Πανηγυρική εκλογή του Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA

Πανηγυρική εκλογή του Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζάνι Ινφαντίνο είναι από χθες ο νέος ηγέτης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς στην έκτακτη εκλογική διαδικασία για τη διαδοχή του αποχωρήσαντος και τιμωρημένου με εξαετή αποκλεισμό προέδρου της FIFA Ζεπ Μπλάτερ υπερίσχυσε των τριών αντιπάλων του στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στη Ζυρίχη.

Ο Ελβετός παράγοντας, που μέχρι χτες ήταν ο γενικός γραμματέας της UEFA, πήρε 115 ψήφους στον δεύτερο γύρο, καταφέρνοντας να πιάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 207 ψηφισάντων και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον κατά πολλούς επικρατέστερο πριν από την εκλογική διαδικασία σεΐχη Σαλμάν του Μπαχρέιν με 88 ψήφους, τον Ιορδανό πρίγκιπα Αλί με τέσσερις και τον Γάλλο Ζερόμ Σαμπάνιε με… μηδέν.

Ετσι, ύστερα από σχεδόν 18 χρόνια με τον κ. Μπλάτερ στην ηγεσία, η FIFA θα παραμείνει σε ελβετικά χέρια, αν και ο κ. Ινφαντίνο προέρχεται από το στρατόπεδο των «αντι-Μπλατερικών», ως δεξί χέρι τού επίσης τιμωρημένου προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί.

Στον πρώτο γύρο έλαβαν 88 ψήφους ο κ. Ινφαντίνο, 85 ο σεΐχης Σαλμάν, 27 ο πρίγκιπας Αλί και επτά ο Ζερόμ Σαμπάνιε. Ο πέμπτος υποψήφιος, ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξουάλε, αποχώρησε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ο νέος πρόεδρος θα μείνει στην ηγεσία της FIFA για το υπόλοιπο της τετραετούς θητείας για την οποία εξελέγη πέρσι τον Μάιο ο κ. Μπλάτερ, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2019.

Ο ιταλικής καταγωγής κ. Ινφαντίνο κέρδισε τις εντυπώσεις πριν από την έναρξη της εκλογής χτες, με μια ομιλία σε τέσσερις γλώσσες, στην οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να πιεστεί η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η έκτακτη σύνοδος της διεθνούς ομοσπονδίας ενέκρινε επίσης αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας της, όπως την αντικατάσταση της 24μελούς εκτελεστικής επιτροπής από το 36μελές συμβούλιο της FIFA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή