«Κλειστή λίγκα»: απειλή ή σχέδιο;

«Κλειστή λίγκα»: απειλή ή σχέδιο;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως κάθε φορά που επίκειται αναδιαπραγμάτευση των κορυφαίων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων του ποδοσφαίρου, έτσι και φέτος, οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης εκτοξεύουν τεχνηέντως απειλές περί δημιουργίας «κλειστής λίγκας», ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ μετά τη λήξη του τρέχοντος τριετούς κύκλου.

Η Ενωση των ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), με μέλη τα μεγαλύτερα κλαμπ της Γηραιάς ηπείρου και πρόεδρο τον Καρλ-Χάιντζ Ρουμενίγκε, συναντήθηκε προ 10ημέρου και αποφάσισε να πιέσει την UEFA για αλλαγές προς το εμπορικότερο του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη λήξη του 2017-18.

Ο ίδιος ο κ. Ρουμενίγκε αλλά και η Γιουβέντους είχαν εκφραστεί προ μηνός υπέρ της δημιουργίας κλειστής λίγκας 20 συλλόγων από την Αγγλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι δηλώσεις που είχαν γίνει τότε, έλεγαν ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει ώστε «να προχωρήσουμε είτε στο πλαίσιο της UEFA είτε εκτός αυτής».

Πληροφορίες μάλιστα που διέρρευσαν προ ημερών από το Βέλγιο έκαναν λόγο για σχέδιο να διεξάγονται οι αγώνες της λίγκας αυτής τα Σαββατοκύριακα, πλήττοντας πλέον ευθέως τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ αντιδράσεις φέρονται να υπάρχουν από τις μεσαίες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και άλλες που σκέπτονται να δημιουργήσουν δικό τους κλειστό πρωτάθλημα, υπό τύπον δεύτερης κατηγορίας, με τη συμμετοχή και ελληνικών ομάδων.

Βεβαίως τα σενάρια αυτά έχουν πάντα και τους καλοθελητές τους, δηλαδή τις εταιρείες που έχουν μείνει εκτός προβολής από τις διοργανώσεις της UEFA και ελπίζουν ότι θα μπορούν σε μια νέα διοργάνωση να εξασφαλίσουν χορηγικά συμβόλαια αντίστοιχα αυτών των ανταγωνιστών τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον εκτιμάται ότι η… «λιγκολογία» που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα δεν είναι άσχετη και με τη διοικητική αναταραχή στα ανώτατα ποδοσφαιρικά κλιμάκια λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που θα αλλάξουν σημαντικά, όπως φαίνεται, την ηγετική ομάδα στην UEFA σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, τυχόν χειραφέτηση της ECA από την UEFA δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση, και ο κ. Ρουμενίγκε φρόντισε να διευκρινίσει την περασμένη εβδομάδα ότι «θα βρούμε [με την UEFA] μια καλή και ισορροπημένη λύση».

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης των 200 ευρωπαϊκών συλλόγων, Ουμπέρτο Γκαντίνι, πρόσθεσε ότι η επανεξέταση με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία της διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ θα διαρκέσει έξι με εννέα μήνες, με σκοπό να καταστήσει τη διοργάνωση «όλο και πιο ελκυστική».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κατανόηση της UEFA ως προς την ανάγκη αλλαγών στο Τσάμπιονς Λιγκ -πράγμα που εξηγεί και τη «λιγκολογία» εκ μέρους των συλλόγων- αλλά θα βρεθεί ο τρόπος για βελτιώσεις με τη συνεργασία όλων. «Μπορεί να είναι κάποια αλλαγή στον τρόπο εισόδου στη διοργάνωση, μπορεί να είναι πολλές πτυχές που μπορούν να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν» τόνισε ο κ. Γκαντίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή