Μεγάλο πρόβλημα με ιστιοπλοΐα

Μεγάλο πρόβλημα με ιστιοπλοΐα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας δηλώνει ότι απολύθηκε επειδή πίεζε να μη διεξαχθούν τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο στον μολυσμένο Κόλπο Γκουαναμπάρα.

Ο Πίτερ Σόουρι προσπάθησε να αλλάξει τον χώρο διεξαγωγής, ή τουλάχιστον να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, αλλά λέει ότι «μου είπαν να σωπάσω σχετικά με το θέμα αυτό». Τη θέση του πήρε τον περασμένο μήνα ο Αντι Χαντ και η ιστιοπλοΐα θα παραμείνει στον γεμάτο λύματα κόλπο.

Σε συνεντεύξεις τους στο Ασοσιέιτεντ Πρες, οι κ. Σόουρι και Χαντ είπαν ότι ο κόλπος, πάνω από τον οποίο ορθώνεται μεγαλοπρεπώς το διάσημο άγαλμα του Χριστού, μπορεί να δώσει στην ιστιοπλοΐα τόση τηλεοπτική προβολή όση σπάνια απολαμβάνει. Μπορεί όμως και να επιφέρει και αρνητική δημοσιότητα εάν κάποιοι ιστιοπλόοι αρρωστήσουν, ή αν τα επιπλέοντα απορρίμματα (από πλαστικές σακούλες ώς πτώματα ζώων και πλαίσια παραθύρων) προξενήσουν πρόβλημα στα σκάφη και στερήσουν από κάποιους το μετάλλιο.

Ο κ. Σόουρι πρότεινε να μεταφερθούν τα αγωνίσματα στο Μπούζιος, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 160 χιλιόμετρα από το Ρίο, όπου έχουν διεξαχθεί μεγάλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις. Φυσικά είναι πλέον πολύ αργά για τέτοια αλλαγή.

Πέντε μόλις μήνες έμεινε στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή ο κ. Σόουρι. «Το διοικητικό συμβούλιο με έδιωξε. Δεν παραιτήθηκα. Μου είπαν να φύγω». Τόνισε μάλιστα ότι ελέγχοντας τον Κόλπο Γκουαναμπάρα «με μοντέλα που βασίζονται σε στοιχεία, δεν θα σκεπτόμαστε ποτέ να κάνουμε ιστιοπλοΐα σε τέτοια ποιότητα υδάτων».

Οι ανεξάρτητοι έλεγχοι που έκανε το Ασοσιέιτεντ Πρες πέρυσι έδειξαν ότι οι ιοί που συνδέονται με τα ανθρώπινα λύματα βρίσκονταν χιλιάδες φορές πάνω από τα επίπεδα συναγερμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι έλεγχοι διεξήχθησαν εκεί που θα γίνει η ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και εκεί όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της κωπηλασίας, του κανό, της κολύμβησης ανοιχτού νερού και του τριάθλου.

Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι οι αθλητές θα αγωνιστούν σε νερά με αντίστοιχες συγκεντρώσεις ιών όσο τα ανεπεξέργαστα λύματα, με την έκθεση σε επικίνδυνες ασθένειες να είναι σχεδόν βέβαιη. Πολλοί ιστιοπλόοι έχουν περιγράψει τις συνθήκες σαν «να πλέεις σε τουαλέτα» και σαν «ανοιχτή χαβούζα».

Οταν ο κ. Σόουρι έμαθε για τις αναλύσεις του Ασοσιέιτεντ Πρες, ζήτησε κι ο ίδιος ανεξάρτητο έλεγχο για ιούς. Ωστόσο, πιέστηκε να στηρίξει τη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των διοργανωτών, ότι αρκούσαν οι έλεγχοι για βακτήρια μόνο. «Κάποιους ενόχλησα,» λέει ο κ. Σόουρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή