Η IAAF απειλεί με αποκλεισμό και την Κένυα

Η IAAF απειλεί με αποκλεισμό και την Κένυα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τύχη της Ρωσίας φαίνεται ότι θα έχει σύντομα και η Κένυα, αφού η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) απείλησε την αφρικανική χώρα με αποκλεισμό από κάθε διεθνή διοργάνωση κλασικού αθλητισμού λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς περί ντόπινγκ, κι ενώ μένουν μόνο 5,5 μήνες ώς την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Με τη Ρωσία να παραμένει εδώ και μήνες εκτός διεθνών διοργανώσεων, ο πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κόου δήλωσε χθες στον βρετανικό Τύπο: «Γνωρίζω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχει εστιάσει με προσοχή στον κενυατικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ, και εμείς το παρακολουθούμε. Η IAAF δεν θα διστάσει να τιμωρήσει τις χώρες που πλήττουν τη φήμη του αθλήματος. Αν αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό τους από παγκόσμια πρωταθλήματα ή Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να το κάνουμε».

Η Κένυα ήταν πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2015, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχει πάνω από 40 αθλητές που τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό λόγω αναβολικών.

Πολύ ανήσυχος εμφανίστηκε χθες το ανώτερο στέλεχος της κενυατικής ομοσπονδίας στίβου και πρώην δρομέας ημιαντοχής, Μπαρνάμπας Κορίρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πεποίθησή μου είναι ότι μας πάνε για αποκλεισμό. Αν είναι ικανοί να αποκλείσουν τη Ρωσία, την Κένυα θα φοβηθούν; Θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι αν και η Κένυα αποκλειστεί, τότε ο κόσμος όλος θα καταλάβει πόσο σοβαρά έχουν πάρει το θέμα».

Ο δε πρόεδρος της κενυατικής ολυμπιακής επιτροπής και δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης Κιπ Κέινο έστειλε επείγον μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας του να κινηθεί άμεσα ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απουσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου: «Αν μας πουν “ο στίβος σας δεν θα πάει στους Ολυμπιακούς”, τότε από πού θα πάρουμε μετάλλια; Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Μας δόθηκε αρκετός χρόνος, πολύς χρόνος. Αν δεν καθαρίσουμε εμείς οι ίδιοι το σπίτι μας ποιος θα φταίει; Εμείς!».

Καθησυχαστικός ήταν από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του κενυατικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, Κιπλίμο Ρούγκουτ: «Μέσα σε δύο βδομάδες θα έχουμε προσαρμοστεί πλήρως στις επιταγές του WADA, και δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού» δήλωσε, ενώ επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση του Ναϊρόμπι ετοιμάζει νομοσχέδιο με αυστηρές ποινές για τους ντοπαρισμένους αθλητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή