Η αξία του ελληνικού επί κοντώ

Η αξία του ελληνικού επί κοντώ

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνισμα με… παρελθόν θεωρείται το άλμα επί κοντώ για τη χώρα μας. Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896) δύο αθλητές μας ήρθαν τρίτοι, και από τότε αρκετοί Ελληνες έχουν δώσει… ραντεβού με τις διακρίσεις στους αιθέρες. Εκτός από παρελθόν και παρόν, το πρόσφατο παγκόσμιο ρεκόρ του 16χρονου Εμμανουήλ Καραλή δείχνει ότι το επί κοντώ θα προσφέρει επιτυχίες στα ελληνικά χρώματα και στο μέλλον.

Από τον Ευάγγελο Δαμασκό και τον Ιωάννη Θεοδωρόπουλο, οι οποίοι ήρθαν τρίτοι με 2,60, το 1896, τα σκήπτρα των αιθέρων, στους άνδρες, πέρασαν στον Γιώργο Ρουμπάνη, στον Χρήστο Παπανικολάου και στον Κώστα Φιλιππίδη, ενώ, εκτός από αυτούς, υπήρχαν και άλλοι αξιόλογοι επικοντιστές απλώς οι συνθήκες δεν ευνόησαν για να αναδειχθούν. Παράδοση, όμως, έχει η χώρα μας και στο γυναικείο επί κοντώ, με κορυφαίες τις πρωταθλήτριες μας Νικόλ Κυριακοπούλου και Κατερίνα Στεφανίδη, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες του κόσμου.

«Το επί κοντώ έχει Ιστορία στη χώρα μας», δηλώνει στην «Κ» ο προπονητής Δημήτρης Κυττέας, ο οποίος το 1973 έγινε ο πρώτος έφηβος από τα Βαλκάνια που πέρασε πάνω από τα 5,00 μ. και προσθέτει: «Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε ο Ρουμπάνης και στη συνέχεια ο Παπανικολάου. Τους διαδεχθήκαμε εγώ και ο Θοδωρής Τόγκας. Μετά, εμείς γίναμε προπονητές και βγήκαν άλλοι αθλητές, όπως οι Παλάκης, Τσίτουρας και Τσαταλός, που είχαν περάσει πάνω από τα 5,50. Τότε, όμως, δεν υπήρχαν από την ομοσπονδία οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να έρθει κάτι καλύτερο. Στον Πανελλήνιο, όπου ήμουν προπονητής, είχαμε και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να ανεβούν ψηλά. Μετά ήρθε ο Κώστας Φιλιππίδης». Οι επιτυχίες του Κώστα Φιλιππίδη έχουν λειτουργήσει σαν μαγνήτης, με αποτέλεσμα αρκετά νέα παιδιά να ασχολούνται με το αγώνισμα. Ο έμπειρος προπονητής, όμως, δεν είναι αισιόδοξος: «Υπάρχουν παιδιά, αλλά δύσκολο να ανεβάσεις το επίπεδο, γιατί δεν διαθέτουμε υλικοτεχνικές υποδομές. Διαθέτουμε καλούς νέους αθλητές 16 και 17 ετών, αλλά δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός», τόνισε ο προπονητής του Κώστα Φιλιππίδη.

Ο Δημήτρης Κυττέας έχει αρκετά να τον συνδέουν με τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στους παίδες. «Ο προπονητής του, Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, υπήρξε δικός μου αθλητής. Τον είχα από το σχολείο. Σε ό,τι αφορά τον Εμμανουήλ, το μέλλον είναι δικό του. Εχει πολλά περιθώρια για να μπορέσει να ανεβεί, και, μακάρι, αυτό να γίνει σύντομα. Σίγουρα έχει τη βοήθεια του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε αθλητής. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί μπορεί να τον στηρίξει. Διαθέτουμε αρκετά ταλέντα, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει σχεδιασμός για να αξιοποιηθούν», υπογράμμισε.

Στις γυναίκες, το ελληνικό επί κοντώ βρίσκεται, για πρώτη φορά, ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και, μάλιστα, με δύο αθλήτριες. Η Νικόλ Κυριακοπούλου, αυτή τη χρονιά, έχει περάσει πάνω από τα 4,81 και η Κατερίνα Στεφανίδη από τα 4,72. Και οι δύο διαθέτουν τεράστια εμπειρία και τις δυνατότητες να βρεθούν ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το οποίο θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Πόρτλαντ. Η Κυριακοπούλου πέρυσι ήταν τρίτη στον κόσμο, ενώ στην τροπαιοθήκη της Στεφανίδη βρίσκεται ένα ασημένιο μετάλλιο από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Στο επί κοντώ γίνεται καλή δουλειά», μας λέει ο προπονητής της Νικόλ, Μανώλης Καραγιάννης, και προσθέτει: «Υπάρχουν καλοί αθλητές αλλά και προπονητές. Ετσι, ο συνδυασμός είναι ο ιδανικός. Σε ό,τι αφορά τον Καραλή, θα τον συμβούλευα να συνεχίσει να δουλεύει και να μη βιάζεται. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταλέντο. Διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα. Το κατέχει το αγώνισμα, και αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται».

Καραλής: Δεν θα αφήσω ένα ρεκόρ να με επηρεάσει

Το χαμόγελο του Εμμανουήλ Καραλή «φώτισε» το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» όταν πέρασε πάνω από τα 5,53. Το ίδιο χαμόγελο λάμπει στο πρόσωπό του όταν αναλύει, με πρωτοφανή για την ηλικία του σοβαρότητα, τα σχέδια για το μέλλον. Αυτό το χαμόγελο σχολίασε και ο Σεργκέι Μπούμπκα όταν, το 2015, φόρεσε στον λαιμό του πιτσιρικά το χάλκινο μετάλλιο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να σε βραβεύει το ίνδαλμά σου. Μου είπε ότι έχω θετική παρουσία, ωραίο χαμόγελο και ότι θα πάω ψηλά. Τι άλλο ήθελα;» αναρωτιέται. Του μιλάμε για το παγκόσμιο ρεκόρ και η απάντησή του εντυπωσιάζει: «Δεν θα αφήσω ένα ρεκόρ να με επηρεάσει. Αυτό έγινε, τέλος. Τώρα το ξεχάσαμε και προχωράμε».

Ο Εμμανουήλ, όπως τον αποκαλούν, είναι μόλις 16 ετών. Γιος του παλαιού πρωταθλητή του δεκάθλου Χάρη Καραλή και της Σάρας, αθλήτριας μήκους από την Ουγκάντα, που ήρθε σε μικρή ηλικία στον Πύργο με εκκλησιαστική αποστολή και έμεινε σε μια οικογένεια στην Ηλεία. «Ο πατέρας μου έκανε δέκαθλο κι εγώ ασχολήθηκα με τον αθλητισμό από τριών ετών. Κολύμβηση, καράτε, μπάσκετ. Στα 12 είπαμε να δοκιμάσουμε με τον στίβο και το δέκαθλο, αλλά από την πρώτη ημέρα μου άρεσε το επί κοντώ», μας λέει, και ο προπονητής του, Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, συμπληρώνει: «Ηταν 12 ετών όταν τον έφεραν οι γονείς του.

Δοκιμάσαμε όλα τα αγωνίσματα του δεκάθλου, αλλά ξετρελάθηκε με το επί κοντώ. Το αγάπησε από την πρώτη στιγμή».

Παιδί χαμηλών τόνων, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο φορτωμένο με αγώνες πρόγραμμά του και στις σχολικές υποχρεώσεις. Οταν κάθεται στα θρανία δεν μεταφέρει στις σχολικές αίθουσες τις επιτυχίες του και η διάκρισή του αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς από τους συμμαθητές του, καθώς δεν γνώριζαν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού αθλητισμού. «Ο λυκειάρχης ανακοίνωσε την επίτευξη του πανελληνίου ρεκόρ και έγινε ένας μικρός… χαμός στο σχολείο. Φωτογραφίες, χειροκροτήματα. Ηταν ωραία», μας λέει με τον αυθορμητισμό της ηλικίας.

Οταν ο πίνακας του σταδίου έγραψε το νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ο 16χρονος το αντιμετώπισε με… φυσικότητα παρόλο που δεν είχε ξαναπεράσει αυτό το ύψος. «Στην προπόνηση δουλεύουμε στο τεχνικό κομμάτι.

Πριν από δύο εβδομάδες, σε έναν αγώνα, είδα ότι μπορώ να τα καταφέρω. Και το έκανα. Αυτό τελείωσε. Πάμε τώρα για τα καλύτερα», υπογραμμίζει και ο προπονητής του προσθέτει: «Η πρώτη του αντίδραση ήταν σαν να μην είχε πετύχει κάτι τόσο σπουδαίο. Αυτό δείχνει ότι διαθέτει τη “στόφα” μεγάλου αθλητή. Αρκεί να μην πάρουν αέρα τα μυαλά του από τη δημοσιότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς του και όλους όσοι μας στηρίζουν».

Ο Εμμανουήλ Καραλής θα αγωνιστεί σε λίγες ημέρες στο Βαλκανικό ανδρών και, στη συνέχεια, θα πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στην κατηγορία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή