Η ώρα της κρίσης για τον «θρόνο» της FIFA

Η ώρα της κρίσης για τον «θρόνο» της FIFA

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέρα της διαδοχής του Ζεπ Μπλάτερ στην ηγεσία της FIFA έφτασε, καθώς σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον νέο πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας, πιθανότατα έναν εκ των Τζάνι Ινφαντίνο και σεΐχη Σαλμάν.

Η σημερινή έκτακτη σύνοδος της FIFA έχει ως αποκλειστική αποστολή την εκλογή νέου προέδρου ύστερα από σχεδόν 18 χρόνια παντοκρατορίας του τιμωρημένου με εξαετή αποκλεισμό, πλέον, κ. Μπλάτερ. Η διαδικασία αρχίζει στις 10.30 π.μ. στη Ζυρίχη και οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα δίνουν και παίρνουν, καθώς πλήγμα αποτελεί για τον κ. Ινφαντίνο η φημολογούμενη μεταστροφή Βραζιλίας και Αργεντινής υπέρ του Αραβα σεΐχη.

Στην κάλπη έφτασαν τελικά πέντε υποψήφιοι: Ο Ελβετός κ. Ινφαντίνο που είναι ο γενικός γραμματέας της UEFA, ο σεΐχης Σαλμάν του Μπαχρέιν, ο πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας, ο Γάλλος κ. Ζερόμ Σαμπάνιε και ο Νοτιοαφρικανός κ. Τόκιο Σεξουάλε. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 207 από τις 209 εθνικές ομοσπονδίες, καθώς αυτές του Κουβέιτ και της Ινδονησίας είναι προς το παρόν αποκλεισμένες από το διεθνές ποδόσφαιρο. Για την ανάδειξη του προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ενώ για τις επόμενες απλή πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία τελικά θα γίνει με κανονικό παραβάν και όχι… διαφανές, καθώς το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) απέρριψε χθες και προχθές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων υπέρ ενός διαφανούς χώρου ψηφοφορίας από τους Ζερόμ Σαμπάνιε και πρίγκιπα Αλί αντιστοίχως. Αμφότεροι ισχυρίζονται ότι οι ψηφοφόροι πιέζονται από τις συνομοσπονδίες των ηπείρων τους να αποδείξουν διά φωτογραφιών των ψηφοδελτίων τους τι ψήφισαν.

Στο ίδιο δικαστήριο προσφεύγει πλέον ο Μισέλ Πλατινί, ενάντια στον επίσης εξαετή αποκλεισμό του από το ποδόσφαιρο, έχοντας χάσει την ευκαιρία να είναι το μεγάλο φαβορί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο τιμωρημένος πρόεδρος της UEFA είπε ότι «μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες έχουν πάρει τον έλεγχο της FIFA» και «ήταν αυτοί που έκαναν τα πάντα για να με διώξουν». Ο Γάλλος εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, με τον υπηρεσιακό πρόεδρο Ανχελ Μαρία Βιγιάρ να δηλώνει στη χθεσινή σύνοδο της UEFA ότι θεωρεί πως ο κ. Πλατινί θα είναι σύντομα και πάλι μαζί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή