Πέπλο μυστηρίου γύρω από το ντόπινγκ στη Ρωσία

Πέπλο μυστηρίου γύρω από το ντόπινγκ στη Ρωσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δεύτερος θάνατος πρώην αξιωματούχου της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (RUSADA) σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών προξενεί μεγάλη έκπληξη και ερωτήματα γύρω από τη σατανική σύμπτωση των Νικίτα Καμάγιεφ και Βιατσέλσαβ Σίνεφ που βρέθηκαν νεκροί στις αρχές και τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Νικίτα Καμάγιεφ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της RUSADA, πέθανε σε ηλικία 52 ετών την 14η Φεβρουαρίου από έμφραγμα όπως ανακοινώθηκε, ενώ ο Βιατσέσλαβ Σίνεφ ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της RUSADA, απεβίωσε την 3η Φεβρουαρίου από άγνωστη αιτία. Ο Καμάγιεφ είχε παραιτηθεί από τη θέση του τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν μήνα μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλόνισε τον ρωσικό αθλητισμό και απέκλεισε τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις της IAAF. Ο Σίνεφ είχε αποχωρήσει από τη RUSADΑ το 2010.

Ο Καμάγιεφ, λίγες μέρες πριν πεθάνει επικοινωνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον δημοσιογράφο των Sunday Times Ντέιβιντ Γουόλς, όντας έτοιμος να δώσει στοιχεία σχετικά με συγκάλυψη γεγονότων που αφορούσαν υποθέσεις ντόπινγκ. Ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γουόλς, βραβευμένος τρεις φορές ως ο κορυφαίος Βρετανός αθλητικός δημοσιογράφος της χρονιάς, έγινε γνωστός παγκοσμίως ως ο άνθρωπος που έφερε στο φως την υπόθεση ντόπινγκ του πασίγνωστου ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ραμίλ Καμπριέφ (πρώην στέλεχος της RUSADA) σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Καμάγιεφ είχε ως σκέψη και τη συγγραφή ενός αποκαλυπτικού βιβλίου, αλλά απέρριψε την ιδέα λόγω «έντονης παρέμβασης του Αμερικανού εκδότη στο περιεχόμενο του κειμένου».

Οι πληροφορίες που είχε στα χέρια του ο Καμάγιεφ και ήταν έτοιμος να εκμυστηρευτεί στον Γουόλς αφορούσαν λεπτομέρειες σχετικά με ένα «μυστικό εργαστήριο» που λειτουργούσε στη Ρωσία. Ο Καμάγιεφ δούλευε σε αυτό το «μυστικό εργαστήριο» και ετοιμαζόταν να δώσει πληροφορίες που θα αφορούσαν τα πεπραγμένα του τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα σκάνδαλα σε σχέση με το ντόπινγκ στη Ρωσία, όμως, προκαλούν ούτως ή άλλως σοκ. Σε έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού του Αντιντόπινγκ (WADA), αποκαλύφθηκε πως η ρωσική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε το ντόπινγκ στον στίβο. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Καμάγιεφ είχε δηλώσει πως o RUSADΑ παλεύει συστηματικά το ντόπινγκ και πως η βάση πληροφόρησης, ήταν αναπόδεικτες μαρτυρίες αθλητών που είχαν βρεθεί θετικοί σε παράνομες ουσίες. Επιπλέον στοιχεία που είχε φέρει στο φως ο WADA, ωστόσο, ανέφεραν πως Ρώσοι προπονητές, γιατροί και αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ ήταν συνένοχοι στην χρήση απαγορευμένων ουσιών, προειδοποιώντας αθλητές πριν από τις «απροειδοποίητες εξετάσεις», ή ακόμη και συγκαλύπτοντας τεστ που δεν περνούσαν ορισμένοι αθλητές. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως ανέφερε η έκθεση του WADA παρακινούσαν τους αθλητές να πάρουν απαγορευμένες ουσίες προκειμένου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα αθλήματα που συμμετείχαν. Η έκθεση του WADA, αριθμούσε 323 σελίδες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή