέον αμείλικτος και η αδικία θα φανεί, ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής συνεχίζει να πανηγυρίζει απτόητος, να «βουτάει» για να πάρει πέναλτι, να χρησιμοποιεί το χέρι του ή να παίζει «βρώμικα» ευελπιστώντας πως η παράβασή του θα περάσει απαρατήρητη.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη σωστή συμπεριφορά, να τονίσουμε τη διδακτική επιρροή που μπορεί να έχει το ποδόσφαιρο, διότι το καλό παράδειγμα των αθλητών μεταφέρεται στους φιλάθλους και τους υποστηρικτές» τόνισε ο εμπνευστής της «πράσινης κάρτας» και πρόεδρος της Σέριε Β, Αντρέα Αμπόντι. «Τα περιστατικά πρέπει να είναι ξεκάθαρα, εκτός πλαισίου, και απρογραμμάτιστα προκειμένου να αξίζουν την επιβράβευση» σχολίασε ο πρόεδρος των Ιταλών διαιτητών Μαρσέλο Νίκι. Οι παίκτες που έχουν αντικρίσει «πράσινη κάρτα» θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε μήνα στη Σέριε Β.

Στιγμές «Fair Play»

Μάιος 2000, ΟΑΚΑ, τελικός Κυπέλλου Ελλάδος. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Ιωνικό και το αποτέλεσμα είναι στο 0-0, περίπου στο 30΄. Ο Ντέμης Νικολαΐδης σκοράρει για την ΑΕΚ, 40 χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ πανηγυρίζουν, οι συμπαίκτες του σκόρερ τρέχουν πάνω του και ο διαιτητής Δούρος δείχνει «σέντρα». Ο Νικολαΐδης ακίνητος, με υψωμένο το αριστερό του χέρι είναι στη μικρή περιοχή και δεν πανηγυρίζει. Ο διαιτητής τον πλησιάζει και ο σκόρερ του λέει να ακυρώσει το γκολ γιατί χρησιμοποίησε το χέρι του. Ο διαιτητής βγάζει κίτρινη κάρτα, ο Νικολαΐδης διαμαρτύρεται λέγοντας «εγώ στο είπα» και ο κόσμος νομίζει πως ο Δούρος αδίκησε την ΑΕΚ. Η Ενωση νικά με 3-0 και ο παίκτης της τιμάται με το διεθνές Βραβείο «Fair Play». Δεκέμβριος 2001, Γκούντισον Παρκ, Λίβερπουλ, αγώνας πρωταθλήματος. Εβερτον – Γουέστ Χαμ 1-1, λίγο πριν από το τέλος και ο τερματοφύλακας της Εβερτον Πολ Τζέραντ στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατο. Οι παίκτες της Γουέστ Χαμ συνεχίζουν να παίζουν, η μπάλα πάει σε πλεονεκτική θέση στον Πάολο Ντι Κάνιο ο οποίος την αρπάζει με το χέρι, σταματά την επίθεση της ομάδας του και καλεί τους γιατρούς, να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Το γήπεδο τον αποθεώνει και ο Ιταλός κερδίζει το βραβείο «Fair Play» της FIFA.

Αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουν σημειωθεί με πρωταγωνιστές τον Μίροσλαβ Κλόζε σε έναν αγώνα Λάτσιο – Νάπολι, όταν ο Γερμανός σκόραρε με το χέρι, στον αγώνα Ρόμα – Σασουόλο, όπου ο Μιραλέμ Πιάνιτς είπε στον διαιτητή πως καταλόγισε λάθος πέναλτι υπέρ της ομάδας του, αλλά και σε άλλες γνωστές ή και άγνωστες στιγμές αποθέωσης του «ευ αγωνίζεσθαι». Στιγμές που το ποδόσφαιρο, παρά τον επαγγελματισμό του θυμάται τις ρίζες του, δηλαδή την απλή χαρά του αθλήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή