Τα δύο «στρατόπεδα» της FIFA

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογή προέδρου στη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) -όπου θα επιλεγεί όχι μόνο το πρόσωπο αλλά και η ρότα την οποία θα χαράξει στο εξής η πολύπαθη το τελευταίο έτος ποδοσφαιρική αρχή- το αποτέλεσμα είναι απολύτως ανοικτό. Τα φαβορί είναι δύο, εκπροσωπώντας εν πολλοίς τις πλευρές του απερχόμενου προέδρου Ζεπ Μπλάτερ και του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ενώ τα αουτσάιντερ (και πιθανοί ρυθμιστές) τρία.

Οι… «Μπλατερικοί» εκπροσωπούνται από το πρώτο φαβορί της κούρσας της 26ης Φεβρουαρίου, τον σεΐχη Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ αλ Καλίφα, που είναι και πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Ο σεΐχης από το Μπαχρέιν έχει την ανοιχτή υποστήριξη του Κουβεϊτιανού σεΐχη Αχμάντ, που είναι πρόεδρος του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας και του συνδέσμου Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, και διαθέτει μεγάλη παρασκηνιακή ισχύ.

Το προ ημερών υπογραφέν σύμφωνο συνεργασίας της ασιατικής με την αφρικανική συνομοσπονδία άναψε φωτιές στη διαδικασία διαδοχής του κ. Μπλάτερ. Ο κατεξοχήν «Πλατινικός» υποψήφιος, ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζάνι Ινφαντίνο, είναι ο κύριος αντίπαλος του σεΐχη Σαλμάν και διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία Ασιατών και Αφρικανών αποτελεί συμβόλαιο στήριξης του σεΐχη από το Μπαχρέιν.

Σε μια γενικευμένη προσπάθεια να πάρει εκείνος κεφάλι στην κούρσα για τη θέση που ορίζει την τύχη δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μέσω της παντοδύναμης FIFA, ο κ. Ινφαντίνο (υποψήφιος μόνο και μόνο επειδή τιμωρήθηκε ο κ. Πλατινί με οκταετή αποκλεισμό, χάνοντας το δικαίωμα υποψηφιότητας) παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια πλατφόρμα προτάσεων που περιλαμβάνει τη διοργάνωση κάθε Μουντιάλ από πολλές χώρες της ίδιας περιφέρειας, και την αύξηση των ομάδων στα τελικά από 32 σε 40.

«Η FIFA θα πρέπει να διερευνήσει την πιθανότητα να διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο όχι μία ή δύο χώρες, αλλά μια ολόκληρη περιφέρεια χωρών, επιτρέποντας έτσι σε μια σειρά κρατών να απολαύσει την τιμή και τα κέρδη της φιλοξενίας της διοργάνωσης» πρότεινε στο προεδρικό μανιφέστο του ο 45χρονος κ. Ινφαντίνο. Τον Ελβετό, πρώην δεξί χέρι του κ. Πλατινί, δήλωσαν ότι στηρίζουν Γερμανοί και Ελβετοί, πέρα από την ίδια την UEFA.

Ωστόσο, το σχέδιο Ινφαντίνο για περιφερειακή συνδιοργάνωση των Μουντιάλ έτυχε της απόρριψης του Ρώσου υπουργού Αθλητισμού και προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας Βιτάλι Μούτκο, που θεωρείται καλός φίλος του κ. Μπλάτερ. Αλλωστε, η Ρωσία διά του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε προ μερικών εβδομάδων να απονεμηθεί το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στον τιμωρημένο πρόεδρο της FIFA… Δεν είναι όμως μόνο η Ρωσία που αναμένεται να σπάσει το μπλοκ της Ευρώπης και αντί για τον κ. Ινφαντίνο να στηρίξει τον σεΐχη Σαλμάν. Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του Λουξεμβούργου, Πολ Φιλίπ, υπονόησε ότι τόσο η δική του όσο και άλλες ψήφοι θα πάνε υπέρ αντιπάλων του κ. Ινφαντίνο.

Πάντως, ούτε τον σεΐχη Σαλμάν πρόκειται να στηρίξουν και οι 46 εκλέκτορες της Ασίας. Ο πρόεδρος της ιρακινής ομοσπονδίας ανακοίνωσε ανοιχτά τη προτίμησή του για τον πρίγκιπα Αλί της Ιορδανίας (πρόεδρο και της ομοσπονδίας της χώρας), δεδομένων και των στενότατων δεσμών Ιράκ και Ιορδανίας. Ο πρίγκιπας Αλί αναμένεται να έχει τις ψήφους και άλλων χωρών της Ασίας. Η δε παλαιστινιακή ομοσπονδία θα στηρίξει τον Ζερόμ Σαμπάνιε, τον Γάλλο πρώην σύμβουλό της, εφόσον αυτός τελικά παραμείνει υποψήφιος έως την 26η Φεβρουαρίου. Υποψήφιος ακόμη είναι ο Νοτιοαφρικανός πολυεκατομμυριούχος Τόκιο Σεξουάλε.

Τη στήριξή της στον κ. Ινφαντίνο έχει υποσχεθεί από το φθινόπωρο και η νοτιοαμερικανική συνομοσπονδία (CONMEBOL), που αριθμεί μόνο 10 μέλη. Την Τετάρτη όμως προστέθηκε και η ψήφος του Σουρινάμ, που ποδοσφαιρικά ανήκει στην Κεντρική Αμερική.

Στις εβδομάδες που απομένουν αναμένεται και η ανοιχτή στήριξη άλλων ομοσπονδιών στους υποψηφίους, καθώς αυτές είναι που ψηφίζουν και όχι οι συνομοσπονδίες (UEFA, CONMEBOL κ.λπ.), όπως και η πιθανή διαμόρφωση συμμαχιών των τριών αουτσάιντερ με κάποιο από τα φαβορί, όπως συνήθως συμβαίνει.

Δεν αποκλείεται ο πρίγκιπας Αλί να στηρίξει τελικά τον κ. Ινφαντίνο, δεδομένης και της στήριξης της UEFA στον Ιορδανό πρίγκιπα στην εκλογή του περασμένο Μαΐου. Ο ρόλος του υποψηφίου που πήρε 73 ψήφους κόντρα στον κ. Μπλάτερ πριν από οκτώ μήνες μπορεί να αποδειχθεί ρυθμιστικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή